Splijtzwammen

Foto’s : http://madrid.liekenspeeters.be/#!album-392

Vanmorgen laten we ons verloren lopen in de vele straten die bestrooid zijn met marktjes, alles waar je ooit van droomde dat niet te heet of te zwaar is kan je hier vinden. Early birds als we zijn lopen we ’s ochtends nog tussen de handelaren die hun kraampje aan het opzetten zijn. Rond tien uur als de normale toerist wakker wordt en de antiekmarkt massaal inpalmt, houden wij het voor bekeken en vluchten met rasse schreden naar het Prado voor een cultuurbad om ú tegen te zeggen.

Zondagsmarkt Madrid
Zondagsmarkt Madrid

 

De Vlaamse meesters hangen daar in al hun glorie tussen de grootste collectie Spaanse schilderijen ter wereld. Met 90 werken van zijn in totaal 1500 nog bewaarde doeken eist Pieter Polleke Rubens een groot deel van de Prado-eer op. Onze Vlaamse ego wordt hier alvast gestreeld. De drie gratiën die blijheid, pracht en bloei symboliseren wordt hier trouwens als één van de toppers beschouwd. Al moet gezegd dat El Greco en Velázquez ook met hun penseel en verfkes de doeken, maar vooral onze ogen wisten te verwennen.

Het is halftwee als we beseffen dat niet alleen onze ogen moeten gestreeld worden, maar ook onze magen willen bevredigd worden. Onze bokes eten we op in ons centraal gelegen appartementje en daarna geven we gewillig toe aan een Spaanse gewoonte en laten onze voeten ontzwellen tijdens en verkwikkende siësta.

Na ons schoonheidsslaapje (mijn schoonheid zit vanbinnen) verkennen we het Parque del Retiro. Een gigantische groene oase in deze geweldige metropool. Het is zondag en de Spanjolen geven massaal toe aan deze zondagse uitstap. Wij genieten ten volle van zuiderse taferelen in dit uitgestrekte park en laten het zonnetje gewillig mijn vleesklak kleuren. Wij willen niemand jaloers maken, maar deze forse twintig graden maakt de koude temperaturen van juni in Scandinavië, terwijl jullie lagen te bakken in het zonnetje, meer dan goed.

Parque del Retiro
Parque del Retiro

Ook voor de komende dagen zijn de weersvoorspellingen meer dan bevredigend en de terroristische dreiging van een aantal gebelde terroristen die hier ook boven Madrid hangt, zal onze pret niet bederven. Wij geven niet toe aan de angst die ze ons willen aannaaien en laten ons zeker niet dirigeren door die splijtzwammen.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *