Rila Monestry

Foto’s Sofia – dag 3

Naar het klooster

Vandaag als herboren, opnieuw fit voor citydiscovering, vatten we onze dag vroeg aan. We hebben immers 120 kilometer te overbruggen naar een van de fraaiste kloosters van Bulgarije: Rila.

We hebben afspraak aan de Nevski Kathedraal met een busje dat ons naar Rila brengt. Een klooster midden in de bergen met zowaar Nepalese charmes. In de kleine bus is het een amalgaam van nationaliteiten waarmee we de rest van de dag zullen doorbrengen.

Bojana kerk
Bojana kerk

De eerste stop is aan een piepklein goed bewaard kerkje van Bojana uit de 11de eeuw, met muurschilderingen van een uitstekende kwaliteit . Weerom maken we kennis, deze keer de Bulgaarse versie, met een muurschildering van het laatste avondmaal. De taferelen uit de bijbel krijgen sinds ons bezoek aan Jeruzalem een andere dimensie.

Rila Klooster
Rila Klooster

Rila klooster, symbool voor de Slavische cultuur

Na dit interludium zetten we verder koers naar Rila. De besneeuwde bergtoppen vergezellen ons tot op onze bestemming waar we tegen de middag arriveren. Het op 1200 meter gelegen klooster in het Rilagebergte is van een orde die moeilijk te vatten is. Adembenemend, betoverend. Onze Bulgaarse gids doet ongelofelijk zijn best en weet interessante zaken te vertellen. Zijn accent is moeilijk te volgen. Het Vietnam-Engels-spook komt weer boven. We komen tussen zijn onverstaanbaar gebrabbel een en ander te weten van de Bulgaarse koning tijdens de tweede wereldoorlog. Of hoe een land tussen hamer en aambeeld, moegestreden van al de oorlogen, het beste voor zijn bevolking weet te versieren.

In zijn recente geschiedenis rond de eeuwwisseling werd een premier verkozen die eigenlijk een afstammeling is van de toenmalige dynastie. Hij zou eigenlijk koning  geweest zijn. Dit is natuurlijk meer dan een fait divers. Nee, ik ga hier geen projectie maken op ons koningshuis ;-).

Rila Klooster
Rila Klooster

Einde deel I

We vergapen ons alvast de rest van de middag en maken ons op voor de terugreis. Als de bus terugkeert aan de Kathedraal is het na een kleine verfrissing tijd om de terugweg naar Charleroi aan te vatten. De motoren van onze vlucht naar Charleroi staan warm te draaien.

Op de metro heb ik nog een bijzondere ontmoeting met een Bulgaarse schone van rond de tachtig die mij haar hele levensverhaal cadeau doet zodra ik een plaatsje voor haar vrijmaak. Ze stelt zich zelfs op als persoonlijke bewaker van onze bagage. Met deze persoonlijke bodyguard in ons zog nemen we afscheid van het prachtige Sofia.

Op de luchthaven hebben we de tijd om onze blog aan te vullen. Als het vluchtklokje heeft getikt schuiven we aan en weten zowaar niet meer of we op de trein, de tram, de bus of het vliegtuig zitten. Onze vlucht naar Charleroi verloopt vlekkeloos tot een van de passagiers een glycemische aanval krijgt. Heel het vliegtuig staat in rep en roer. Er volgt een oproep of er zich een dokter in het vliegtuig bevindt. Ik ben al blij dat ze niet om een piloot vragen. Onze landing op Charleroi is er een alsof ons vliegtuig  begeleid wordt  door het hele medische team van Brussels South Airport. Het lijkt alsof er aan boord een ware epidemie is uitgebroken en we met zijn allen door het oog van de naald zijn gekropen.

Bloggen in Sofia
Bloggen in Sofia

De taxi van het hotel in Ransart, waar we een kamer hebben geboekt voor vannacht, is op de afgesproken plaats in Charleroi.  Onze lev zijn ingewisseld voor euro en klaar om morgen nog een andere koers te varen, maar dat is het verhaal voor morgen van onze tweelingreis.

Bewaren

Deel onze weg

Een gedachte over “Rila Monestry”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *