India een topbestemming

Foto’s India

Reisblues

We zijn ondertussen twee dagen in ’t land en de jetlag laat zich goed voelen. Gisteren waren we al om 4.30 uur uit onze nest, vandaag kunnen we daar al een uurtje bijdoen en dan staan we terug op ons dagelijks ritme. Hilde gaat vandaag terug aan het werk, ik heb nog een dag extra genomen om de reisblues die er toch aankomt al een beetje het hoofd te bieden. Na iedere keer proberen we een reflectie te maken van de voorbije reis.

Hilderikopweg, Taj Mahal
Hilderikopweg bij de Taj Mahal

Kindvriendelijk

Er zijn vele jaren over gegaan vooraleer we de stap eindelijk durfden nemen. Ik droom al vele jaren van India, sinds de tijd dat onze kinderen nog klein waren. Dit is een land, waar je best met kinderen kan rondtrekken, toch inentingen, besmet water en zeer gevaarlijk verkeer, maken dit toch misschien niet zó kindvriendelijk. Vrouwen die alleen reizen kan best, want we zagen er hier veel, toch moet je wat haar op je tanden hebben. Vooral in Mumbai ervaren we dat vrouwen niet altijd behandeld worden zoals het hoort.

Veiligheid

Lokale trein, Mumbai
Lokale trein, Mumbai

Wat veiligheid betreft is dit een land waar je zeker met een gerust gemoed kan rondtrekken, de mensen zijn ongelofelijk vriendelijk en wij hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld… tenzij op de weg.

Na vijf weken ben ik er nog niet echt uit of er nu links, in het midden of dan wel rechts van de weg gereden wordt. Dit was het meest hectische verkeer dat we ooit hebben meegemaakt. En in de rest van Azië kennen ze er nochtans ook wat van.

Broederschap

India, het land waar mannen een rok durven dragen en waar mannen hand in hand durven lopen ten teken van broederschap. Affectie tussen koppels is dan misschien minder done, hoewel je het bij de jongeren wel af en toe ziet.

Het is een land met een enorme variatie. Bergen, water, strand, meren, bossen, woestijn en dan zagen wij in lange niet alles. Voor het zuiden hoop ik alvast nog eens terug te komen. We maakten vele vrienden, waarvan er zeker bij zijn die we nog zullen weerzien.

Mooiste plekje

Rishikesh waar de Ganges ontspringt
Rishikesh waar de Ganges ontspringt

De mooiste plek is moeilijk te zeggen maar Jaisalmer, Khajuraho en Rishikesh zijn de grootste kanshebbers. De nacht in de woestijn en de confrontatie met de tijgers waren misschien wel hoogtepunten, de Taj Mahal deed ons hart toch ook iets harder slaan.

Het leuke is natuurlijk dat India zeer goedkoop is. Sommige dagen konden wij met minder dan dertig euro rondkomen, eten en slapen inbegrepen. Wie ooit de stap wil nemen om naar India te reizen mag altijd naar ons financieel overzicht van India vragen.

Geluidspolutie

Wat ons het meeste stoorde was het afval. Dat varieert enorm van streek tot streek, toch is het een constante. Er wordt wel elke ochtend opgeruimd. Het op een hoopje gooien en laten liggen tot de wind er een spelletje mee speelt is volgens ons geen oplossing. Of het op een brandstapel gooien al evenmin. Hier en daar zagen we een bord met hou onze stad proper, maar die borden waren vaak bedolven onder het vuil. De regering heeft hier een taak die ik zou willen catalogeren onder ‘vechten tegen de bierkaai’.

Het onophoudelijk lawaai van auto’s die de hele dag én nacht toeteren, is iets waar je niet kan aan wennen. Niet om iemand op gevaar te wijzen maar alleen om te zeggen… pas op ik kom eraan. Ook het geblaf van honden in de nacht, het loeien van de koeien, de muziek en bepaalde religies die oproepen tot gebed maakten dat wij zeer slechte nachten achter de rug hebben. Ik had gelukkig mijn oortjes in maar Hilde heeft zeer korte nachten gehad.

Carnivoor

Ik ben sinds donderdagavond opnieuw bekeerd tot carnivoor, ook Hilde is sedert zaterdag geplooid voor lekkere vis en vlees, dat je hier zonder vrees op besmetting kan consumeren.

Het eten in India is ongelofelijk lekker en dan genoten wij inderdaad vooral van het vegetarisch eten. De verscheidene broden geven een nieuwe dimensie aan ons broodbakken en bovendien is er een hele wereld opengegaan wat onze kennis van kruiden betreft.

Volgende bestemmingen

Peru-kaart
Peru

En dan de vraag waar ik ieder jaar mee eindig… wat is onze volgende bestemming? De studieboeken Spaans van Hilde van enkele jaren terug zijn opnieuw bovengehaald, zij heeft wat opfrissing nodig en zal mij ondertussen onderwijzen in de taal van De vernuftige edelman Don Quichote van La Mancha‘. Bij leven en welzijn vind je ons volgend najaar in Peru en Bolivië en wie weet zelfs de Galapagos. Als ‘onzen bruine’ dat laatste kan trekken. In ieder geval het aftellen is alweer begonnen, nog 298 dagen te gaan… ;-).

Volgende maand trekken we ons een week terug in Burgberg en wie weet bloggen we misschien als we in München of Liechtenstein geraken. In april zitten we voor een verlengd weekend met vrienden in Napels, bloggen zal dan vermoedelijk vervangen worden door drinken.

Een reis rond de wereld in 80 verhalen

Indien je genoten hebt van onze verhalen en zin hebt naar meer, én je hebt nog geen gepast kerstcadeau gevonden, dan moet je misschien een van onze boeken overwegen: ‘Een reis rond de wereld in 80 verhalen’ deel I en/of deel II die te verkrijgen zijn in elke online boekhandel of te bestellen via ons: blog@hilderikopweg.eu.

Er rest ons verder alleen nog iedereen geweldige feestdagen en een goede start van het nieuwe jaar toe te wensen.

Onze weg buiten-gewoon onderweg
Onze weg, buiten-gewoon onderweg

Een warme groet van

Hilderikopweg

Foto’s India

Roadbook IndiaBooking.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

8 gedachten over “India een topbestemming”

 1. Hilde,Erik,
  Het was weer een waar plezier om deze reis met jullie te mogen meemaken, precies een serie ,enen die je absoluut niet wil missen.
  Ik kijk al uit naar 2018!
  Een gelukkig nieuwjaar!
  Kathy

 2. Namaste Hilde en Erik, India…wat een prachtig land, heb zo genoten van foto’s en verhalen, was net of ik boek aan het lezen was, zag er alle dagen naar uit, nogmaals thx om dit met ons te delen, prettige feestdagen voor jullie en een fijn 2018, en tot de volgende reis…grts Myriam ??

 3. hallo Hilde en Erik,
  Ik keek er elke dag naar uit om jullie prachtige verhalen, belevenissen, bedenkingen,…te mogen ontvangen.
  Op naar de volgende!
  Jos

 4. Het volgen van jullie verhalen was weer zeer aangenaam, we vallen in een zwart gat? Gelukkig hebben we onze wereldreiziger nog om te volgen zo zijn we ook wat in vakantie! En inderdaad op naar het volgende ! An en Ilse

 5. Hey Hilde en Erik
  Wat was het fijn elke dag een stukje van jullie reis mee te beleven. Gezellige feestdagen en een mooi 2018 boordevol nieuwe belevenissen. Lut

 6. Hilde en Erik ,
  spijtig dat hier de verhalen en foto’s stoppen zowel voor jullie als voor ons ” volgers ” , maar zoals iedereen hier zegt we kijken uit naar het volgend avontuur. We hebben weer wat bijgeleerd en een aantal dingen herkend . Terug in het dagelijkse leven maar weer met zoveel bagage in jullie herinneringen. Het was fijn lezen en verder voor jullie 2 een gezond en reisvol 2018.

 7. Hallo Hilde en Erik.
  Mij, zou je met geen stokken, meekrijgen op jullie reizen. Niet dat jullie dat zouden proberen natuurlijk….
  Maar het plezier, dat jullie eraan hebben, spat van mijn pc scherm en ik kan best genieten van jullie gedrevenheid. Nog veel reis- en ander plezier, en een fantastisch 2018.

 8. Hallo Hilde en Erik,
  het was weer fijn om jullie avonturen te volgen; wat een kleurrijk land; voor ons was de ontmoeting met de tijgers een topper natuurlijk, die ons groen van jaloezie maakte – maar ’t is jullie van harte gegund.
  Nog fijne feestdagen gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *