Adelaide

Foto’s

Vrijdagmiddag zoals voorzien zijn we met de trein in Adelaide station toegekomen. We hebben een leuke tijd op de trein gehad, maar mijn plannen voor de Transiberische Express lijken nu wel verder weg dan ooit. Vierentwintig uur OK, maar ik kan mij toch niet voorstellen dat je zo’n acht dagen door mekaar wordt geschud, dezelfde WC moet gebruiken, een douche nemen waar er eentje zijn grote commiskes had gedaan… Maar ik zou het voor geen geld ter wereld willen missen hebben.

Het busje dat stond te wachten om mensen naar het centrum van Adelaide te brengen, kostte AUD 13 per persoon, da’s de prijs voor een fles wijn vanavond, mij niet gezien. Wij dus met pak en zak te voet naar het centrum. Drie kilometer met de zware zakken… de temperatuur was gelukkig maar de helft van Alice Springs meer: 21°C. We hebben onderweg toch maar een tussenstop gemaakt, de prijs die we uitspaarden aan een taxi gingen dus eigenlijk op aan drank 😉

We vonden een leuke Jeugdherberg (Hilde laat hier een licht gegrom horen 😉 in een laan met allemaal Jacaranda’s, bomen met purperen bloemetjes waarvoor we 19 jaar geleden in Zuid-Afrika een seizoen te laat waren.

Vandaag verkennen we alleen de centrale markt, een gigantisch overdekte markt waar je alles kan vinden wat je je maar kan inbeelden. Ook hier weer enorm veel Aziaten, niet te verwonderen dus dat ze hier een Chinatown hebben. We kiezen een leuk Thais restaurant om Hilde haar verjaardag te vieren. We vinden nog een gezellige kroeg waar we het lokale edele vocht proeven… en als het klokje tienen tikt, wegen onze ogen al veel te zwaar.

***

Vanmorgen nemen we een stevig ontbijt ergens in de Centrale markt en beginnen met de North Terrace. De stad is ingedeeld in 4 delen en centraal heb je het Victoria Square, ieder van de vier delen heeft ook een gelijkaardig parkje als middelpunt, je kan hier dus onmogelijk verloren lopen.

Het Ayers House is nog gesloten, alsook het migratiemuseum, we verkennen dus de indrukwekkende Botanische tuinen. Na de middag nemen we de bus naar Hahndorf, een Duitse nederzetting van 1839 waar sindsdien nog niet veel is veranderd…. Volgens de boekjes. Onze 45 minuten busrit is eigenlijk een beetje verloren geweest, het was een toeristenval van hier tot in Tokio, bovendien lessen we onze dorst in een kroeg met Duitse hoempapa muziek en krijgen een rekening waarvan ik eerst dacht dat hij mij het de rekening presenteerde om zijn spel over te nemen… nu ja.. 😉

Als we terugkomen van ons Duitse uitstapje kunnen we nog net terecht in het migratie museum. Met de film ‘Sunshine and Oranges ‘ (echte aanrader trouwens) in ons achterhoofd krijgt dit nog een extra dimensie. Deze film gaat over de verloren generatie. Vooral weeskinderen (of van wie men dacht dat het weeskinderen waren) en probleemkinderen die van over heel GB naar hier werden gedeporteerd om in de mijnen te werken. Nog maar heel recent heeft de Australische regering hiervoor zijn excuses aangeboden.

Na dit stukje geschiedenis, nemen we nog de tram naar Glenelg aan de kust. We laten ons uitwaaien en verkennen hiermee al het menu voor de komende dag… kust. We vertrekken morgen voor één van de hoogtepunten van onze reis. The Great Ocean Road. Een stukje natuur aan de kust waar golven, wind en water voor bijzondere taferelen zorgt.

For the record

Bus/tram ticket ganse dag AUD 9,-P/P

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *