Volksverhuizing naar Candia

Sint-Katelijne-Waver loopt leeg. Familie na familie zoekt voor de komende weken hun heil zuidelijker. Zaventem, Eindhoven, Charleroi en zelfs Schiphol worden deze dagen onveilig gemaakt door families Bastaens en Liekens. Vliegtuig na vliegtuig voeren ze feestvierders naar het grootste eiland van Griekenland, de geboorteplaats van Zeus de God van de hemel, licht, donder en gerechtigheid.

kreta
kreta

Niemand verwachtte dat dit zo’n volksverhuizing zou teweeg brengen. Caro Liekens en Kenny Bastaens, de dochter van mijn jongste broer Patrick en schoonzus An, geven hun ja-woord in Rapaniana, vlakbij Chania in Kreta. Of dit een feest gaat worden hoeft geen betoog. Negenennegentig familieleden zullen de feestelijkheden ter plaatse bijwonen. De roergangers Patrick en An zijn al ter plaatse, om de laatste voorbereidingen te treffen. Gisteren is het huwelijkspaar vertrokken en vandaag vertrekt een volgende lading feestgangers vanuit Schiphol en Eindhoven naar hun bestemming. De grootste groep vertrekt volgende week vrijdag, waaronder ondergetekenden.

Wij reizen licht en zullen de oversteek voor die ene week wagen met alleen wat handbagage, twee koffertjes van tien kilo. Anderen kiezen voor meer zekerheid en nemen voor dezelfde periode twee grote valiezen van twintig kilogram mee bovenop hun handbagage van tien kilogram. Wij maken een berekende gok op goed weer en laten onze wintergarderobe thuis.

Kreta stond niet in onze top tien als bestemming maar dit feest is een schitterende gelegenheid. Gewapend met een groene Michelingids en wat verouderde kaarten van dit op vier na grootste eiland in de Middellandse Zee zullen we een weekje genieten van de Kretenzische geneugten. Of Rakι nu wel of niet van Griekse of Turkse origine is gaan we niet onderzoeken, ook niet of er meer Rakι dan Ouzo op dit eiland wordt gedronken.

Onze wandelschoenen zijn ingevet, de zonnecrème ligt klaar, Candia zoals Kreta genoemd werd onder Venetiaans bewind, here we come.

crete-map-1

Deel onze weg

3 gedachten over “Volksverhuizing naar Candia”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *