To travel is to discover that everyone is wrong about other countries

Foto’s Sofia – dag 2

De titel is een citaat van Aldous Huxley.

To blog or not to blog?

Wij hebben lang getwijfeld of we deze reis wel zouden bloggen. Voor onszelf wilden we de verhalen sowieso opschrijven. We zijn echter bang dat onze veelheid aan berichten de aankondiging van de publicatie van ons tweede boek eind deze maand een beetje zou overschaduwen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan zeker.

Zicht op VItosjagebergte vanop Cultuurhuis
Zicht op VItosjagebergte vanop Cultuurhuis

De nacht is al iets beter verlopen. Mijn darmen zijn nog niet volledig in orde maar mijn maag roept mij tot de orde. We willen liefst niet in de clinch gaan met deze grootma(ag)(cht). Onderweg kopen we enkele bananen die de spijsvertering wat zouden vertragen.

Al de bezienswaardigheden liggen zoals ik gisteren al vermeldde binnen wandelafstand. Al moet gezegd dat mijn tellertje op het eind van de dag kort naar de dertigduizend stappen gaat en met een lege batterij is dit geen sinecure.

Sofia is als een mooie ballon met veel potentieel

Wat men er zich ook mag van voorstellen of van zeggen: Sofia is meer dan een leuke stop. Er is zoveel te zien en te beleven dat we zelfs de musea wegens tijdsgebrek aan ons laten voorbij gaan. De leuke pleintjes, het levendige parkleven, de indrukwekkende monumenten, de gezellige drukte, maken van deze hoofdstad een onverwachte parel die weliswaar nog veel potentieel heeft om te groeien. Dan zal het vermoedelijk ten koste van zijn authenticiteit gaan en vermoedelijk een stuk duurder worden. Laat het mij zo stellen: Sofia is een prachtige ballon waar nog veel lucht in kan. Je voelt ook af en toe de onwennigheid (stroefheid) ten overstaan van de losgelaten toeristen. Toch euro’s zullen dit euvel met de tijd met verve nemen.

Sovjet army monument
Sovjet army monument

Dat duurder worden hangt hier zeker in de lucht nu de lagekost maatschappijen hun weg naar hier hebben gevonden. Een uitgebreid etentje voor twee personen kost nu iets meer dan twintig euro, wijn inbegrepen… Waar kan je dit dezer dagen nog vinden?

We sloffen vandaag naar het Cultuurhuis dat ligt te zonnen bij een drieëntwintig graden, met de alomtegenwoordige Vitosjabergen in de achtergrond. Normaal heb je op de hoogste verdieping van dit indrukwekkend gebouw een leuk zicht op de stad. Werkzaamheden gooien roet in het eten. We moeten ons dus tevreden stellen met een terras op de tweede verdieping. Als ik vraag aan een politieagent of hij een foto wil nemen, heb ik er zowaar een facebookvriendje bij.

Cultuurhuis Sofia
Cultuurhuis Sofia

De rest van de voormiddag kuieren we verder door de stad en maken een stop in de toeristinfo waar we ondanks het tijdsgebrek een uitstap voor morgen reserveren naar de bergen.

Na een verkwikkende middagpauze laten we het ons welgevallen en verwennen we mijn hervonden appetijt met Bulgaarse lekkernijen. We zullen door dit gastronomisch oponthoud noodgedwongen moeten terugkomen om alle verborgen schatten te verkennen. Voor de centen moet je het niet doen, als je een beetje uitkijkt kan je hier best rond de vijftig euro per dag voor twee personen, vlucht, slapen en eten inbegrepen, rondkomen.

Gezelschapspelen in het park
Gezelschapspelen in het park

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *