Bloot, bloter, blootst

Studentenoptocht

Foto’s Rio de Janeiro

Gisterenavond nadat we ons vertelselke hadden afgesloten werden we getrakteerd op een uitbundige studentenoptocht. Vermoedelijk iets in de zin van de studentendoop bij ons. Veel zatte mensen, verkleedpartijen, blote onderdelen… enfin, een genot om naar te kijken.

Er reden enkele wagens mee die het decibeldebiet moeiteloos naar een andere dimensie brachten. De studenten die op die wagens zaten kunnen de komende dagen vermoedelijk alleen communiceren via handgebaren.

Pasta à volonté

Het hotel waar we gisteren zaten is niet alleen ontbijt inbegrepen maar ook geven ze iedere avond soep, sla en pasta à volonté. Gratis. Op die manier kunnen we ons budget met twee vingers in de neus in evenwicht houden.

De jetlag zegeviert nog altijd. Vijf uur verschil met België, vijf dagen om op uw effen te geraken, één dag per uur verschil.

Verkassen

Vanmorgen verkassen we richting Rio de Janeiro. We terroriseren eerst enkele metrolijnen om daarna met een luxebus Rio te enteren. De bus leidt ons via de Serra en enkele geweldige uitzichten naar het kloppende hart van het wereldse carnaval.

Eens in het centraal busstation van Rio moeten we nog een stadsbus nemen naar ons hotel. Hiervoor moeten we enkele straten in de achterbuurten van Rio op zoek naar de juiste halte. Nat in ’t zweet vinden we ons luxueus – naar onze normen – hotel waar we onze verplaatsing afspoelen en plannen maken voor de komende dagen.

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro

Homeless people

De volgende ochtend worden we weerom onthaald op een ontbijt waar ne mens de dag mee doorkomt. We vragen aan het onthaal een kaartje van de omgeving en vertellen onze plannen om deze ochtend de wijk ‘Centro’ te verkennen, hetgeen ons ten stelligste wordt afgeraden. Het hele centrum is vergeven van de homeless en volgens de man achter het onthaal, op zondag veel te gevaarlijk omdat er op dat moment veel te weinig politie aanwezig is.

Metro

Een alternatief is met  de metro naar Ipanema en Copacabana beach. Daarvoor moeten we echter ook door een groot deel van de wijk ‘Centro’ stappen. Hij dringt er op aan dat we toch maar beter een taxi nemen. We zijn echter doorwinterde reizigers en we besluiten om het er toch maar op te wagen.

Het moet gezegd, de hele tocht naar de metro van de wijk ‘Lapa’ naar ‘Centro’ voelt niet echt comfortabel aan. Overal zitten er groepjes daklozen die ons als lekkere hapjes liggen te beloeren. Ik laat mijn borst wat zwellen zoals een pauw doet met zijn veren om indruk te maken en bovendien heb ik nog altijd Hilde bij waar ik mij kan achter verschuilen ?. Ons fototoestel is dan misschien verzekerd, Hilde hangt het toch in haar rugzak die ze op haar buik draagt om die gasten niet teveel uit te dagen.

Presidentsverkiezingen

Onderweg worden we een paar keer lallend lastiggevallen maar ze zwalpen te veel om ons te kunnen volgen. Na een half uur zijn we aan de metrohalte… gesloten. Blijkt dat vandaag campagne wordt gevoerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen (gelukkig volgende week) en alle metroverkeer wordt vandaag uitzonderlijk stilgelegd. Terug naar af. We moeten opnieuw de verschillend bendes trotseren die zich deze maal niet meer roeren. Ik zie verderop een politiewagen met zijn zwaailichten op, die wel eens de reden kan zijn dat ze zich gedeisd houden.

Zonnebrilletje

We lopen dus terug naar het hotel waar we een afspraak kunnen maken met een vriend van een van de bediendes die met ons een halve dag wil rondrijden. Voor dertig euro hebben we een chauffeur en een privé bodyguard… maar hij zal het toch van zijn zonnebrilletje moeten hebben.

Escalaria Selarion
Escadaria Selaron

Hij voert ons van de ‘Escadaria Selaron’, befaamde trappen in Rio, naar de botanische tuin. Een oase in Rio waar we zicht hebben op ‘Cristo Redentor’ die overal zijn schaduw op de stad werpt.

Onze chauffeur André wacht braafjes tot we ons ding hebben gedaan in de tuin en voert ons dan naar het ‘Lagoa Rodrigo de Freitas’ waar we weerom in ’t oog worden gehouden door ‘Cristo’, zij het vanuit de wolken.

Vlees

Hierna slenteren we wat over Ipanema beach, brengen een bezoekje aan het Forte Copa met een prachtig zicht op Copacabana beach. Bloot krijgt hier een andere dimensie. In België wordt er veelal op stranden geshowd door mensen met een figuurtje, hier wordt niet het figuur maar het vlees in al zijn vormen getoond, iedere rechtgeaarde beenhouwer krijgt hier waarlijk een orgasme bij het zien van zoveel vlees.

Ipanema Beach
Ipanema Beach

Meer en meer straten worden afgesloten en we besluiten om toch maar terug naar ons hotel te gaan. Veel ruzie hebben we met onze chauffeur niet gehad… hij zou er toch geen jota van begrepen hebben.

We besluiten om het er toch maar op te wagen om terug richting centrum te trekken waar we in een lokale tent een geweldig lekkere risotto met bacalao verorberen die het midden houdt tussen een paella en een risotto.

Favela’s

Tegen de tijd dat we ons lichaam ondergedompeld hebben in onze privé poel, heeft de zon het opgegeven en rest er ons nog alleen onze plannen voor morgen te bekijken. En daarbij zal onze wandeling van deze ochtend in het niets verdwijnen. Hoe anders kunnen we jullie vertellen over de favela’s als we er zelf niet geweest zijn.

Deel onze weg

3 gedachten over “Bloot, bloter, blootst”

  1. man man man ….wat gaat dat worden. Jullie schrijftaal is zo onweerstaanbaar waar je steeds meer van wenst. We kruipen mee in jullie verhaal maar dan wel vanop een rustige plek 🙂 . Veel plezier maar hou het veilig.

  2. Heb goed gelachen met je “verschrijving”. Het zal wel dimentie geweest zijn en geen dementie zeker… een mens zou inderdaag beginnen vergeten…. voorzichtig daar!

  3. Hallo Hilde en Erik, ik hang aan je lippen bij het lezen van je verhalen Erik…zaaalig ?, en Hilde…wat een prachtige foto’s weer ?❤,geniet er maar van…maar keep it save, grts Myriam xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *