Ik wil de grootste hebben

Foto’s

Na een zeer korte nacht, zitten we voor dag en dauw aan de ontbijttafel. We vertrekken zeer vroeg richting centrum Abu Dhabi waar we aan de ‘Al Wahda Mall’ in het busstation een bus richting Dubai nemen. Na dik twee uur bus bevinden we ons niet ver van Dubai Cruise terminal waar we gebruik willen maken van een van de modernste onbemande metro’s ter wereld.  Vrijdag, begrijpen wie kan, gaat deze echter pas omstreeks 13.25 uur open.

Wij dus terug op een lokale bus richting Burj Khalifa, de hoogste wolkenkrabber ter wereld. We verzilveren onze tickets die we van thuis uit gereserveerd hebben, gelukkig, want anders vingen we bot of moesten een veelvoud betalen van de € 48,- die we nu betaalden.

Ons tijdslot is tussen 13.45 en 14 uur, ruimschoots de tijd om de grootste Mall ter wereld te verkennen, met de hoogste waterval en het grootste aquarium. 1200 winkels, waaronder alle grote merken, verdringen zich hier om de toeristen zoveel mogelijk Dirhams uit hun zakken te kloppen. In Dubai en Abu Dhabi worden alle records verbroken van grootste, meeste, beste, chicste, meeste blingbling.

Ze beseffen hier dat olie niet onuitputtelijk is. Naar verluid in deze regio nog zo’n 20 jaar en dan zijn de puttekes leeg. Daarom proberen ze op allerhande manieren nieuwe inkomsten te vinden, en de kaart van luxe toerisme wordt hier volop getrokken. Hier vind je trouwens de enige twee zevensterren hotels ter wereld (Burj Al Arab in Dubai en Emirates Palace in Abu Dhabi). Maar de grootheidswaanzin leidde al een paar maal tot bankroet, bankencrisissen… en hier was geen Vlaamse overheid om de putten te delven ;-)

Als je hier rondloopt heb je het gevoel dat hier de laatste 10 jaar tegen een ongelofelijk tempo aan buildings werd gebouwd, allemaal om ter origineelst van vorm. Duizenden en duizenden Indiërs, Pakistani en gastarbeiders uit Bangladesh, hebben hier jaren tegen een hongerloon 2 shiften per dag gedraaid om deze artificiële futuristische stad neer te poten. 60% van de bouwkranen ter wereld bevinden zich hier in Dubai en Abu Dhabi!

Het bezoek aan de Burj Khalifa is toch wel indrukwekkend met zijn 828 meter. Wij worden op minder dan 60 seconden 124 verdiepingen naar boven gekatapulteerd. Daarmee bevinden we ons ongeveer in de helft van de gigant. Alleen Armani die daar een hotel uitbaat en enkele happy few die per dag meer verdienen dan wij vermoedelijk in onze ganse levensloop, hebben toegang tot de hogere verdiepingen.  Maar ook op deze hoogte is het alvast een belevenis en voeg dit maar aan jullie ‘places to be’ toe.

Dubai (20) Burj Khalifa

Dubai (23) Burj Khalifa

Na deze overweldigende ervaring zakken we af en laten onszelf verloren lopen in de verschillende leuke Souks die het Emiraat rijk is. De Gouden Souk, De Naif Souk met zijn goedkoop foto- en filmmateriaal, de Specerijen Souk.  In deze laatste herbeleven we ons Marokko avonturen, we worden verschillende keren aangeklampt voor allerlei namaakmateriaal. Een vrolijke Arabier gaat uit de bol als hij met Hilde op de foto mag.

Dubai (89) Kruiden Souk

Hierna nemen we de overzet om de Kreek, die uit de Perzische golf Dubai in twee splitst, over te steken. Na een leuke babbel met een jonge Indische gastarbeider, die ons begeleidt naar de bus, nemen we afscheid van Dubai. Onderweg passeren we nog langs de grootste indoor skibaan ter wereld. Het is alweer half negen als we terug in ons hotel terugkeren.  

Dubai (98) Overzet Kreek

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *