Waggelen is de boodschap

Foto’s  Jodhpur dag 2

Paleis

We hebben vandaag een hele boterham te verwerken. We starten met het immense Umaid Bhawan Palace waar de kleinzoon van de koning van Jodhpur nog twintig procent van het paleis bewoont, waar zeventig procent is omgetoverd tot hotel en de rest toegankelijk is voor de welwillende toerist wiens broekzakken hier dagelijks moeiteloos worden geledigd.

Umaid Bhawan Palace
Umaid Bhawan Palace

Marwar

Daarna rijden we verder naar een klein dorp ten noorden van Jodhpur dat vroeger de hoofdstad was van Marwar, daar waar koningen hun prachtige gedenktekens achterlieten in het mooie decor van de tuinen, maar waar spijtig genoeg ook weer een lading vuil dit monument ontsiert. Het vingertje van Hilde doet weer overuren. Ik verschiet ervan dat er nog geen eelt op haar wijsvinger staat. Daarna nemen we de Jaswant Thada onder de loep, een gedenkplaats van een populaire vorst met heel wat potentieel voor leuk fotomateriaal.

Slangen en regen

We maken nog een wandeling in het Desert Rock Park dat gedomineerd wordt door het fort en waar nog menig slang en ander reptiel de plak zwaaien. De temperatuur is vandaag gezakt naar 26 graden en dit is niet naar de zin van slangen dus die laten zich niet van hun beste kant zien. De hemel is licht bewolkt en we hebben een paar keer het gevoel dat het wil regenen maar we kunnen tot nu toe na bijna vier weken nog altijd geen beschrijving geven van Indische regen. Er schijnen hier kinderen rond te lopen in sommige delen van India die nog nooit regen gezien hebben.

We eten vanmiddag Samosa en Katjurie op aanraden van onze chauffeur Kumar en het moet gezegd, ik zal het vermoedelijk niet onthouden maar het is een streling voor onze bek.

Michelinsterren

Als laatste monument van de dag laten we ons afzetten door Kumar aan het Fort Mehrangarh en als je het zou vergelijken met de Michelinsterren die uitgedeeld worden voor restaurants, strooien we hier met plezier met drie sterren. Hoog gelegen op een rots is het Fort in heel Jodhpur alomtegenwoordig. De ene verrassende ruimte of binnenkoer in het fort wordt naadloos afgelost door een volgende prachtige plaats die op zijn beurt weer plaats moet ruimen voor weer een andere oogverblindende ruimte.

Mehrangarh Fort
Mehrangarh Fort

Overload

Moe en weer een prachtig monument rijker op ons conto (waarvan ik de naam vermoedelijk volgende week vergeten ben) wandelen we terug naar de benedenstad met zijn blauwe huizen, zijn drukke markt en lastige verkopers. We schaffen ons een extra rugzak als handbagage aan met het oog op een domestic flight volgende week, waar we een extra vergoeding voor overload bagage proberen te vermijden.

Waggelen

We wandelen de zeven kilometer vanaf het fort helemaal terug naar ons hostel en manoeuvreren door het zwerfvuil, het leven zoals het is in India, de koeien, de honden maar vooral de superlieve mensen, terug naar ons hostel. Iedereen heeft plezier als ik op dezelfde manier zoals zij doen en met mijn hoofd waggel en een namaste naar ze roep.

Gipsy’s

’s Avonds geraken we aan de praat met Jai en Minnie, twee Indiase wereldreizigers, die hun huis verkochten en gewoon de wereld rond trekken. Als blijkt dat ook zij nog niet gegeten hebben spreken we af om samen iets te nuttigen bij Gipsy’s, een restaurant dat gerund wordt door zigeuners, er wordt in onze gids zelfs gesuggereerd dat de Roma hiervan afkomstig zouden zijn.

Royal Enfield

De natte droom van iedere Indiareiziger is om minstens één keer met een Royal Enfield rond te rijden. Dit is eigenlijk een beetje de schuld van Marc Helsen, waar we laatst een ontmoeting mee hadden op zijn boekvoorstelling. Nu wil dat toch wel lukken dat Jai ook een Enfield fan is en met zo’n beest rondrijdt. We spreken af dat ik samen met Jai met de moto naar het restaurant rijd en de vrouwen een tuktuk nemen. Het geluid van zo een moto voel je grommen tot in je hart. Het zal moeilijk worden om ons in België niet te laten verleiden om zo’n ding in mijn garage te parkeren… Ik heb al een verdeler gevonden… toevallig in Mechelen. Wordt vervolgd…

Royal Enfield
Royal Enfield

Met de handen

We krijgen les in Indisch eten en zoals gebruikelijk hier, eten we met onze handen in plaats van met mes en vork… of lepel zoals ze hier buitenlanders plachten te geven. Minnie en Jai beloven dat ze via Facebook het voedsel zullen taggen, zodat we onthouden wat we gegeten hebben.

Indian Thali
Indian Thali

Homestay

Top of the bill worden we uitgenodigd in een homestay in Jaipur. Onze overnachting is daar al gereserveerd maar één nacht willen we hier toch niet neen tegen zeggen. We hebben een geweldige avond en na dit culinair hoogstandje maken we ons op voor onze volgende verplaatsing, met een stop bij een zéééer bijzonder volkje.


Booking.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

5 gedachten over “Waggelen is de boodschap”

 1. Prachtig ! Prachtig !
  Hilde, je zal een fotoboek moeten maken hoor.
  Of fototentoonstelling !!!!

  INDIA : zoveel te zien, te voelen, te proeven, te beleven.
  Jullie hebben een goede keuze gemaakt.

 2. Namaste Hilde en Erik, wat een imposante gebouwen, prachtig, vraag me af hoeveel foto’s Hilde al getrokken heeft ??,ik vergeet je schrijfkunsten ook niet Erik ??, zie uit vervolg grts Myriam xxx

 3. Mannekes, mijn verwondering groeit hier met de dag en met elk nieuw verslag. Ik ben al blij dat ik elke dag mag meemaken vanachter mijn pc. Het is zo stilaan een ochtendritueel geworden, net voor de rush op het werk begint. Dit is genieten met volle teugen. Ik vraag me of hoe ik hier moet van afkicken. Ik troost me voorlopig met de gedachte dat het nog even zal doorgaan. En ik kijk al uit naar mogen. Nog veel reisplezier. Veel groeten en tot binnenkort.

 4. De Royal Enfield is inderdaad een mooi stukje moto-geschiedenis en zijn nog verkrijgbaar. Ook een goede investering maar om ze rijdend te houden toch best wat kennis van moto-mechaniek vereist! Maar zeker de moeite! Ik ben voorstander ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *