Over koffie en heel veel water

Foto’s

We staan vanmorgen voor dag en dauw op en zitten al voor zeven uur aan de ontbijttafel. We hebben het gezelschap van een aantal Chinese zakenlui. We zijn nog niet goed aan het ontbijten of ik hoor vlak naast mijn oor gerochel. Het is alsof er eentje in mijn bord wil spugen. We zitten vlakbij de koffietafel en effectief ieder op zijn beurt komt zijn overschot aan rochel op minder dan 20 cm van mijn oor in het rochelbakje deponeren. Ik moet al mijn zelfbeheersing aanspreken om mijn hete tas koffie niet in zijn rochelbek te kappen. Verder ontbijten heeft geen zin.  Bende arrogante Chinezen die al rochelend, neuspeuterend, de ontbijtzaal terroriseren. Alsof dit nog niet genoeg is beginnen ze nog ostentatief te roken. Uit respect voor de Laotiaanse bediendes laat ik het aan mij voorbij gaan en we verlaten na een karig ontbijt de zaal.

Ik weet niet hoe jouw ervaringen in China waren Tiene maar China zakt uit onze top tien als reisbestemming.

Na deze arrogante openbaring van deze degoutante bende doen we hongerig onze helm op en vertrekken richting Bolavenplateau. We nemen de koffieroute richting Paksong. We moeten ongeveer 800 meter stijgen. Hopelijk heeft ons tweewielig ros voldoende paardenkracht om met onze hongerige lichamen deze hoogte te overwinnen. Het gaat zeer geleidelijk omhoog dus over onze paardenkracht hoeven we ons geen zorgen te maken. De hele weg wordt gedomineerd door koffie en thee. We passeren een gigantische koffiefabriek waar al de koffieboeren uit de bergen hun koffie kwijt raken. De weg echter eist al mijn aandacht op, want deze is bezaaid met kraters van dikwijls een dikke halve meter diep. Als je hier tegen 50 kilometer per uur in verzeild geraakt, kan je het wel schudden.

bolaven5

Na een dik uur brommeren, komen we bij de eerste waterval. De minder toegankelijke watervallen voor de minibusjes zijn voor ons brommertje kinderspel… Nu ja, we moeten goed uit onze doppen kijken, maar met een beetje schuiven en glijden lukt het ons wel.

bolaven1

Na de E-Tu waterval komen we en sympathieke madame uit Bouillon tegen, die al jaren in het vrijwilligers circuit zit en al in Marokko, Brazilië, Vietnam en nu hier in Laos met gehandicapte kinderen werkt. Ik vraag haar of we ergens een koffieplantage kunnen bezoeken en ze belt onmiddellijk naar een vriend die ons om 14 uur wil ontvangen. Ze geeft mij de telefoon door om zelf af te spreken en die vriend blijkt een Nederlander te zijn. Ik houd mijn zakken al dicht maar we kijken beiden uit naar dit bezoek.

bolaven6

Na deze waterval bezoeken we ook nog de Champee, de Tad Yuang (de charmantste en mooiste volgens ons) en uiteindelijk de Tad Fane waar de Hollandse vriend ons een rondleiding zal geven.

bolaven7

De watervallen zijn niet altijd even toegankelijk, maar de voldoening bij de kracht die het neerstormende water ontwikkelt, zijn we beiden blij dat we de hindernissen naar de viewpoints nemen. De natuur op zijn best.

bolaven8

Na een lichte maaltijd (ik hoor nog altijd het gerochel van deze morgen in mijn oor ;-) ) wachten we op onze beloofde rondleiding. Ondertussen wordt duidelijk dat dit ons 50.000 Kip gaat kosten. (€ 5,- per persoon). Niet overdreven duur als je het met de prijzen in België vergelijkt, maar geen enkele tempel of museum was tot nog toe zo duur… maar ja zoals ik al zei… Nederlander.

De rondleiding is alvast wel de moeite, we leren alles over Arabica en Robusta koffie. Van zaadje tot koffie. Dit is voor ons toch wel een nieuwe ervaring.  Als gepatenteerde koffiedrinker leuk om te weten waar dit goddelijke vocht vandaan komt.

De plantage is bezaaid met bomkraters die nog een souvenir blijken te zijn van de Amerikanen die tijdens de Vietnamoorlog hun overschotten aan bommen op de terugweg naar hun Thaise basissen in dit onherbergzaam gebied, de Laotianen niet te na gesproken, dropten.

Leuk om weten is ook dat hier vroeger vooral kardemom werd gekweekt, maar de Franse  overheersers rond 1950 beslisten hier anders over. Ik blijf tijdens onze wandeling op de plantage mooi in de voetsporen van onze Hollandse vriend, want volgens heel wat literatuur ligt het in deze omgeving nog vol met UXO’s (unexploded ordnance). Mister koffie stelt ons alvast gerust. Deze plantages zijn platgelopen en bovendien heeft ons Belgisch leger hier jaren bezig geweest met het ontmijnen. Maar niettegenstaande dat vallen hier nog alle jaren tientallen slachtoffers door die UXO’s.

bolaven2  bolaven4

Al bij al een zeer leerzame toer.  Als we de terugweg aanvatten begint het al te schemeren en als we Pakse bereiken is het zo goed als donker.

We laten ons na deze vermoeiende trip lekker gaan en wentelen ons in een luxueus dinertje in een Frans restaurant ‘Panorama’ op de zevende verdieping en geven met plezier € 17,- uit voor dit voortreffelijk etentje.

Vanavond is het weer tijd om in te pakken, we reserveren onze bus voor morgen naar de vierduizend eilanden. De finale van ons Laosbezoek.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *