Opgelet voor zakkenrollers

Foto’s

Vandaag bussen we naar de samenvloeiing van Tonlé Sap en de Mekong… inderdaad  Phnom Penh .

’s Morgens maken we kennis met Saran, een sympathieke Cambodjaan die samen met zijn collega ook naar Pnomh Penh reist. Hij is enorm benieuwd naar onze reiservaring en wat we van Cambodja vinden. Hij is trots en gelukkig als we vertellen dat we de tijd van ons leven hebben en dat de Cambodjanen vriendelijke en vrolijke mensen zijn. Hijzelf is alvast zeer sociaal geëngageerd, hij werkt voor een Spaanse NGO die voor Gender-neutraliteit ijvert.

Hij beseft ook wel dat er nog enorm veel werk aan de winkel is, maar ze zijn gedreven. Na het Pol Pot tijdperk en de rode Khmer komen ze uit een diep dal gekropen. De ganse busreis vraagt hij honderduit naar verhalen uit België en hij vergelijkt ze telkens met Cambodjaanse verhalen. Als we in Pnomh Penh aankomen, regelt hij voor ons nog een tuktuk naar ons hotel en dit kost ons maar half zoveel als het normaal zou kosten. We wisselen mailadressen uit en nemen afscheid van een leuke gast.

In de namiddag verkennen we Phnom Penh. Een grootstad, niet te vergelijken met de hoofdstad van Laos, Vientiane waar er nog véél en véél meer werk is. Natuurlijk worden we hier ook met de kleine kantjes van een grootstad geconfronteerd. Opgelet voor zakkenrollers, bedelaars (en die zijn op het platteland, de UXO- slachtoffers niet te na gesproken, bijna niet te vinden), restauranteigenaars die je proberen binnen te lokken, tuktukdrivers die je de goedkoopste rit aanbieden, enz…  Wij werken in Brussel en dan ben je wel een en ander gewoon. Hier is het niet anders.

Pnomh Penh (7) Ounalom Pagode

We kuieren wat langs de promenade naast de samenvloeiing van de Tonlé Sap en Mekong (overweldigend) en eten in een Cambodjaans restaurantje waar de oudere eigenaar vloeiend Frans spreekt. Dit blijkt iemand te zijn die door zijn kennis van het Frans, het dodelijk zwaard van de rode Khmer is ontsprongen.

We maken nog een tussenstop in een café waar het Happy Hour is en ik krijg voor $ 3,- twee liter bier, ik had nochtans maar een grote pint gevraagd, niet een half vat. Ik doe mijn best, maar met deze temperaturen is  2 liter bier drinken dodelijk ;-)

Pnomh Penh (26) Promenade Sisowath Quay

We kuieren (waggelen) verder naar ‘Wat Phnom’ waar er nog een 40-jarige olifant zou rondlopen, luisterend naar de naam Som Bo (zoals onze tuktuk-chauffeur in Siem Reap), maar we vinden hem niet. Tenslotte is het voor iedereen warm ;-) We zien ook weer verschillende vogeltjes in kooien. We dachten tot nu dat ze voor keukengebruik werden verkocht, maar de Cambodjanen zouden ze kopen en vrijlaten en op die manier geluk verdienen. ’t Schijnt dat er mensen zijn die hele kooien opkopen en loslaten. Ach geluk zou niet te koop zijn… Wij lezen in ons gidsje dat de  vogels zo afgericht zijn dat ze na een vluchtje vleugels uitslaan terug naar hun kooi terugkeren. Bij ons zouden ze de eigenaars mussenmelkers noemen ;-)

Pnomh Penh (28) Wat Phnom

Ook een boek van palmbladeren wordt op het hoofd gelegd. De gelovige die dit ondergaat steekt dan blindelings een veer in dat boek en dat zou dan een soort van voorspelling voor hem/haar zijn. Vaak wordt het ritueel herhaald tot er natuurlijk een voorspelling wordt gekozen waar de gelovige gelukkiger mee is….

Pnomh Penh (33) Wat Phnom

Wij vinden Boeddhisme een boeiende godsdienst, maar net zoals bij de meeste andere godsdiensten tonen wij het nodige respect en gunnen iedereen zijn wijsheid.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *