Wat heb je vandaag op school geleerd… DMZ

Foto’s

Wij bevinden ons in de pispot van Vietnam, Hue. Hier hebben ze de meeste neerslag van Vietnam. Wij ontspringen voorlopig de dans en genieten van een aangename 25 graden en een waterzonnetje. De luchtvochtigheid blijft echter hoog zodat je toch wel altijd het gevoel hebt dat je net vanonder een hete douche komt.

Hue2_DMZ (35)

De les van vandaag: DMZ: Gedemilitariseerde zone.  We zitten ongeveer 12 uur in een busje bij een chauffeur die vermoedelijk zijn rijbewijs kreeg omdat hij zijn claxon wist staan. Er vallen hier maandelijks 30 verkeersslachtoffers. Wij vragen ons af of dit niet per dag is. Op weg naar onze bestemming zien we weer 2 brommers tegen de korst liggen.

Enfin het is een ware calvarietocht vanuit Hue, maar dit ademt zoveel geschiedenis uit dat we dit onmogelijk kunnen overslaan. Onze vrouwelijk gidsje spreekt Engels, maar geen kat in het busje begrijpt waar ze het over heeft. Gelukkig hebben we onze Rough Guide die ons de nodige informatie bezorgt.

Hue2_DMZ (3)

DMZ – Rockpile (radiostation van de Amerikanen)

Hue2_DMZ (10)

DMZ – Dakrong brug op de Ho Chi Minh trail (deze brug dateert van 2000)

DMZ, een kleine duiding:

Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam werd volgens akkoorden in Geneve op de 17de breedtegraad in twee gedeeld. Dit in afwachting van verkiezingen in ’54 die er uiteindelijk niet kwamen.

Zowel 5 kilometer noordelijk van die breedtegraad als 5 km zuidelijk, werd een gedemilitariseerde zone ingesteld waar er niet mocht gevochten worden.

Geen enkel gebied in Vietnam is echter zo zwaar onder vuur genomen tijdens de oorlog met Amerika als dit gedeelte. Hier werden viermaal zoveel bommen gedropt als in de hele 2de wereldoorlog.

Als je dit gebied doorkruist voel je dat hier geschiedenis is geschreven, ook de aanwezigheid van de Vinh Moc-tunnels tonen hoe die eenvoudige Vietnamese boeren de Amerikaanse Goliath kon verschalken en eigenlijk verslaan.

Hue2_DMZ (85)

DMZ – Vinh Moc-tunnels

Hue2_DMZ (89)

DMZ – Vinh Moc-tunnels

We kennen vooral deze geschiedenis van de tientallen Pro-Amerikaanse Hollywood oorlogsfilms, maar hier heb je vooral vandoen met die vriendelijke Vietnamezen die begot niet eens nog rancunes hebben. Ze hebben hier een soort van gezegde voor : “als we haat blijven voelen voor de Amerikanen, raken we nooit verlost en zijn we nog steeds niet vrij”. We rijden de hele route 9 af op Vietnamees grondgebied. De route die parallel loopt met de DMZ-lijn. We krijgen ook een glimp van de Ho Chi Minh route, de bevoorradingsroute die de Amerikanen zelfs met moderne technologieën niet konden uitschakelen.

Een museum met nog enkele Amerikaanse helicopters, tanks en als ik het goed voorheb een C130 (maar onze Jenthe kan mij hier misschien bij helpen…) geven een goed beeld van deze zoveelste nutteloze  oorlog.

Hue2_DMZ (41)

DMZ – Amerikaanse C130

Hue2_DMZ (38)

DMZ – Amerikaanse Shinook

Het voelt aan als een tragische film. We maken ook nog een stop bij een kerkhof met duizenden onbekende gesneuvelden, allemaal communistische soldaten. Tegen de tijd dat we terug in Hue zijn ben je een depressie nabij. Zoveel onrecht.

We rijden wel door fantastische landschappen die eindelijk na zoveel jaar hersteld zijn van de Amerikaanse napalm, ontbladeringsproducten en hun andere vetzakkerij die ze hier dropten. Maar het zit hier nog vol onontploft materiaal en regelmatig sterven er hierdoor nog mensen.

Tussendoor bezoeken we één of andere etnische stam, maar we vinden dit in dit programma een beetje ongepast.

Hilde heeft last van een zware verkoudheid en gaat vroeg naar bed. Ik probeer een ticket voor de trein naar Hanoi te versieren en ga afscheid nemen van de reisgezellen die morgen verder trekken naar de Phong Nha grotten. Stephanie die ook in november jarig was krijgt nog een laat verjaardagsgeschenk in een voor vandaag toepasselijke kroeg: ‘DMZ’ ;-)

Onderweg naar het bureau dat voor treintickets kan zorgen, word ik verschillende keren aangesproken en vragen ze of ik goesting heb in een lekker stuk… ook bieden ze me tot tweemaal toe drugs aan. De seks- en drugsindustrie draait ook hier op volle toeren.

Wij verkennen morgen verder de Citadel in de keizerlijke stad.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *