Rocinha, a place to be

Een voetbaltempel

Foto’s Rio de Janeiro

Maracanã, een voetbaltempel waar 77.000 zitplaatsjes voetbal tot een feest kunnen maken. Roger Waters gooit deze week echter roet in het eten en laat zijn honderden medewerkers een tribune bouwen die deze voetbaltempel in een concertzaal omtoveren.

Maracanã
Maracanã

Twee jaar geleden bezochten we de tempel van Real Madrid en het moet gezegd, in Rio kan misschien meer volk binnen, het verouderde complex kan niet in de verste verte tippen aan de Spaanse tempel. De Belgische triomf in 2014 tegen de Russen staat hier als een van de matchen van de eeuw geannonceerd, alsook de voetafdrukken van alle Braziliaanse sterren waaronder de ster der sterren… juist Pelé. Deze maken het toegangsgeld van € 25,- (gelukkig voor 2 personen) overdreven voor dit voorhistorisch stadion.

Enfin, ik kan mij wel voorstellen dat als je hier tegen een balleke mag trappen in een vol stadion, je vooraf het sanitair aan meer dan een visueel bezoek wil onderwerpen.

Oude mens

Gelukkig word ik hier in Brazilië als een oude mens aanzien en mag ik gebruik maken van de fast lane. Toen ik 15 was, werd ik aanzien als iemand van 25, op mijn 25ste dachten ze dat ik 35 was. Nu op mijn (op een paar weken na) 59ste krijg ik een stempel van 60 opgeplakt. Als het zo voortgaat kan ik mij binnenkort jonger voordoen ?.

Slums, townships versus favela

Tegen één uur worden we weer in het hotel verwacht waar ze ons komen oppikken voor een toer in de favela. De townships in Zuid-Afrika, de slums in India en de favela’s hier in Brazilië, ze hebben allemaal iets gemeenschappelijk. Mensen op de rand van de maatschappij die toch nog het beste uit het leven proberen te persen. Ook hier zorgt deze gemeenschap ervoor dat het vuil en het voor ons onbruikbare materiaal wordt gerecupereerd. Het doel van onze toer is niet om mensen zoals in een zoo te gaan begapen met een jeep, maar om daadwerkelijk een project te steunen waar de gemeenschap beter van wordt.

BeALocal

Rocinha is de favela die we bezoeken. De grootse in Rio. Het moet gezegd dat het wel vrij spannend is, we worden boven in het dorp gedropt en zullen helemaal te voet door de favela naar beneden wandelen. Alleen dit avontuur consumeren is niet aan de orde. Een organisatie van mensen uit de favela zelf met de naam ‘BeALocal’ verzorgen deze toer. Niettegenstaande deze humane bedoeling, is dit geen walk through a pony camp. Delen van de op de heuvel gebouwde woningen zijn in een aardverschuiving helemaal verwoest, waterleiding en elektriciteit zijn aanwezig maar ik zou hier niet graag loodgieter of elektricien zijn. De stank, het vuil en de constante aanwezigheid van hangjongeren, alcoholisten, hoertjes en drugverslaafden maken dat tijdens deze trip je zintuigen constant op scherp staan.

Molenbeek

Als de verhalen van onze begeleider over de bendes ‘C&V’ (lees niet CD&V) met hun vete met de ‘ATA’ worden aangedikt met wat moorden en gewelddadige overvallen in een decor dat zeer beangstigend aandoet, moet je op zijn minst Molenbeek als je speeltuin beschouwen om hier niet in je broek te doen ?.

Daar tegenover staat dat we onderweg vergast worden op een muzikaal intermezzo, gebracht door jongeren waarbij de kleinsten ons onderdompelen in de geheimen van de Samba. De gringo’s, wij dus, worden uitgenodigd om mee op het ritme van hun percussie op potten en pannen onbeholpen mee te huppelen.

Favela Rocihna
Favela Rocinha

Gewapende patrouilles

Als je een paar keer de weg moet ruimen voor gewapende patrouilles en zwaarbewapende jongeren die hun oorlog hier in de straten uitvechten, kan je alleen maar zeer gelukkig zijn dat dit voor ons de ver-weg-van-mijn-bed-show is.

De nauwe straatjes zijn bezaaid met muurschilderingen, echte kunstwerken en ook een stop bij een kunstenaar maakt dat zelfs dit gewelddadig milieu iets menselijks krijgt.

Gangs

Beneden aan de voet van de favela is de zwaarbewapende politie, die vaak kop van jut is, pertinent aanwezig. De interne twisten tussen de ‘gangs’ worden vaak beslecht met doden als gevolg, maar de laatste jaren vallen de meeste doden te betreuren bij de politiemensen… ge moet hier maar goesting hebben om flik te zijn.

Naast dit gewelddadig milieu zijn de initiatieven van deze bewoners zachtaardiger van aard. Een opvangcentrum voor kinderen, die Engelse les krijgen, kunstateliers en vrouwen die van wegwerpmateriaal gadgets maken die ze kunnen verkopen…

Ongemakjes

We voelen ons schuldig dat we vanavond in ons hotel worden bediend door mensen die vanavond te voet de heuvel op moeten om hun kroost te troosten.

Reizen is niet alleen genieten van al het mooie maar soms ook bewust worden van onrechtvaardigheid waarbij onze probleempjes herleid worden naar ‘ongemakjes’.

Deel onze weg

3 gedachten over “Rocinha, a place to be”

  1. Ja, er zijn mensen op deze planeet die het duidelijk veel minder getroffen hebben dan wij. Wij zijn rijk en beseffen het zelf niet meer…, pas als we met de diepe ellende van de mensen die je beschrijft worden geconfronteerd beginnen we (misschien) eens na te denken. Maar we zouden het niet alleen bij nadenken mogen laten…

  2. Hallo Hilde en Erik, wat een verhalen en die foto’s, als dat allemaal leest en ziet, dan besef je maar eerst dat wij ons soms om peanuts druk maken…grts Myriam xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *