Alice Springs – Flying doctors

Foto’s

Onze auto hebben we gisteren ingeleverd, met het oog op de stad te voet te verkennen. Veel valt er eigenlijk niet te ontdekken.

’s Morgens maken we een wandeling naar Anzac Hill, een kleine heuvel net voor het centrum waar je een zeer goed overzicht krijgt op de stad (zie bij categorie film: Alice Springs) http://www.youtube.com/watch?v=fwYQ6pQ93G8&feature=plcp Het is absoluut niet hoog, maar de warmte laat toch al goed van zich voelen.

De plat de resistance is vandaag een bezoekje aan de RFDS (Royal Flying Doctor Service). Iedereen herinnert zich waarschijnlijk nog de reeks een paar jaar geleden op de toenmalige BRT.

Wij krijgen een leuk introfilmpje en het inleidend foldertje is zowaar in het Nederlands. Na het filmpje laten ze ons los in hun museum ter grootte van onze living. We kunnen ieder informatiebord op ons gemakske lezen en toch zijn we na tien minuten al rond. De shop waar je memorabilia van de Flying Doctors kan kopen is des te groter. Enfin we laten ons goed hart zien en kopen een paar leuke aandenken waar we onze kids met Kerst mee kunnen verrassen 😉 Nu gaan ze benieuwd zijn se.

We nemen ook nog een kijkje in het oudste gebouw van Alice Springs: het ‘ Stuart Town Gaol’ (ondertussen weten we sinds Dublin dat je dit uitspreekt als jail). We moeten de sleutel ophalen in ‘Hartley Street School National trust’, waar we op de rooster gelegd worden door twee oude madammekes. Wat komt een Belg in godsnaam hier in Alice Springs zoeken, en aha ze spreken ook Engels daar. Zit België net zoals Griekenland aan de grond?

Ik vertel hen dat vooral de Zuid-Europese landen met problemen kampen. Ik bespaar hun de enorme Belgische staatschuld, ook dat de ene crisis en besparing de andere naadloos afwisselt. 😉

Ze vertelt ons nog dat hier 28.000 mensen wonen, en dat er weinig werkloosheid is??? ( ze houden blijkbaar geen rekening met al de Abo’s die hier doelloos ronddwalen) en dat er veel buitenlanders zijn die jobs met bepaalde vaardigheden moeten komen invullen. Als je wil emigreren… ’t Is de moment.

We krijgen voor ‘ De Gaol ‘ dus een bos sleutels toegestopt aan een grote ijzeren ring. Ik waan mij onmiddellijk een cipier. Voor we vertrekken vraagt ze nog naar onze telefoonnummer voor het geval de deuren achter ons moesten toeslaan…. Dit maakt het natuurlijk een stuk spannender. Na drie zware sloten met dito deur te hebben geopend komen we in een kleine ruimte waar ze ooit met 17 gevangen zaten. Ik steek wijselijk alle hangsloten in mijn zak, ik wil de rest van de dag (en misschien week) niet doorbrengen in een voormalige gevangenis, mij hees roepend om hulp 😉 Het gewicht van de hangsloten trekt mijn broek richting enkels 😉

De laatste 2 blanken die er zaten waren twee reizigers die zonder ticket op The Ghan zaten. Onze trip van morgen indachtig voel ik of mijn tickets nog in mijn zakje zitten 😉 Ik onthoud vooral dat we deze voormalige gevangenis alleen bezoeken.

’s Avonds is het dan zover, we kunnen eindelijk krokodil, kangoeroe, barramundi (vis) en kameel eten. Een vriendelijk dienstertje, Jenny 😉 verklapt ons heimelijk als we de Outback schotel nemen we er best eentje voor ons beide kunnen nemen. Om haar een beetje tegemoet te komen, nemen we dan maar een bushplatter als voorgerecht. Bovendien reserveren we 10 minuten voor zes en komen we voor zeven uur eten wat ons nog een ‘Early bird’ van 20 procent oplevert.

Links boven: Kangoeroe, Links onder: Kameel met dadels. Rechts boven: Barramundi, rechts onder: Krokodil.

De Krokodil smaakt naar een kruising tussen kip en shellfish, het smaakt voortreffelijk. Enfin je kan ze beter opeten dan omgekeerd. De kameel is een worst die met dadels wordt klaargemaakt….niet slecht. De kangoeroe kan je best met struisvogel vergelijken (nu heb ik er tenminste al een gezien…) En tot slot de Barramundi is een vis die je beter op je bord dan aan je tenen kan hebben. Ik vergelijk hem een beetje met Dorade. Uiteindelijk komen we er vanaf met AUD 85,- wijn inbegrepen.

De duisternis is al ingevallen als we naar ons hotel teruglopen. De activiteit van de Abo’s is toegenomen, ze hebben hun plaatsje in de droge rivierbedding ingenomen om de nacht door te brengen. De rij aan de bottleshop neemt een onrustwekkende lengte aan… Alice Springs by night… niet voor doetjes 😉

Morgen staat er 24 uur nachttrein met de Ghan op het menu naar Adelaide. Ik hoop iets te kunnen doorsturen vanop de trein.

Wij gaan nu slapen en voor jullie nog een prettige voortzetting van de werkdag 😉

For the record:

Toegang RFDS: AUD 12 p/p
Toegang Goal: gratis (mits borg van AUD 20,- voor de sleutel)

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *