Let it be

Foto’s Rishikesh, dag 3

Transcendente meditatie

In 1968 hebben The Beatles enkele weken doorgebracht in een Ashram in Rishikesh, India. De transcendente meditatie leverde hen enkele leuke nummers op. Ze schreven hier samen ongeveer 30 nummers, waar later de White Album uit voorkwam en bovendien verschillende liedjes voor hun album Abbey Road.

Op een stadsplan dat we in ons hostel krijgen staat waar we het ongeveer kunnen terugvinden. Het is een heel stuk verder dan er ons verteld werd en bovendien moeten we het nog verschillende keren onderweg vragen. Uiteindelijk krijgen we een goeie tip en staan na heel wat gezoek voor de Ashram waar de Beatles een hele tijd verbleven. Deze historische plek is goed verstopt achter de ingang van een Tijger reservaat. Dus niet alleen kan je hier naar de Ashram van de Beatles gaan kijken, je kan hier bovendien op een tijger, wat olifanten of een luipaard botsen.

Apen op vinkenslag
Apen op vinkenslag

Jungle book

We lopen hier alleen rond samen met een hele meute apen die boven onze hoofden in de bomen slingeren. Ze taxeren ons op voedsel dat ze ons eventueel kunnen ontfutselen. Die apen zijn trouwens de reden dat we ons voor hondsdolheid hebben laten vaccineren. Iets verderop vinden we ook de mest van een olifant wat erop wijst dat hier inderdaad niet alleen apen rondhangen. Deze Ashram, die niet meer in gebruik is, maakt nu deel uit van een tijgerreservaat dat het pleit beslecht tegen de oprukkende jungle. Ik verwacht dat ieder ogenblik Mowgli en Bagheera met Shere Khan op hun hielen uit de dichtbegroeide jungle tevoorschijn kunnen komen. Man man man… Jungle Book, zo dichtbij.

Beatles hutten
Beatles hutten

The Beatles

Tot vorig jaar kon je hier vrij in en uitlopen maar de toeristische dienst van India zag hier uiteindelijk brood in… dat zal wel zijn. Het is allemaal wat onderkomen, toch de aanwezigheid van een van de populairste zanggroepen van vorige eeuw is hier voelbaar. De hutten 11, 12, 13 en 14 waar ze verbleven hebben niet meteen de allure van een historisch monument maar als je John Lennon en Yoko Ono op de muur ziet geschilderd staan krijg je het toch wat warm. De hele site is zoals ik zei totaal onderkomen en iedere urbex fotograaf beleeft hier vermoedelijk het ene orgasme na het andere.

Beatles Kathedraal
Beatles Kathedraal

Als we in een grote hall komen waar op de muur ‘Beatles Cathedral’ geschilderd staat en hun gezichten hier ook op de muur staan afgebeeld en op het look alike altaar de woorden: ‘Let it be’ staan getekend, zijn we van mening dat de € 8,- die we betaalden goed besteed zijn. De kunstwerken die gelegenheidskunstenaars in honor of The Beatles hebben aangebracht, zijn vaak pareltjes.

Kunst in de Beatles Ashram
Kunst in The Beatles Ashram

Cooking Masala

We verliezen te tijd een beetje uit het oog en we moeten ons reppen voor onze volgende afspraak bij Masala Cooking Class. Een helper in het hostel geeft ons een adres waar we moeten zijn en na bijna een uur zoeken geven we het op en gaan terug naar het hostel. Onze goesting om te koken is ondertussen gedaald tot onder het vriespunt. Achteraf bleek de gast die ons het adres gaf nieuw te zijn in het hostel en stuurde ons de verkeerde richting uit. Een andere helper in Zostel vertelt ons dat het eigenlijk vlakbij de deur is. We besluiten de les toch maar te volgen. Uiteindelijk vinden we de kok van dienst. Een Duitse vervoegt nog ons gezelschap en de rest van de namiddag worden we ondergedompeld in de geheimen van de Indiase keuken. Dat dit weerom een verrijking is hoeft geen betoog, onze smaakpapillen belanden in de zevende hemel en de rest van ons lichaam volgt gedwee.

Resultaat cooking class
Resultaat cooking class


Booking.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

3 gedachten over “Let it be”

  1. Namaste Hilde en Erik, Beatles Kathedraal, prachtig, moet je daarvoor naar India gaan ?, die muurschilderingen ?, pas maar op voor de ?,niet te vertrouwen, en de Indiase kookles, was een schot in de roos ☺☺??,grts en tot de volgende Myriam ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *