Stroomversnellingen met bamboovlotje

Foto’s

Vanmorgen krijgen we een fotoalbum in onze pollen geduwd. Gert, de eigenaar, heeft een fietstocht uitgestippeld naar de Yulong-rivier die je dan met een bamboo-vlot een stukje kan afvaren.

Na een stevig ontbijt gaan we naar het fietsenverhuurwinkeltje en kunnen 2 vrij goede fietsen (in vergelijking met onze fietsen in Dali) versieren. Volgens onze gastheer zullen we ongeveer een vier uur op de fiets zitten… tenminste als we niet verloren rijden…

We zijn nog niet goed weg of we vinden ons tweede afslagpunt niet… we rijden nog eens terug naar ons vorige herkenningspunt en vandaar proberen we nogmaals. Eigenlijk waren we juist bezig, maar het volgende afslagpunt was gewoon een stuk verder… Geduld is niet onze beste deugd… Enfin, toch niet die van mij.

Dit is eigenlijk de enige keer dat we op onze stappen terugkeren. Het fotoalbum is zeer duidelijk. Het is een beetje een fotozoektocht, en eigenlijk let je op die manier een stuk beter op.

Yangshuo Fietstocht

We fietsen door de Baili dorpen en het is alsof we in de Chinese versie van ‘Wij, Heren van Zichem’ fietsen. Ook hier is de klok stil blijven staan en het ene geweldige panorama wisselt zich gewillig af met het volgende adembenemende vergezicht.  Ne mens zou er zijn water zo van laten lopen. Gewoonweg prachtig. Dit is Nin Binh, de droge Halong bay in Vietnam van vorig jaar ten voete uit. Zij het iets grootser.

Ne mens zou er emotioneel van worden, zoveel schoonheid… We zijn hier geheid op onze plaats ;-)

We hebben een afspraak ergens aan een brug waar onze fietsen op een vrachtwagen worden geladen en waar wij met een Bamboo-vlot een stuk van de Yulong gaan afvaren. Maar voor het zover is laat mijn voorste band het afweten en moeten we nog een heel stukje te voet. We proberen er lyrisch onder te blijven. Maar wanneer een gewiekste dame me probeert te ringeloren door onze fiets-vlot-voucher te misbruiken en ons een nieuw vlotavontuur te verpatsen gaat de lyriek eventjes zoek. Gelukkig voel ik aan mijn water dat er iets niet klopt en gelukkig kunnen we een beetje verder voor € 3,- mijn band laten repareren. Ook hier proberen ze mij een nieuw bamboo-avontuur te verkopen, maar al ik de voucher van het hostel laat zien, helpen ze ons met plezier verder.

Platten band

Op de volgende brug komen we op onze afspraak. De man neemt zwijgzaam het papiertje aan en steekt het in zijn portefeuille. Voor alle zekerheid neem ik contact op met onze hostel, maar deze keer blijkt het toch wel de juiste gozer te zijn. Enfin, het is allemaal nogal onduidelijk en nadat hij de fietsen heeft opgeladen doet hij teken dat we nog een dutje kunnen doen.

Hilde noch ik hebben behoefte aan slaap en maken hem duidelijk dat we meteen willen vertrekken. Blijkbaar had hij zelf op een powernapje gerekend en we weten niet of hij erg gelukkig is met zijn nieuwe compagnons.

Zo’n bamboo–vlot is niet meer dan 10 stevige bamboo-balken aan mekaar gesjord met daarbovenop 2 stoelen. De roerganger staat achteraan met een dunne bamboo-stok het geheel tussen watervallen, stroomversnellingen en tegenliggers te loodsen.

Bamboo vlot

De eerste stroomversnelling/waterval is er al onmiddellijk eentje om in te kaderen. We zijn doornat, voor zover we het al niet waren van het zweet. Er volgen nog een tiental stroomversnellingen die niet zo hevig zijn, maar dat weet je natuurlijk pas als je de versnelling genomen hebt. Het is dus altijd vrij spannend  als het lawaai van een waterval zich aandient.

Ook hier zijn de views weer om op te vreten. We proberen zoveel mogelijk zichten op onze netvliezen te branden en voor eeuwig en drie dagen op te slagen. De foto’s verraden natuurlijk niet alles. Je kan nooit de diepte en intensiteit met een foto weergeven, maar het helpt alvast.

Yangshuo Stroomversnellingen

In de verte zien we een onweer aanrollen en ik hou mij al vast aan de takken van de bomen (spreekwoordelijk natuurlijk), maar een paar druppels niet te na gesproken, ontspringen we de tropische dans. De gasten in onze hostel krijgen de volle laag en ook wij profiteren van de koelere luchtstroming  en kunnen in veel dragelijkere temperaturen de resterende tien kilometers overbruggen.

Voor morgen staat er iets heel anders op het menu. Maar als je dat wil weten… moet je morgen maar mee je voetjes onder tafel steken.

Wij genieten verder na van lekkere hemelse drankjes op het terras van ons hostel… hier kan zelfs de beste WK-match België-USA niet tegen op ;-)

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *