Over tempeliers en kruisvaarders

Foto’s

We twijfelen of we met openbaar vervoer naar Akko trekken of met onze huurwagen. Tenslotte is de huurwagen betaald en de kans dat er vanaf vrijdagnamiddag geen bussen rijden vanwege de sabbat is niet onbestaande.

We offeren de zuur gevonden parkeerplaats aan ons appartement in Haifa op en kiezen toch maar voor ons autootje. Op minder dan een half uur staan we voor de oude stad van Akko. Akko is zo’n twintig kilometer ten noorden van Haifa gelegen, op een boogscheut van Libanon, tenminste als je met je pijl zo’n vijftien kilometer ver kan schieten. We voegen Libanon, en eerder bij ons bezoek aan Bethlehem, Jordanië toe aan de landen die we in de verte hebben zien liggen. Het volgende land dat we aan deze rare landenlijst zullen toevoegen lijkt ons minder interessant maar dat horen jullie volgende week.

We steken in onze parkeermeter vijftien sjekel, goed voor zo’n twee uur dertig minuten parkeerplezier. We zijn zo’n tien minuten te voet van het centrum van de oude stad verwijderd, dus close enough om eens over en weer te lopen.

Walmuren AKKO
Walmuren AKKO

We nemen een combiticket waarmee we de belangrijkste bezienswaardigheden kunnen bezoeken. 124 sjekel of zo’n dertig euro voor ons beiden. De oude stad alleen is al de moeite waard en het Turks badhuis en de Citadel van de Kruisvaarders zijn dit zeker. Het Okashi museum met moderne schilderijen, dat in het ticket was inbegrepen, valt wat tegen.

De Al-Jazzar Moskee van 1782 is nog operatief maar toch mogen we foto’s nemen. De tuin, de fontein en de zuilengalerij die nog materiaal uit Ceasarea heeft gerecupereerd, is zeer fotogeniek.

Al-Jazzar Moskee
Al-Jazzar Moskee

Recent werd de tunnel van de tempeliers bij toeval ontdekt, nl. in 1994. We gaan op onderzoek en sterken daarna wat aan in de soek met falafel, humus, shoarma en een Arabische salade. Ons bezoek aan Akko sluiten we af in het museum van de schatten van de walmuur. Hier wordt een oude markt van Galilea gereconstrueerd. Leuk maar de verkoopkramen met prullaria om toeristen de strikken zijn te nadrukkelijk aanwezig.

Akko, zeker een halte die de moeite waard is, maar één dag lijkt ons meer dan voldoende.

Tegen drie uur zijn we terug in Haifa en het is een zoektocht naar een goede parkeerplaats. We krijgen geen genoeg van de gezellige soeks en gaan op zoek naar de wijk Wadi Nisnas. Een Arabische wijk met een gezellige markt. De rest van de dag zijn we uitgeteld.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *