Strippen in ’t kliniek

Foto’s

Hue maakt vandaag zijn pispot reputatie waar, met verve. Het regent…correctie, het giet de ganse dag oude wijven. Alsof dit niet genoeg is moeten we op zoek naar een dokter. Hilde haar hoestbuien worden alsmaar erger, bovendien heeft ze al enkele dagen koorts. Ons guesthouse madammeke zegt dat we best naar het hospitaal gaan als we een dokter willen raadplegen.

Hue (1)

We nemen een taxi voor 1 euro naar het universitaire ziekenhuis. De chauffeur rijdt met ons naar de spoedafdeling en we worden onmiddellijk geholpen. Als vreemdeling krijg je hier absolute voorrang. We hebben al dikwijls ondervonden dat ze hun reputatie als vriendelijk en gedienstig hoog willen houden.

We komen in een grote zaal waar een aantal gewonden, zieken allemaal op bedden liggen, de dokter van dienst maant Hilde aan op één van de bedden te gaan liggen, waarvoor ze feestelijk bedankt. Als ik hier één van mijn honden moest op leggen heb ik GAIA aan mijn been. Bloed, slijk… en ik weet of wil niet weten wat nog allemaal, kleuren de ooit witte lakens.

We wachten staand af. Na minder dan vijf minuten krijgt Hilde een persoonlijke begeleider die samen met haar naar de dokteres van wacht stapt. In haar kabinet zitten nog een aantal zieken. Ook Hilde wordt onderzocht in aanwezigheid van iedereen. Ze moet haar tot op haar slipje na uitkleden. De ogen van de aanwezigen puilen uit… Grapje hoor, de mentaliteit is hier zo preuts dat het luisteren naar haar longen met haar kleren aan kan.

De dokteres spreekt geen Engels, maar verstaat wel dat Hilde allergisch is voor penicilline. Enfin, ze somt een aantal mogelijke medicijnen op, waaronder Augmentin, waarop Hilde reageert dat dit penicilline bevat… Als dat maar goed komt.

Haar persoonlijke begeleider gaat met ons, na het onderzoek, mee voor de afrekening (10 $, daarvoor kan je niet ziek lopen) en daarna zelfs twee blokken ver naar een apotheker. Hopelijk slaat de medicatie aan want het blijkt toch wel een serieuze bronchitis en een keelontsteking te zijn.

Op weg terug naar ons hotel springen we uit een rijdende taxi, omdat de chauffeur weigert zijn meter op te zetten. Misschien hangen hier morgen wel posters omhoog dat we gezocht worden.

Het blijft ondertussen regenen, maar goed ingeduffeld en gewapend met een umbrella laten we ons met een bootje via de Perfume river afzetten aan de oudste pagode van Hue:  ‘De pagode van de hemelse dame’ (Thien Mu pagode).

Hue (17) Thien Mu Pagoda

Hue – Thien Mu Pagoda

Hue (13) Thien Mu Pagoda

Hue – Thien Mu Pagoda

De schipper die zijn boot bijna aan diggelen vaart tegen de kade, is zo vriendelijk om ons op te wachten en daarna af te zetten aan de ingang van de keizerlijke stad. We eten aan een straatkraampje een Pho (soepje) en keren de ganse middag – ondanks de regen – de Keizerlijke stad binnenste buiten.

Hue (68) Keizerlijke stad

Hue – Keizerlijke stad

Hue (88) Keizerlijke stad

Hue – Keizerlijke stad – theater

 

Hue (71) Keizerlijke stad

Hue – Keizerlijke stad

Hue (80) Keizerlijke stad

Hue – Keizerlijke stad – keizerlijke urne

’s Avonds gaan we naar het DMZ café om nog een aantal reservaties te maken: treinticket naar Hanoi, uitstapje voor morgen naar de tombes en nog een aantal pagodes en wat onze kers-op-de-taart van deze reis zou moeten zijn, een ticket voor een cruise van 3 dagen op de Ha Long Bay. We laten ons a fond gaan en kiezen voor de Honeymoon suite. Uiteindelijk waren we vorige week 28 jaar getrouwd… het mag dan wel iets extra hebben zeker. De volgende vijf dagen zijn dus weer goed gevuld. Hopelijk slaan Hilde haar pillekes goed aan.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *