Peper en zout

Foto’s

Peper en zout niet meer weg te denken uit onze cultuur. Gelegenheid bij uitstek om eens te gaan kijken waar de Cambodjanen de mosterd vandaan halen.

De dodelijke Tyfoon ‘Haiyan’ de krachtigste tyfoon die ooit over de Zuid-Chinese zee heeft geraasd en die in de Filippijnen al het leven heeft gekost aan duizenden mensen, is op weg naar Zuid-Vietnam. Hij zal gelukkig aan ons voorbijtrekken. In Vietnam worden 450.000 soldaten (je leest het goed) in gezet. In Da Nang onze verblijfplaats binnen veertien dagen vrezen ze het ergste. Maar wij zitten hier dus veilig. Dit even tussen haakjes ;-)

Onze Guesthouse eigenaar trommelt zijn nonkel op om vandaag met ons het binnenland te verkennen met onder meer een peperplantage, zoutmijnen en de ‘Phnom Ch’nork Caves’.

We starten met de zoutvelden waar weinig activiteit en nog minder zout te zien is… inderdaad je raadt het al…. Ook hier gooit de watersnood roet in het eten… ipv zout.

Kampot (7) Zoutvelden

Kampot (13) Rijstvelden

We rijden dan maar door naar de Phnom Ch’nork Caves over bijna onmogelijke wegen. Op wegen waar ik me zelfs niet met een vier maal vier zou wagen, trotseert onze koene driver zich met zijn gewone wagen… als hier maar geen vodden van komen. We laveren – dit is inderdaad het juiste woord – ons een weg die bovendien door de aanleg van een kanaaltje volledig is onderbroken, naar de caves. Op zeker ogenblik is onze chauffeur radeloos, maar gelukkig brengen twee lokale jonge gasten redding. We stappen uit en we lopen de laatste kilometer door onbegaanbare wegen naar de grot. Op hun flipflops (teensloefkes) zijn die twee gasten in de wolken dat ze buitenlanders kunnen helpen. Ook onze chauffeur huppelt achter ons aan en tegen we de grot bereiken, hangen we allemaal vol slijk.

We krijgen van onze twee jonge gidsen een voortreffelijke rondleiding in de grotten en natuurlijk verwachten ze in ruil hiervoor wat centjes. Ze springen een gat in de lucht met de dollar die ik ze geef. Als we terug naar beneden gaan vragen ze of ze misschien nog een tweede kunnen krijgen ;-)

Kampot (24) Phnom Ch'nork Caves

Onze chauffeur wijst hun terecht voor hun inhaligheid. Wij durven hier natuurlijk niet tegen in te gaan.

Na de grotten rijden we verder door dit vrij onherbergzaam gebied en rijden tegen een slakkengang naar een peperplantage vlakbij de Vietnamese grens. We krijgen een kleine rondleiding van de peperboer himself en we komen te weten dat peperplanten 35 jaar meegaan, dat ze beginnen vruchten te dragen na drie jaar en dat de kleur afhangt van de rijpingsperiode. Voor zover we zijn Engels  goed hebben begrepen tenminste. We krijgen op de plantage enkele Mango-, Papaja- en passievruchtenbomen te zien.

Kampot (62) Pepper plantation - Mango

Ik moet toegeven dat ik het leuk vind om vruchten die je bij de fruitboer kunt krijgen, hier in hun habitat te zien groeien.

Kampot (53) Pepper plantation

We kopen ons een zakje Kampotpeper en zetten onze route verder naar Kep. Een bekend kuststadje bij de Expats (tijdelijke vooral Chinese en Vietnamese gastarbeiders) die hier in het weekend komen uitrusten. Als we naar de kade lopen waar je de boot naar o.a. ‘Rabbit Island’ kan nemen, komen we een bus toeristen uit Myanmar tegen. Ze vragen of ze met ons op de foto mogen. Wij zowel als de Myanmarezen hebben veel plezier. Tja uiteindelijk zagen wij ook nog nooit mensen uit Myanmar;-))

Kampot (79) Kep - Krabbenmarkt

We rijden daarna naar de krabbenmarkt, waarvoor Kep bekend is. We nemen het restaurant vlak naast de markt en we zien de baas na onze bestelling naar de markt lopen en verse krabben kopen. Als we de keuken zien en het restaurant moeten we een knopje omdraaien, maar we eten krab zoals we ze nog nooit in ons leven hebben gegeten.

Kampot (96) Kep - Krabbenmarkt

Bericht voor mijn dokter: ik weet het Karl ik mag geen krab eten, maar ik zal als tegenprestatie vanavond een fles rode wijn drinken om het cholesterolgehalte terug op peil te krijgen ;-)

Die wijn kopen we in een plaatselijke supermarkt. We zitten trouwens door onze voorraad douchegel en deodorant die we van thuis mee hadden. De Cambodjaanse dames leven ook volgens een schoonheidsideaal. Dat is hier niet anders. De winkelrekken staan hier vol met douchegel of bodylotion om de huid te verbleken… De jongedame die Hilde komt helpen bekijkt haar even en zoekt wijselijk een gewone douchegel uit.

’s Avonds boeken we nog een vuurvliegtripje op de ‘Prek Kampot’ (de rivier die door Kampot vloeit) voor 7 dollar en krijgen een schouwspel van vuurvliegjes te zien.  Met de sterrenhemel en in de verte het geluid van plaatselijke muziek, zijn we weer een unieke ervaring rijker.

Kampot (117)

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *