Over de oppergod en blote venten

Foto’s Pushkar, dag 2

Kaap van duizend overschreden

Niet zonder enige fierheid kunnen we meedelen dat de kaap van duizend lezers voor ons India blog is overschreden, om precies te zijn 1093. Het doet enorm veel plezier om zoveel lezers te hebben. Over al onze vroegere blogs heen staat de teller op 6168, en dit is dan nog zonder de blogs van Australië en Zuidoost-Azië. Alvast bedankt voor de vele berichtjes en mails, ze geven ons toch altijd een extra boost.

Aanrijding

Gisterenavond komen we terug van het restaurant en ons hostel is nogal achterin gelegen. We horen een wagen achter ons aankomen en gelukkig gaan we uit automatisme achter elkaar lopen. Juist op dat moment voelen we de spiegel van die jeep onze schouder raken. Een jonge gast die een twintigtal meter voor ons loopt heeft minder geluk. We zien de wagen zigzaggen en de spiegel raakt hem vol op de rug waardoor de spiegel afbreekt. De jonge kerel is gelukkig uit sterk hout gesneden en komt er met de schrik vanaf. Ik kan de nummerplaat spijtig genoeg niet noteren want de jeep rijdt door. Toch wel een beetje schrikken.

Kampvuur

We worden nog uitgenodigd op de rooftop van ons hostel waar ze een kampvuur hebben aangestoken en een internationaal gezelschap geniet van Chai Masala en hapjes die ze voor de gasten hebben klaargemaakt. Als je net van tafel komt, zijn we al best tevreden met de thee, maar tegen wat kleine proevertjes kunnen we toch geen neen zeggen.

Zoetigheid in Sikhtempel

Sikhtempel
Sikhtempel

We slapen vandaag wat langer dan normaal, nemen een stevig ontbijt en lopen Pushkar ondersteboven. (klinkt wel raar na onze ervaring van gisterenavond). Het is in de nauwe straatjes altijd wat wringen om je plaats op te eisen en de brommers en moto’s die zich ook door de menigte wringen maakt dat op je gemak wandelen er niet echt inzit. We starten via een Sikhtempel waar we ons hoofd moeten bedekken, onze handen moeten wassen, onze schoenen en kousen uitdoen en door een voetbad pas de tempel in mogen. Ik raak in gesprek met een Sikh die blij is dat hij zijn verhaal mag doen. Hij beweert dat hij zijn haar nog nooit heeft afgeknipt en dat het al langer dan 2 meter is. Het zit goed verstopt onder zijn tulband. We vertellen wat over koetjes en kalfjes en worden uitgenodigd op zoetigheid en thee. In deze tempel wordt trouwens drie maal per dag gratis voedsel uitgedeeld. Toffe gasten die Sikh.

Verboden bloemen

Er wordt ons in de stad verschillende keren een bloem aangeboden. Wat de betekenis precies is weten we niet, in ons hostel hebben ze ons verwittigd om hier niet op in te gaan want die gasten zijn vooral op je sollen uit. Ik ben dan misschien net iets te bot tegen die mannen, ze laten ons alvast met rust.

Na de Sikhtempel wandelen we via de bazaar, volgens mij is India een aaneenschakeling van bazaars, naar de tempel van Brahma, een van de Hindoedrieëenheden van goden (naast Vishnu en Shiva).

Vlak voor we aan de tempel komen komt er een Sadhu compleet in zijne flikker doodgemoedereerd over de markt gewandeld. Hilde is zo vrij geweest dit voor jullie op de gevoelige plaat vast te leggen.

Sadhu bedekt met asse van een overledene
Sadhu bedekt met asse van een overledene

Pushkar is de enige plaats waar Brahma wordt aanbeden, als gevolg van een vloek van zijn gade die te laat kwam op haar trouwerij, waardoor hij ondertussen met een ander trouwde… Die goden zijn nogal kerels geweest als je het mij vraagt. Hilde moet haar fotoapparaat achterlaten in een locker die blijft openstaan, je kan al begrijpen dat dit feestje niet doorgaat en we gaan elk om beurt een kijkje nemen in een nogal onbeduidende tempel waar we de moeite niet zouden genomen hebben om een foto te nemen, terwijl anderen dat wel doen met hun smartphone. Van de oppergod van het Hindoeïsme zou je iets grootser verwachten.

De tempel van Savitri, gelegen op een heuvel, beklimmen wij louter uit sportieve overweging en we krijgen bovendien een prachtig zicht op de vallei. We zitten op 700 meter hoogte waar madam haar tempel staat in gezelschap van een grote groep apen.

Savitri tempel
Savitri tempel

Stijladvies

Als we de afdaling aanvatten krijgen we gezelschap van een familie uit Jaipur die met een hele bus naar hier zijn afgereisd om Brahma en zijn twee gades te aanbidden. Hoewel we van elkaar geen woord begrijpen, maakt het de afdaling een stuk aangenamer. Hilde krijgt stijladvies van de flapuit van de familie, zo moet ze haar sjaal op haar hoofd dragen. De flapuit drinkt ons water uit en stelt ons onderweg aan heel haar familie voor. Beneden roept ze er nog wat zusters en tantes bij voor de foto.

Familiekiekje
Familiekiekje

Ze dringen aan om thee te gaan drinken en samen te gaan eten, toch met onze zeven woorden Hindi, zijn we allang uitgeklapt en zoeken zelf iets om de innerlijke mens te versterken. Dit doen we in een Israëlisch restaurant, die hier opvallend in grote getallen aanwezig zijn en die naar we vermoeden nazaten zijn van Joden die hier tijdens de diaspora zijn aanbeland. De hummus is top en zorgt voor wat afwisseling met de Indische keuken.

Kamelenmarkt

Spijtig genoeg missen we op een paar weken na de zowat grootste kamelenmarkt van India. In ieder geval lopen hier heel wat bultenaars rond. Het is wat onwezenlijk en we zeggen dikwijls dat we het beeld van apen, koeien, varkens, honden en kamelen die overal zomaar rondlopen zullen missen. De overbevolking van India is dan weer een ander verhaal. Naar het schijnt zouden binnen een paar jaar de Indiërs de Chinezen qua bevolkingsaantal overstijgen.

Straatfotografie Pushkar
Straatbeeld Pushkar

Veganist

In de namiddag wachten we op een schitterende zonsondergang aan het meer en sluiten af in een veganistisch restaurant waar ik na het voorgerecht naar buiten moet sprinten om heel het restaurant niet onder te k…. Is het mijn eerste slaatje met rauwe groenten van vanmiddag geweest, was het het vruchtendrankje … ? Ik weet het niet, klinkt misschien nogal raar, maar zodra de bacterie uit mijn lijf is kan ik weer gewoon mijn voeten onder de vegantafel steken en gewoon verder eten. De restauranthouder is zeer bezorgd en zegt dat dit de eerste keer is dat er iemand in zijn restaurant ziek werd. Hij doet wat extra gepofte lotuszaden op mijn gerecht dat de vertering zou bevorderen en nu twee uur later voel ik absoluut niets meer.

Morgen staat er weerom een verplaatsing op het menu en worden we op een bijzondere plaats verwacht maar daarover meer in het volgende verhaal.


Booking.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

7 gedachten over “Over de oppergod en blote venten”

  1. Namaste Hilde en Erik, dikke proficiat met jullie 1093 lezers van het India blog ??, foto’s weeral TOP, verhalen TOP, ik zie elke dag uit naar jullie bericht, genieten is het…alle dagen, vraagje…wat is diaspora(domme ikke ?),zie al uit naar morgen ?grts ??

  2. Telkens ik jullie foto’s zie bedenk ik wat een grijs volkje wij zijn. Prachtig toch, al die kleurrijke mensen, dieren en gebouwen.
    Nog veel reisplezier …
    Katie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *