Op tocht met de Kon-Tiki

Zelfs in Vilvoorde hebben ze een geweldig waterfront, maar hier hebben ze er waarlijk een paradijs van gemaakt. Welkom op onze derde dag Oslo.

We sluiten vandaag af in Akker Brygge, een nieuwe woonwijk met trendy café’s, hippe restaurantjes en hypermoderne woningen. We overwegen eventjes om hier onze thuisbasis te maken en van hieruit de rest van de wereld te exploreren, maar ons Merel en ons Roxane willen we toch van iets dichterbij zien opgroeien ;-). Bovendien vrezen we dat dit niet echt spek naar onze bek is, we hebben nog geen immo gevonden waar we prijzen van huizen kunnen terugvinden. We vrezen dat dit ons petje te boven gaat. Maar het blijft wel thè place to be in Oslo.

Akers Brygge
Akers Brygge

 

 

 

 

Maar terug naar vanmorgen. We starten terug in Akershusslott. Gisteren hebben we heel de buitenkant uitgekamd, vandaag bekijken we het slot van binnen. We hebben ons een Oslokaart van één dag aangeschaft omdat er vandaag heel wat musea op het menu staan, waarvoor we de kaart kunnen gebruiken. We betalen voor één dag € 36,- per persoon voor een kaart waarmee we de hele dag kunnen bussen, varen en musea in en uit lopen. Na 3 musea hebben we ons geld er al uit.

Maar goed, Akkershusslot: prachtig bewaard kasteel waar heel wat koninkjes en koninginnetjes zijn gemaakt en waar het leuk toeven is. Prachtig kasteel waar er af en toe nog big party’s voor de rijken der aarde worden gehouden. Enfin, die mannen hadden en hebben het hier blijkbaar maar uit de schuif te langen… nu ja…. bij ons is het bij het Koningshuis spijtig genoeg niet anders ;-).

Na dit koninklijk interludium tronen we naar de kade waar ons een boottochtje wacht naar het schiereiland Bygdøy waar we enkele leuke musea gaan bezoeken.

Eerst trekken we naar het vikingmuseum waar er nog enkele vikingschepen uit de 9de eeuw zijn te bewonderen. Dit is één van de weinige herinneringen die ik van ons vorig bezoek 30 jaar geleden aan Oslo heb… Eigenlijk gemakkelijk zo’n geheugen dat achteruit gaat, je kan om de zoveel jaar naar dezelfde plek op verlof en het blijkt allemaal nieuw te zijn. Enfin interessant museum, maar ik onthoud hier vooral hoe de geschiedenisboekjes ons weer van alles hebben wijsgemaakt, want wat blijkt: niet Columbus heeft Amerika ontdekt maar de Vikings rond 1000 jaar NC. Twee Noorse archeologen hebben hier bewijzen van gevonden in New Foundland. Het zou mij trouwens niet verwonderen moest dit ‘Erik De Noorman’ zijn geweest ;-).

Viking Museum
Viking Museum

 

 

 

 

Na dit viking geweld breken we het ijs in het Fram museum. Een interessante tentoonstelling over de Noord- en Zuidpoolexpeditie, weliswaar een mislukte poging, van Fridjof Nansen (Noordpool) en van Amundsen (Zuidpool). ‘De Fram’ het enorme schip dat je in het museum kan bezoeken, voert je mee naar de ijselijke ervaringen van die twee ontdekkingsreizigers.

Fram
Fram

 

 

 

 

Hierna nemen we nog een kijkje in het Kon-Tiki museum van Thor Heyerdahl die ooit een Oscar in de wacht sleepte voor zijn documentaire over zijn reis die hij per vlot maakte van Peru naar Polynesië over de Stille Zuidzee. De recente film over dit onderwerp is trouwens een must see.

Kon-Tiki
Kon-Tiki

 

 

 

 

Onze kilometerteller doet weer overuren en omstreeks 17 uur laten we ons de rest van de avond welgevallen met lectuur voor morgen, overgoten met de nodige meegesmokkelde wijn en een overheerlijk zelfgemaakt kostje.

Gisteren waren we te vroeg om de Kathedraal van binnen te bekijken, als we net voor sluitingstijd toekomen willen ze de deur voor onze neus sluiten. Ik maak bij manier van spreken een knieval en tegen zoveel liefelijk geweld heeft de dame geen verhaal en we mogen nog gauw binnen om enkele foto’s van de toch wel imposante ‘Dom van Oslo’ te maken.

Tussen haakjes ons internet is voor de komende twintig dagen verzekerd. We hebben ons een Noors telefoonkaartje aangeschaft. In Hilde haar telefoonboek sta ik ondertussen vermeld als Erik Australië, Erik Vietnam, Erik China en Erik Noorwegen. Kostenbesparend, telefoonkaartjes van al die landen. Hopelijk heeft haar smartphone voldoende geheugen voor de komend jaren ;-).

Foto’s Oslo deel 3

 

 

 

 

Deel onze weg

Een gedachte over “Op tocht met de Kon-Tiki”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *