Van geen kwaad bewust

Foto’s

Na een Israëlisch ontbijt met olijven, kaki’s, tahine, humus, halva, druiven, kiwi’s en hameiri kaas, hebben we genoeg energie om de hele dag mee door te komen. Makhtesh Ramon, een overweldigend natuurfenomeen in de Negev woestijn, is onze bestemming. We laten ons vierhonderd meter de krater in zakken via de haarspeldbochten en bezoeken enkele leuke geografische bezienswaardigheden op.

4X4 trip in de Negev
4X4 trip in de Negev

We rijden een stuk op een track voor een 4×4, parkeren onze wagen en wandelen een heel eind de Negev woestijn in. Desolaat, overweldigend en stil zijn woorden die hier op hun plaats zijn. Als we een uur weg zijn besluiten we toch maar om terug te keren. Wat we op dat moment niet weten is dat er hier nog heel wat wildlife zit. In de namiddag bezoeken we het visitor centrum en komen aan de weet dat in de krater nog wolven, gestreepte hyena’s, panters, gieren, lynckxen, slangen, schorpioenen, jaguars en weet ik veel welke andere wilde dieren, zitten. Gelukkig zijn we tijdens onze wandeling van geen kwaad bewust, al moet gezegd dat de meeste dieren pas uit hun hol komen als het donker is en je niet meer in de krater wordt toegelaten.

We geraken gelukkig terug veilig bij de auto. De uitgestrektheid van de krater laat ons besluiten om er verder een autorit van te maken. We rijden via een track die het midden houdt tussen een 4×4 en een grindweg. Als we een paar kilometer verder zijn, stoten we op een tentenkamp van bedoeïenen die vandaag voor de gelegenheid heel wat gasten hebben uitgenodigd voor een vermoedelijk huwelijksfeest. We horen niet bij de genodigden en zetten onze weg verder via dit steeds maar ruwer wordend pad. Een 4×4-wagen had hier geen overbodige luxe geweest. We worden danig door elkaar geschud. Na een dik uur zien we gelukkig in de verte auto’s rijden en kunnen via de gewone weg terug naar Mitzpe Ramon.

Hachelijk wil ik het niet echt noemen, maar met een kleine stadswagen dit parkoers rijden was misschien niet onze beste zet. Gelukkig komen wij en de auto er heelhuids van af. De verhuurfirma moest het weten.

Trouwfeest in de Negev woestijn
Trouwfeest in de Negev woestijn

Na de middag maken we; zoals ik al vertelde, onze opwachting in het visitors centrum waar ze de geschiedenis van de krater en van hun eerste – en enige – astronaut met dezelfde naam als de krater: Ramon, op een leuke manier vertellen. Nu ja leuk, Ilan Ramon zat in de vlucht van 2003 met zes andere astronauten die de aarde niet heelhuids terug zouden bereiken. Het laatste deel van het bezoek krijg je een interessante film over het wildlife van de krater. En als toetje gaat op het eind van de film een gordijn open en krijg je een honderdtachtig graden view over de krater. Op dat ogenblik zit je zonder het te weten boven de krater wat werkelijk een onwezenlijke kijk op de krater geeft. Zeker en vast een bezoek waard.

We zijn ruimschoots op tijd om de sunset mee te pikken en krijgen onverwacht gezelschap van een Ibex. Ditmaal is het een ouder mannetje die het klikken van onze fototoestellen niet schuwt en zich in al zijn glorie met de krater als decor laat fotograferen.

Ibex
Ibex

We hebben nog een leuke ontmoeting met een bejaard Frans koppel die ons hoop geven dat reizen tot je vijfentachtigste tot de mogelijkheden behoort. Maar dan zullen we misschien wel af en toe uit een ander (of misschien geen) vaatje moeten tappen.

Deel onze weg

4 gedachten over “Van geen kwaad bewust”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *