Hurtigruten

We verkennen vandaag de Lofoten. Het weer is redelijk, t.t.z. het regent niet, maar de temperaturen blijven beneden de 8 graden hangen. Maar daar kunnen we ons op kleden.

We trekken zuidwaarts richting het uiterste zuiden van de Lofoten ‘Å’. Neen dit is geen schrijffout, het zuidelijkste punt van de Lofoten kreeg deze korte, maar krachtige naam. Daar waar de maalstroom spectaculaire vormen aanneemt en zo dichterlijk werd beschreven door Edgar Allan Poe. Maar omdat we zo traag opschieten, volledig in de ban van de landschappen en idyllische vissersdorpen, en de steeds weer nieuwe fantastische zichten die zich opdringen om gefotografeerd te worden, geraken we maar tot in Leknes.

Landschap in Lofoten
Landschap in Lofoten

 

 

 

 

Het is al na twaalven als we terug naar het noorden beginnen rijden naar Henningsvaer. Zowat de plaats bij uitstek voor de kabeljauwvissers. De kabeljauw komt jaarlijks vanuit de Barentszzee hier naartoe om kuit te schieten. Door de invloed van de golfstroom schijnt tijdens de wintermaanden (van januari tot april) de temperatuur van het water hier ideaal te zijn voor de kabeljauw (zo’n 5°C). Miljoenen en miljoenen kabeljauwen worden hier zonder veel moeite uit het water gehaald en wacht hen het lot om zonder kop te drogen aan houten stellingen. Een groot deel hiervan is voor de export.

Droogrek met kabeljauw
Droogrekken met kabeljauw

Lofoten-56

 

 

 

 

Henningsvaer is een leuk dorpje waar we een Noorse lunch nuttigen. Kost voor ons beiden, koffie inbegrepen, minder dan € 25,-. Na dit lunchintermezzo trekken we verder naar Kabelvag waar de tweede grootste houten kerk van Noorwegen staat – Vagan Kirke. Zonder blikken of blozen wordt hier wel eens gewag gemaakt van ‘Kathedraal’ maar ook dat kan die € 3,5 p/p inkomgeld voor mij niet goedmaken. OK toegegeven het is wel een huzarenstuk geweest om al dat hout opeen te stapelen en tot een gebedshuis om te toveren, maar zonder dat kruis aan de deur zou dit voor mij evengoed een opslagplaats kunnen zijn.

Vagan kirke of Lofotenkathedraal
Vagan kirke of Lofotenkathedraal

Lofoten-47

 

 

 

 

We houden het nog altijd droog en we profiteren hiervan om nog even Svolvaer te bezoeken. De hoofdstad van de Lofoten, daar waar we met de boot eergisteren zijn toegekomen. Deze stad heeft het trouwens in de Tweede Wereldoorlog hard te verduren gehad. Zware bombardementen moesten de Duitsers zoveel mogelijk hier houden en ondertussen probeerden de Engelsen de haringolie te vernietigen die de Duitsers gebruikten om explosieven te maken. Leuk stadje waar voor avonturiers heel wat te beleven valt. Hier starten verschillende safari’s om walvissen te spotten of zeearenden of gewoon om op een rubberen raceboot de fjorden onveilig te maken. Wij laten deze kelk ‘voorlopig’ aan ons voorbij gaan.

Wat ons wel intrigeert is de aanleghaven van de Hurtigruten. Dit is een reis van twaalf dagen met een boot van Bergen via de Noordkaap tot Kirkenes vlakbij de Russische grens (en nog 30 andere havens in Noorwegen). De prijzen in een tweepersoonshut, 3 maaltijden inbegrepen komt op ongeveer € 1.000,- p/p. Misschien dan toch niet zo onbereikbaar. Kleine noot: wij hebben een stukje op één van de fjorden gevaren van de Hurtigruten-route en het moet gezegd, het water is er nogal onstuimig. En voorbij Andennes, onze stop van morgen in de Vesteralen, schijnt het ronduit woelig te zijn.

Foto’s Lofoten deel 2

Deel onze weg

3 gedachten over “Hurtigruten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *