On Y danse…

Foto’s Vallon-Pont-d’Arc
Foto’s Avignon
Polarsteps

Zonneklopper

Drie nachten zonder elektriciteit, ons zonnepaneel moet eindelijk maar eens in zijn kaarten laten kijken. Toegegeven het is een beetje spannend maar het zonnepaneel heeft met glans de test doorstaan.

Bij den boer

We hebben dan uiteindelijk toch doorgebeten en op een France Passion plaats gestaan, de eerste indruk was misschien niet uitmuntend, je weet dat je ergens op de boerderij achter een of andere hangar zult gestald worden. Het zicht naar voren was alvast dik in orde. We zagen uit op de wijngaard van de boer. Tenslotte zijn we hier om de steek te verkennen, we staan daar veilig, het kost niets en onze wijnvoorraad moest dringend aangevuld worden.

Dangerous

Wij bevinden ons in Vallon-Pont-d’Arc city. Nadat we geïnstalleerd zijn, trekken we naar zijn beroemdste monument de Arc. We trekken er te voet op uit en moeten de eerste kilometer steil omhoog. We dalen daarna weer een heel stuk om opnieuw omhoog te gaan. We raken niet alleen het noorden kwijt maar ook onze moed om terug te keren naar het laatste merkpunt als we merken dat we verkeerd zitten. We zien beneden ons de baan en kiezen voor de onveilige weg naar de Arc. De auto’s vliegen ons op de veel te smalle weg voorbij. Ik heb het gevoel dat we tegen zeven kilometer per uur naar onze bestemming gaan. Als er dan nog tunnels onderweg opduiken, zetten we het zowaar op een lopen om zo snel mogelijk van die gevaarlijke baan af te zijn.

Vallon-Pont-d’Arc

We waren hier aan de Arc zowat 37 jaar geleden op een van onze eerste reizen samen. We herinneren ons ondanks de grootsheid van de Arc geen van beiden deze omgeving. Vermoedelijk hadden we in die tijd meer oog voor elkaar… Pas op 😉 niet dat we dat nu niet meer hebben <3.

Jaguar

We verwennen ons met een ijsje en een drankje en besluiten om de terugweg op een comfortabelere manier aan te vatten. We laten een taxi komen. Blijkbaar is de eigenaar die een taxi voor ons opbelt bevriend met een luxe taxi bedrijf want ze komen ons halen met een Jaguar met zonnedak. De prijs was navenant, maar hoe dikwijls krijg je de kans om bezweet in een Jaguar te kruipen?

We gaan nog wat wijn proeven bij de boer en slaan wat extra voorraad in. Wij zijn de laatste jaren verhangen aan Argentijnse en vooral Chileense wijn en moeten op onze tong bijten om de aroma’s van die Franse wijnen terug wat te plaatsen. Mijn schoonvader zaliger, oenoloog en fervent favoriet van Franse wijnen, draait zich om in zijn graf als hij dit moest horen.

Na een geweldige nachtrust, de vorige was verschrikkelijk, pikken we nog een plaatselijke markt mee in alle vroegte. We respecteren natuurlijk de coronaregeltjes, maar op dit vroege uur zijn we zo goed als de enige passanten op de markt.

Tsjonge tsjonge….

Onze gps is ingesteld op GAP/Haut-Alpes, maar als we wegwijzers van Avignon/Vaucluse zien, en met de nieuwe maatregel dat rode zones niet verboden zijn maar af te raden, kiezen we na veel twijfel toch voor Avignon dat in rood gebied ligt. De kleur van de zones veranderen hier zo snel van kleur zoals ze in België van formateur, preformateur of weet ik hoe nog allemaal ze het circus in de wetstraat met titels bekleden. Ik wil hier, voor dat ik alle zonden van Israël over mij heen krijg, er bij vermelden dat we in onze eigen bubbel zitten, we gebruiken ons eigen toilet, douche, als we in rode zones zijn koken we zelf en lopen constant met dat vreselijke mondmasker rond. We mijden drukke plaatsen en hebben weinig of geen contact met andere mensen. OK dit getuigt niet van het grote voorbeeld, maar we doen geen gekke dingen. In acht gnomen dat België en met vlag en wimpel onze eigen provincie nog iets roder kleurt… Hoewel, in Marseille en Aix-en-Provence gaan ze terug in lock-down en moeten alle café’s en restaurants sluiten. Daar blijven we dus weg.   

Le Pont

OK zoals ik al zei, geen terrasjes, geen restaurants en drukke plaatsen mijden. Dit lukt  voortreffelijk, nergens is er grote drukte. We werken drie schitterende wandelingen af met natuurlijk als kers op de taart…u raadt het al: le pont de Saint-Bénezet, beter gekend als de pont d’Avignon. Ook het pauselijk paleis moet er aan geloven. De rondleiding is aan de hand van een tablet met een zeer interactief programma. Je waant je met momenten in de jaren dertienhonderd.

We pikken ook nog enkele imposante kerken mee en enkele musea die zeer de moeite zijn en bovendien gratis. De mondmaskers die we de hele tijd dragen zijn wel een serieuze domper op de feestvreugde maar dit is de enige manier dat we hier op een verantwoorde manier kunnen verblijven.

Hop naar het zeetje

Vanmorgen ruilen we de rode zone ‘Vaucluse’, waar we ons  eigenlijk niet echt comfortabel voelen in voor het iets veiligere ‘Aude’ dat oranje kleurt. Ook hier is het eigenlijk nog altijd oppassen geblazen. We maken een eerste stop in Fleury, waar we terug gebruik maken van een camperplaats op amper vijfhonderd meter van de zee. De wind waait hier stevig vanuit het binnenland richting zee. We moeten stevig inbeuken tegen de wind die met momenten de kuren van een kleine ‘Odette’ vertoont.

Ook hier kiezen we voor onze eigen keuken, om alle risico’s tot een minimum te herleiden. Morgen trekken we nog een stukje verder in het land van de Catharen richting Narbonne.

Deel onze weg

Een gedachte over “On Y danse…”

  1. Dag Erik en Hilde, ik ben zo blij dat ik jullie weer kan volgen, ik heb dit gemist. Jullie zijn zo avontuurlijk, dat mis ik soms wat in mijn leven, maar ik mag niet klagen, zolang we er allen zijn gezond en wel is het toch genieten hé. Prachtige foto’s, geweldige teksten en verhalen waar ik van geniet van in mijn zeteltje, ik ben mee met jullie op reis… Heel veel lieve groetjes en knuffels Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *