Theater in de stad

Fotos
Video
Polarsteps

Ik weet het ook niet meer zulle…

Is het nu Ekaterinburg, Jekaterinburg, Jekaterinaburg of Yekaterinburg… je mag zelf kiezen. Wij gebruiken vanaf nu Jekaterinburg. Hoe je het ook spelt, wij lopen het vandaag ondersteboven.
We bevinden ons dus in de Oeral, de laatste stad trouwens op Aziatisch gebied, het monument dat dit aangeeft staat vandaag of morgen op het programma. Dus ook Siberië moet er na deze stad aan geloven.

Jekaterinburg
Jekaterinburg

Rood of blauw

Ook hier hebben ze weer van die lijnen op de grond die je kan volgen van de ene naar de andere bezienswaardigheid. Wij volgen vandaag de rode lijn, het meisje aan de hotelbalie zoekt voor ons de bezienswaardigheden op langsheen de blauwe lijn, die we morgen gedeeltelijk zullen volgen want blijkbaar komen toch enkele bezienswaardigheden overeen met de rode lijn.

Ontbijt onder den douche

Het ontbijt krijgen we op onze kamer en we mogen zelf kiezen om hoe laat. Om zeven uur staat ze met ons roerei en taart aan de deur terwijl ik nog sta te douchen. Roerei zonder brood en ’s morgens taart? Als ge honger hebt smaakt alles.

De Romanovs

We starten terug aan de bloedkerk, de kerk die gebouwd is op de resten van het huis waar de Romanovs, de Tsarenfamilie hun laatste dagen hebben doorgebracht en zijn vermoord. Yeltsin liet het huis afbreken uit angst dat het wel eens een bedevaartsoord voor monarchisten kon worden. Na de val van de USSR werd er op die plaats de bloedkerk gebouwd. In een gebouw naast de kerk is er trouwens een permanente tentoonstelling gewijd aan de Romanovs.

Tsaar Nicolaas II
Tsaar Nicolaas II

Oude liefde

Jekaterinburg, een stad naar mijn hart, zowat iedere straat (nu overdrijf ik lichtelijk) heeft zijn theater. Dit is waarlijk de grootste theaterstad bij uitstek ter wereld. Spijtig genoeg is mijn Russisch niet voldoende om een theateravond bij te wonen, maar waar je geen Russisch moet voor kennen en je in alle talen kan volgen is…? Juist, een avondje ballet. Waar ter wereld kan je beter een balletavond meemaken dan in Ruslands grootste theaterstad. We reserveren dan ook prompt voor morgenavond ‘ Romeo en Julia’. Tot mijn grote scha en schande moet ik toegeven dat dit de eerste keer is dat we naar een ballet gaan kijken.
Het verslag hiervan zal op zich laten wachten want het zal laat zijn eer we terug in onze hotelkamer zijn… alhoewel met ons weet je maar nooit.

Op sterven na dood

Nadat we in het operahuis onze tickets hebben vastgelegd, vervolgen we tussen de sneeuwbuien onze weg. Het is amper nul graden dat aanvoelt als -3. Ik loop al de hele weg te snotteren en te niezen, mijn benen voelen aan alsof ze het ieder moment gaan begeven. Gelukkig heb ik Hilde bij die me gelukkig laat geloven dat je van een verkoudheid niet meteen sterft ;-).

Hop naar Egypte

We bezoeken ettelijke bezienswaardigheden, maar die kan je gemakkelijk googelen. Het Alexander Nevsky klooster is nog zeker het vermelden waard, alsook de leuke verkeersvrije straat die het hele centrum in twee klieft. De bijna zeven kilometer lange wandeling brengt ons een stuk na de middag terug in de buurt van ons hotel, waar we iets schnabbelen en onze benen wat rust gunnen. In de late namiddag pikken we een Egyptische tentoonstelling van Toetanchamon mee, die rondreist in verschillende steden van Rusland. Gelukkig hebben we vadertje Google mee, die alles voor ons propertjes vertaalt in het Nederlands.
Ons stappentellertje plakt tegen de dertigduizend stappen, ongeveer twintig kilometer. Genoeg voor vandaag. Russische kost is nog het enige dat mij in beweging kan brengen.

Deel onze weg

2 gedachten over “Theater in de stad”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *