Wat een tempels en de billen bloot

Foto’s

We hebben afspraak met onze kameraad Mister Bo, onze tuktuk’er. Om 8 uur stipt staat hij al van ver te zwaaien. We betalen voor een ganse dag 15 dollar om ons doorheen het kluwen van de tempels te voeren. Je kan dit ook met de fiets of een brommertje doen, maar deze manier is echt wel relax.

angkor1

Vandaag starten we met de bekendste van allemaal: Angkor Wat.  Ik kan hier weer alle superlatieven uit de kast halen, maar dan schieten we nog een stuk te kort. Voor velen misschien alleen een hoop stenen, maar ons kan het absoluut bekoren. We zijn zot van de bas-reliëfs en de verhalen die er bij horen. De apsara’s met hun sierlijke poses en het verhaal van het karnen van de oceaan van melk. Maar om dit verhaal te begrijpen, zul je zelf naar hier moeten komen :-)

angkor2

Ook hier weer net zoals de Khmer tempel ‘Wat Phou’ in Pakse – Laos, zijn de archeologen het niet over alle theorieën eens. Er wordt weinig op papier of welke vorm dan ook terug gevonden.  Historici proberen door vergelijking en tegenwoordig met zeer moderne technieken om voorwerpen, tempels, bas-reliëfs en weet ik veel wat nog allemaal, de geschiedenis te reconstrueren. Het hoeft geen betoog dat er nogal wat verschillende versies opduiken.

Zal ons worst wezen. Wij genieten met volle teugen van de verhalen die ons hier worden voorgehouden. Ook de tempel waar Tomb Raider met Angelina Jolie op geïnspireerd was: Ta Prohm is een juweeltje. Niet dat we Jolie-addicts zijn maar ze is pertinent aanwezig ;-)

angkor4

Angkor Tom met zijn Bayon zijn ook van een ongeziene schoonheid en ook vandaag vliegt de tijd weer voorbij aan een veel te hoge snelheid. Als toetje weer wat olifanten en apen die het plaatje volledig maken. Hoewel, die olifanten hier ocharme zijn om toeristen te vervoeren naar de Bayon-tempel in Angkor Tom.

angkor3

Mijn darmen doen hier alle dagen overuren en vaak moet ik ergens in de buurt van één of andere tempel met de billen bloot. Al moet gezegd, in de bosjes kruipen met al die UXO’s (landmijnen) hier…ik wil precies niet in die positie de lucht ingaan ;-)

Hopelijk vinden mijn arme ingewanden soelaas in het Belgische café hier in Siem Reap waar ze Duvel en Vlaamse stoofkarbonaden serveren. Ik kap er voor alle zekerheid nog een Chileense wijn over en daarmee kan ik vandaag de rijst en pikante lekkernijen eventjes uit onze menu schrappen.

angkor

Morgen is weer een goedgevulde dag…. Als mijn Duvel tenminste goed verteerd geraakt ;-) We hebben gezelschap in ons knus hotelletje… salamanders kijken ongegeneerd mee als ik dit verslag maak. Als ze maar niet aan onze voeten kriebelen vannacht ;-)

Cambodja, Siem Reap en de tempels… Ik zou zeggen: een verplicht nummertje.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *