Trossen los en wij naar Tromso

Trossen los…. roept de schipper omstreeks kwart voor negen en wij op weg naar onze volgende bestemming: Tromso.  We kunnen de ganse route via de baan afleggen, maar dan zitten we weer voor 8 uur in ons buske. Wij kiezen dus voor de Walvis Ferryroute van Andenes naar Gryllefjord. Dit is de vaarroute waar je mogelijks walvissen kan spotten… Wij dus niet! Maar goed. De zee ligt er uiterlijk kalm bij, maar de tegenstroming houdt met ons bootje toch lelijk huis. Dit is een ferry die alleen in de zomer vaart… Wat zou dat in de winter zijn!?

Ferry Andenes - Gryllefjord (Senja)
Ferry Andenes – Gryllefjord (Senja)

 

 

 

 

Enfin, we hebben ons gisteren laten wijsmaken dat de route via Senja zeer de moeite waard is en inderdaad, zodra we aanmeren rijden we via een prachtige route naar nog  een volgende ferry van Botnam naar Sommaroy. Probleem is dat we in Botnam al aankomen rond 12uur en dat de volgende boot pas afvaart omstreeks 16 uur. Geduld is de moeder van de porseleinen kast.

Om de tijd wat te doden loop ik naar een winkeltje achter de hoek om wat extra lekker proviant in te slaan… maar de meeuwen denken daar anders over. Ik word langs alle kanten belaagd door die Jonathan Livingstone seagulls. Dit is toch wel angstaanjagend hoor. Maar goed, ik geraak met mijn snoepgoed veilig terug bij Hilde en het suikergoed verzacht onmiddellijk de adrenaline ;-).

We eten, we socialiseren wat met een Noorse motar Petter, we doen en dutje en voor we het weten is het vier uur. Omstreeks vier uur komt er echter één van de schippers aan wal met het slechte nieuws dat het roer stuk is….Miljaarde, hadden we maar de gewone route genomen. Gelukkig is er één van de technici die de boel binnen de tien minuten kan maken. Ondertussen komen we ook te weten dat de schipper een gepensioneerde whalehunter is… Tja wat moeten we hier op zeggen. De motar ziet aan mijn ogen dat mij dit niet echt zint en vertelt dat er vandaag de dag nog maar weinig walvissen geschoten worden. Ik zet mijn verstand op nul en probeer niet onbeleefd te worden. Nu ja haring en makreel zijn ook vissen… en daar zijn wij ook niet vies van.

De tweede overtocht verloopt een stuk rustiger, als we aanmeren wisselen we adressen uit met Petter en zetten verder koers naar Tromso. Het landschap blijft ontiegelijk mooi. Achter iedere bocht is er weer een ander stukje natuur dat de ogen uit onze kop doet rollen.

In Tromso moeten we twee spectaculaire bruggen over om aan onze camping te geraken. De stadscamping blijkt enorm duur en bovendien staat er een kermis voor de deur en zijn ze de camping aan het uitbreiden wat niet de gezelligste aanblik geeft. Wij rijden dus door naar een camping zo’n 20 kilometer verderop waar we ineens voor twee nachten reserveren. Ook hier hebben we weer prachtig zicht van op onze standplaats.  Opnieuw zijn we een uitzondering op de mobilhomes en caravans die richting Noordkaap gestaag beginnen toe te nemen.

Brug naar Tromso
Brug naar Tromso

 

 

 

 

Een koppel uit Merelbeke komt ’s avonds nog eventjes socialiseren en we wisselen wat tips uit.  Zij maken de route in tegenovergestelde richting dan wij.

Morgen krijgt onze bus een rustdagje en gaan we met het openbaar vervoer Tromso verkennen. Parijs van het noorden durven de Noren wel eens te pretenderen, maar ik vrees dat we van die gedachte morgen toch brandhout gaan maken ;-).

Foto’s Tromso

 

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *