Onze tweelingreis

Foto’s dag 1 – Sofia

Twee hoogst gelegen hoofdstad van Europa

Wat er achter deze tweelingreis schuilgaat zal je pas donderdagavond te weten komen. Tot zolang laten we jullie meegenieten van onze trip naar… de tweede hoogst gelegen hoofdstad van Europa, na Madrid , zo’n 550 meter boven de zeespiegel. We hebben het over de hoofdstad van Bulgarije: Sofia.

In plaats van onze auto te parkeren voor de hele week in Charleroi, reserveren we een hotel in Ransart op zo’n slordige vijf minuten van de luchthaven. We betalen 69 euro en daarvoor krijgen we een gratis shuttledienst naar en van de luchthaven en kan onze auto de hele week op de parking van het hotel staan.

Na een vlucht van twee uur en vijftien minuten landen we omstreeks 19.00 u plaatselijke tijd in de schaduw van de bergketen Vitosja met zijn tweeduizenders. De toppen zijn nog bedekt met sneeuw en dompelen de stad onder in een gegeerd onderwerp voor fotografen.

De metro voert ons vanop de luchthaven voor minder dan 1 euro per persoon naar het centrum van de stad, op wandelafstand van ons hostel. De eerste indruk van Sofia in het donker is alvast veelbelovend. De joodse buurt waar wij heen moeten ligt er verlaten bij. De wandelafstand wordt een hele uitdaging daar de voetpaden in vaak zodanige staat liggen dat je in het donker meer naar je voeten moet kijken dan dat je kan rondkijken.

Een klein half uur later vinden we ons hostel in een godvergeten buurt. Voor 20 euro per nacht mag je natuurlijk niet onmiddellijk een paleis verwachten. De lakens zijn schoon, er is wc en douche op de kamer en de wifi werkt af en toe.

Ontbijt met frieten

Kleine voetnoot bij ons vertrek: ik kamp al drie dagen met een soort van tourista waar blijkbaar geen kruid tegen gewassen is. Ik kan geen voedsel binnenhouden en dit is natuurlijk niet onder het ideale gesternte om een citytrip aan te vatten. Ik hoop dat deze voetnoot ook niet meer wordt dan deze paragraaf.

Na een nogal onrustige nacht (de voetnoot wordt dus al iets langer) worden we vanmorgen wakker bij een buitentemperatuur van vijf graden celsius. De voorspellingen zijn veelbelovend en zouden de thermometers vandaag naar twintig graden moeten jagen.

Zonder ontbijt trekken we rond acht uur de deur van ons hostel achter ons dicht en zoeken op deze maandagochtendspits naar een gelegenheid om de innerlijke mens te versterken. In een café serveren ze niet het ontbijt zoals wij dat kennen maar taarten en volledige maaltijden zijn er al wel te verkrijgen. Het cyrillisch is niet echt een hulp bij onze keuze. Zelfs een croque, die het best aanleunt bij ons ontbijt wordt geserveerd met frietjes. Rond deze tijd met mijn gevoelige darmen niet echt een optie.

Nazispullen

Na dit ontbijtje snijden we onmiddellijk de plat de résistance aan bij monde van de Orthodoxe kathedraal Alexander Nevski. Hij laat zich gewillig fotograferen met  een besneeuwde Zwarte Piek van 2290 meter hoog als achtergrond.

Orthodoxe kathedraal Alexander Nevski
Orthodoxe kathedraal Alexander Nevski

Recht tegenover de kathedraal is er een dagelijkse rommelmarkt waar nazi-wapens en souvenirs te koop liggen. Fotograferen hebben ze blijkbaar liever niet. Ik laat mijn oog vallen op een kompas dat tijdens de Olympische nazispelen van 1936 in Berlijn in beperkte oplage werd uitgegeven. Ik kan afdingen tot € 75,- maar dat is naar mijn goesting nog iets te veel. Als ik dit later op internet opzoek heb ik echter wel wat winst laten liggen. Ook Lugerpistolen zijn hier vrij te koop. Geert en Nele, hier zouden jullie een en ander vinden voor jullie museum.

Nazi prullaria
Nazi prullaria

De ene bezienswaardigheid lost de volgende naadloos af binnen wandelafstand. We maakten op voorhand een plannetje met de te bezichtigen monumenten maar mijn laag energiegehalte gooit roet in het eten. We schakelen een versnelling terug en verschuiven noodgedwongen enkele verplichte nummertjes naar morgen.
’s Avonds vinden we een leuk restaurant vlak achter de hoek. Mijn appetijt is nog ver zoek, maar de leuke locatie en het gezelschap behoeven geen eten.

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

4 gedachten over “Onze tweelingreis”

  1. Dit wordt weer een boeiende reis, zie ik. Ik hoop dat je wel snel genezen bent. Ik lees met achterstal, want ben nu in Colorado Springs. Toen ik in Florida was had ik maar af en toe WIFI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *