Een maand in twee dagen.

Gisteren was het een overgangsdagje, de resterende 700 kilometer die ons van Skagen scheidde, naar het uiterste noorden van Denemarken, daar waar Skagerrak en Kattegat mekaar ontmoeten, konden we volledig ‘Stau-loos’ afhaspelen. Dit is het eindpunt van de Jutlandroute, daar waar we na een maand met de fiets zouden zijn toegekomen, hebben we nu in twee dagen met de auto klaar gespeeld.

Rond halfvier zijn we op de camping en een uurtje later staat het water voor de patatten al te koken. Een avondwandeling naar het 3 kilometer verder gelegen centrum van Skagen maakt ons los van de eentonige kilometers, en onze stijve botten van zo lang te zitten.

In het dorp is er blijkbaar één of ander evenement aan de gang met fietsers die, voor zover we begrijpen, een 70-tal kilometer voor Skagen werden gelost en alle hotels in het centrum onveilig komen maken… En dit is dan nog een understatement. Van de pakweg tweehonderd fietsers die we zien, vaak verkleed, is er eigenlijk geen één nuchter. 30 jaar geleden waren we al in Denemarken en zagen we ook zoveel dronken mensen, maar dit is toch wel gortig… Nul tolerantie met de auto, maar de fietsers ontspringen hier blijkbaar nog de vodka-controle-dans. Al bij al wel grappig om zien. Met de geldende prijzen voor alcohol is het een wonder zou je denken…wel het is hier absoluut niet duurder dan bij ons. Ter vergelijking een fles Gordon Gin kost hier ongeveer € 13,-, een pizza € 9,- en je kan hier Deense Schnaps kopen voor nog geen € 10,- voor vijfenzeventig centiliter… De camping kost € 37,- per nacht, wat dan wel genoeg is. Voor de rest is brood, groenten en fruit iets duurder dan bij ons maar minder dan tien procent. Met de informatie die we kregen dat Denemarken het duurste Scandinavische land is, hebben we er hoop op dat deze reis betaalbaar zal zijn. Maar dat vertel ik jullie later.

Vanmorgen was het wel eventjes onder nul als blijkt dat de waterkolom van onze tent niet hoog genoeg is. Het heeft de ganse nacht geregend en niet alleen druppelt het water overal binnen, ook het grondzeil duwt de grondsappen naar de oppervlakte. Ons ijskastje zwemt in een plas water en gelukkig liggen de kabels buiten het bereik van het gulzige water. Dit is natuurlijk behoorlijk balen en als klap op de vuurpijl trek ik de rits van de toegangsdeur stuk…

Hier moet dus onmiddellijk ingegrepen worden. Deze tent kan nog wel gebruikt worden voor een weekendje voorwacht met de boys, maar het gure noordelijke weer zou wel eens brandhout van dit kleinood kunnen maken. Wij dus op zoek naar een kampeerwinkel, die we vinden in het veertig kilometer verder gelegen Frederikshavn (waar we trouwens morgen ook moeten zijn voor een afspraak bij de grote botenboer ;-)).

We moeten diep in ons reisbudget tasten, maar we hebben geen andere optie. Gelukkig is de regen gestopt en kunnen we onze nieuwe aanwinst onmiddellijk rechtzetten. Met een waterkolom van 3000 en een windbestendigheid van 9 beaufort hopen we de komende weken de Scandinavische weergoden te verslaan. We verhuizen al ons hebbe en houwe van ons ‘vergiet’ naar ons nieuwe stulpje.

Nieuw stulpje in Skagen
Nieuw stulpje in Skagen

 

 

 

 

In de namiddag bezoeken we nog de oude stad Skagen en na een kleine wandeling door dit charmante dorpje dat vergeven is door de kunstgalerijen van kunstenaars die hier het unieke licht opzoeken, rijden we naar Grenen, daar waar Skagerrak en het Kattegat samenkomen. Dit is toch ook één van de plaatsjes om in te kaderen. Het geweld waarmee de twee zeeën op mekaar inbeuken, is indrukwekkend. Het noordelijkste puntje van Denemarken trekt dan ook dagelijks heel wat toeristen die van dit schouwspel komen genieten. We zagen dit fenomeen al in Letland en Australië, maar deze zee-confrontatie is toch wel de indrukwekkendste.

Skagerrak en Kattegat clash
Skagerrak en Kattegat clash

 

 

 

 

 

Foto’s: Denemarken-Skagen

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *