Planeten en uurwerken

’s Nachts valt er weer heel wat regen uit de lucht. Niets zo prettig als het tikken van regen op de tent. Zolang het morgenvroeg maar droog is. Inderdaad tegen de ochtend houdt het regenen op, maar de zon zit nog goed verscholen achter een dik pak wolken.

We wapenen ons voor alle zekerheid met onze regenjassen en een paraplu om de stad verder te ontdekken, we zullen die jassen gelukkig de rest van de dag niet nodig hebben. We starten in het stadhuis waar een wereldklok staat van de hand van Jens Olsen die 27 jaar aan dit juweeltje werkte. Onze digitale wereld stond op instorten als het jaar 2000 voor de deur stond. Hij verzekert voor de komende 570.000 jaar dat zijn wekkertje juist loopt. Bovendien houdt dit spul ook nog rekening met de stand van de sterren enz, enz. Een fraai stuk.

Wereldklok Stadhuis Kopenhagen
Wereldklok Stadhuis Kopenhagen

 

 

 

We blijven in de voormiddag in de wetenschappen hangen en bezoeken het Tycho Brahe Planetarium met interessante informatie over sterren, planeten en ruimtereizen. Het paradepaardje is wel het enorme IMAX-theater waar je in 3D achterover gaat van de indrukwekkende reis in het heelal. Ook een echte steen van de maan is één van de topstukken van het planetarium, het blijkt zelfs de grootste steen te zijn buiten Amerika.

Als we onze ronde beginnen zie ik dat alles in het Deens is. Ik ga naar de balie omdat ik zie dat er tekens op de grond staan voor mediaplayers die meer uitleg verschaffen. Het meisje van dienst weet van geen players af. Ik druip teleurgesteld af, maar ze komt me achterna gelopen en doet teken dat ik met mijn smartphone een app kan downloaden. Inderdaad, de ‘IZI travel app’ zorgt voor de vertaling van de bordjes in het planetarium en blijkbaar verzorgt de app niet alleen de bijhorende teksten hier in het planetarium, maar je kan deze ook gebruiken in heel wat musea over heel de wereld.

Steen van de maan
Steen van de maan

 

 

 

 

Na de middag lopen we via de winkelstraat naar de kathedraal die eigenlijk niet veel voorstelt. We maken nog een wandelingetje door Tivoli, omdat dit in onze Kopenhagenpas is inbegrepen, maar dit is niet meer dan het Walibi van Denemarken. Wij dus snel weer weg.

We willen nog in schoonheid afsluiten in een kunstmuseum: het Ny Carlsberg Glyptotek, maar bij aankomst blijkt het op maandag gesloten. Dju… Dan maar met de S-trein terug naar de camping. Bij aankomst blijft er nog precies een uurtje op ons Kopenhagenpasje over… Ik zou zeggen, goed geïnvesteerd.

Foto’s Kopenhagen dag 3

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *