Matriarchaat

Foto’s

We leggen een aanbod naast ons neer om in Chengdu te blijven en er Engelse les te geven. We besluiten dus maar om vanmorgen een taxi voor minder dan € 5,- naar de luchthaven te nemen en onze Chinareis verder te zetten.

Na ons Laos avontuur vorig jaar met Air-Laos kan zowat alles. We vinden een vlucht voor € 180,- met Capital Airlines  voor ons beiden naar Lijiang, gelegen in de provincie Yunnan.  Na een uur en een kwart vliegen landen we stipt op de luchthaven van Lijiang. De landing is spectaculair. De aanvliegroute ligt tussen vierduizenders, zowel links als rechts stijgen de bergen boven ons uit.  Als we landen zitten we zelf op 2400 meter. Hopelijk krijgen we geen last van hoogteziekte.

Lijiang Landing tussen de bergen van de Jade Draak

Lijiang is gelegen in een aardbeving-gevoelig gebied en kwam in 1996 in het nieuws als de stad zowaar helemaal verwoest werd. Met internationale hulp werd alles terug opgebouwd en kon de oude stad – die de mooiste van China heet te zijn – terug worden opgebouwd. En staat nu zelfs op de Unesco Werelderfgoed-lijst.

Als je weet dat er in België al een groot verschil is tussen een Limburger en een Antwerpenaar, dan hoef ik niet te vertellen dat het verschil hier nog veel frappanter is tussen de inwoners van de verschillende provincies.

De Naxi, afstammelingen van Tibetaanse nomaden, hebben Lijiang als hun geestelijke hoofdstad en er lopen hier nog heel wat rond (zo’n slordige 300.000) en die leveren natuurlijk in hun klassieke klederdracht zeer leuke foto’s op. Trouwens deze bevolking gaat gebukt ;-) onder matriarchaat, de vrouwen werken hier voor de kost terwijl de mannen zich enkel wat mogen bezighouden met tuinieren en muziek maken.  Ik doe navraag voor immigratie, maar Hilde wil mij niet helpen bij het invullen van de Chinese papieren ;-)

Naxi in vol ornaat

Alle gekheid op een stokje, als Pingyao al een pareltje is dan schieten woorden ons te kort om Lijiang  te beschrijven.  Natuurlijk kan het niet anders dan dat het stadje overspoeld wordt door toeristen, vooral vandaag zondag is het hier over de koppen lopen. Weliswaar haast voor 99,9% Chinezen.

We laten ons verdwalen in al die pittoreske straatjes en komen uiteindelijk terecht in het ‘park van het Meer van de Zwarte draak’. Een van de meest fotogenieke plekken in Azië. De wolken willen niet echt mee en ‘Snow Moutain’  in het ‘Jade Dragon-gebergte’ ligt helemaal gehuld in de wolken. Maar zelfs dan nog levert het leuke beeldjes op.

Het park van het meer van de zwarte draak

We proberen voor morgen een trip naar de Tiger Leaping Gorge (de diepste kloof ter wereld) te regelen. De organisatie waar we na lang zoeken een Engelssprekende Chinees vinden, wil ons wel inschrijven voor morgen, maar krabbelt na een telefoontje met zijn baas terug. De weersomstandigheden voor morgen zijn niet goed genoeg en dan is het veel te gevaarlijk. Volledig mee akkoord, ware het niet dat wij voelen dat zijn baas volgens ons geen westerse toeristen mee wil. Enfin, we proberen morgen opnieuw en desnoods zetten we onze zoektocht naar een andere organisatie verder. In het slechtste geval nemen we een taxi en zien we wel hoe het verder moet.

We verdwalen nu echt helemaal en nadat we de hulplijn van enkele Chinezen inroepen om ons terug op het rechte pad te krijgen, laten we ons verleiden voor een waar Jak-festijn met als toetje wat kippenpoten. De Jak is overheerlijk en ook de kippenpoten zijn niet slecht, maar aan die zwarte klauwen zit toch wat weinig vlees aan.

Kippenpoten

Het plan was om vanavond met onze Belgische biervlag wat keet te gaan schoppen in één of andere lokale kroeg. De meeste kroegen hebben grote schermen opgesteld voor de clash tussen België en Rusland, (voor de andere matchen ook hoor) maar ik voel dat mijn lichtje stilaan aan het doven is voor vandaag. Het zal een wonder heten als ik hier op de kamer al tot de aftrap volhoud (start middernacht). De Chinezen supporteren alvast voor de Belgen (Belishi) zoals ze het hier zo leuk kunnen zeggen. In ieder geval hier heerst er een ware WK-manie, de sportzenders hier zenden 24 op 24 uit, telkens in een truitje van hun favoriete ploeg van de dag. Vandaag dus in de Belgische truitjes.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *