Tonlé Sap en slang op het menu

Foto’s

Joepie! Mijn darmen zijn weer in orde. Voor mijn part mogen ze vanaf nu Duvel in de apotheek verkopen. Klaar voor een nieuwe dag avontuur.

Tonle Sap… een zoetwatermeer dat 5% van de oppervlakte van Cambodja inneemt, is vandaag ons doel. 2500 km² bij laag water. In deze tijd van het jaar wordt dit normaal verviervoudigd en met de tyfoon en zware regenval van vorige maand is en nog een veel groter deel van de naburige dorpen onder water gezet. Het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië.

We vijzen onze zeebenen in en onze tuktuk-maat Bo is stipt om 8 uur op de afspraak om de 15 km naar het Tonlé Sap meer te overbruggen. Ik begrijp eerst niet goed waarom de boot naar het meer deze tijd van het jaar extra moet kosten. ($ 25,- per persoon, terwijl normaal $ 15 of zelfs $ 10).  Eigenlijk is het logisch, de tocht naar het meer duurt veel en veel langer.  (zie hieronder beeld op gps die aangeeft waar normaal het meer begint.) De boot waarmee we het meer opgaan is er waarschijnlijk eentje ouder dan ikzelf.

Tonle_Sap (36)

Onze bootsman spreekt Engels, maar we begrijpen maar een paar woorden van zijn Cambo-Engels. Vriendelijke gast met nagels van bijna 2 cm lang. Ik denk eerst dat het een gitarist is, maar hij laat zijn nagels groeien aan beide handen. De tocht naar het meer zelf duurt meer dan één uur over water, omdat het Tonlé Sap zo is aangegroeid dat we de tien laatste kilometers die normaal over de baan gaan, via de boot moeten afleggen.

Tonle_Sap (83)

Na een goed uur bereiken we Tonlé Sap, zover het zicht reikt zien we water. Dit is met deze afmetingen eigenlijk meer een zee. Als de moesson begint, stroomt er veel smeltwater van de Himalaya de Mekong in, waardoor het waterpeil snel stijgt. De waterdruk in Phnom Penh wordt dan zodanig hoog, dat het water in de andere richting gaat stromen en in het Tonlé Sap terecht komt.

Tonle_Sap (80)

Als we terugvaren vraagt hij of we graag de’ floating villages’ willen bezoeken. We moeten dan wel overstappen in een kleiner bootje. We willen dit natuurlijk geen van beiden missen en de toer door het dorp wordt door de bevolking van de ‘drijvende dorpen’ zelf georganiseerd. Misschien dragen we op deze manier toch een beetje bij.

Tonle_Sap (58)

We meren aan en we mogen mits een kleine betaling van $10,- een toertje met een platte schuit  maken door het dorp. Vooraan zit er een praatgrage roeister, maar we verstaan geen van beiden iets van haar Cambodiaans accent ;-) We voelen ons een beetje voyeur, maar de inwoners zelf trekken er zich blijkbaar niet veel van aan.  Er wordt natuurlijk handig op ingespeeld en je kan er zelfs logeren en op restaurant gaan. We hebben ondertussen al ervaring met homestay bij de bergstammen en bedanken voor het aanbod.

Het is uiteindelijk toch wel een geweldige, confronterende ervaring, die ons nog lang zal bijblijven. Als je ziet met hoe weinig mensen toekomen. Hoe hard hier moet worden gewerkt… en kinderen die geen tijd hebben om kind te zijn ook al zijn er drijvende scholen.

We vinden na een half uurtje op een platte boot met onze lieve roeister onze bootsman terug. Ondertussen is het iets drukker geworden op het water en tegenliggers zorgen altijd voor de nodige deining op het water.  Het laatste half uur draait onze bootsman zijn gashendel helemaal open en hij maakt er zowaar een race van met zijn collega’s.  Tenslotte… hoe sneller hij terug aan de kade is hoe meer afvaarten hij per dag kan maken.

Tonle_Sap (112)

Tultuk-Bo heeft zijn hangmat in zijn tuktuk omhoog gehangen en wacht al slapende onze terugkomst af. Hij stelt voor om nog enkele tempels van de Roluos groep te bezoeken, met onder meer Bakong en Preah Ko. Op die manier verzilveren we ons abonnement en maken van het drie-dagen abonnement gebruik. Daarmee staat de tempel-teller op 17 en het heeft ons niet verveeld.

Tonle_Sap (57)

’s Avonds begint het te regenen, maar onze toer zit er op en de verfrissende bui voelt zalig aan. We zoeken die avond iets origineels om te gaan eten en we vinden dat in een Cabodjaans-BBQ huis, waar we ons op exotische manier laten verwennen. Het BBQ-stel maakt niet alleen overheerlijke soep met rijstnoedels, maar bakt tegelijkertijd de kikkerbillen, krokodil, waterbuffel, vis en slang op een voortreffelijke manier. Heerlijk!

Morgen sluiten we ons Siem Reap hoofdstuk af een bussen de ganse dag naar Kampot in het zuiden van Cambodja, waar we op zoek gaan naar de vuurvliegen en een peperplantage. We rijden naar het schijnt met een Wifi-bus. De verwachtingen zijn dus weer hoog gespannen. We zijn benieuwd ;-)

Noot:

@ E10: De lieve bezoekers op onze slaapkamer zouden evengoed gekko’s kunnen zijn i.p.v. salamanders. Voor onze lekenogen lijken ze allemaal op elkaar J

IMG_4917

@Nicole DB: De bomen die vergroeien met de tempels zijn Kapokbomen.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *