Noord-Korea en China op de achtergrond

Foto’s Vladivostok dag 3
http://www.polarsteps.com/hilderikopweg
Film

Jetlag
Het is zondag vandaag, na drie nachten baden we nog lekker in de jetlag. Omstreeks 22 uur kunnen we ons niet wakker houden en om halfnacht zijn we terug wakker. Na een paar uur schaapjes en wolkjes tellen vallen we tegen het ochtendkrieken weer in een diepe slaap. Om 10 uur schrikken we wakker nemen een douche en pas tegen 11 uur zitten we aan de ontbijttafel… nog nooit meegemaakt. Meestal zijn we voor de kippen uit de veren maar die jetlag speelt met ons voeten.

Genieten
Nu goed, we houden zondag, pikken een lokaal museum mee, lopen een fort ondersteboven en genieten vooral van het zonnetje en de heerlijke drukte langs de waterkant. Voordeel van zo laat op te staan is dat je een maaltijd kunt skippen.
Je kan hier haast blindelings de straat over steken, de chauffeurs zijn hier ongelofelijk galant.

Vladivostok, de Gouden Hoorn
Vladivostok, de Gouden Hoorn

Eagle’s nest
We kuieren rond en trekken in de namiddag (late namiddag) naar Eagle’s nest… niks vandoen met de Duitse versie. Dit is gewoon een hoog gelegen punt, waar je een gaaf uitzicht hebt op ‘Gouden Hoorn baai’, vernoemd naar de Turkse vanwege de gelijkenis blijkbaar. Hierboven staat trouwens een standbeeld van de uitvinder van het cyrillisch schrift.

Cyril, de uitvinder van het Cyrillisch schrift
Cyril, de uitvinder van het Cyrillisch schrift

Funicular
We klimmen dus het hele eind naar boven en nemen in de terugweg ‘de funicular’, een bergtreintje die we eigenlijk beter bergopwaarts hadden genomen.

Noord-Korea en China
We spraken gisteren over de nabijheid van Japan, maar Noord-Korea en China liggen eigenlijk bijna binnen handbereik. Dat verklaart natuurlijk de Aziatische numerieke meerderheid. Het verschil tussen een Chinees, een Noord-Koreaan of een Japanner is niet altijd even duidelijk. Nochtans heeft Stalin hier in de jaren 1922 en later de allochtone bevolking laten verwijderen… en niet altijd op een even propere manier. Tot 1992 was de stad trouwens niet toegankelijk voor vreemdelingen. Niettegenstaande dit Aziatisch geweld doet de stad zeer Europees aan. In 2012 opende hier een gloednieuwe universiteit zijn deuren en daarmee is de toon helemaal gezet voor een vooruitstrevende stad.

TSE
Het uiteindelijke doel van onze reis: de Trans Siberische Express is hier in 1891 door Tsaar Nicholas II ingewijd. Morgenavond is het zover. Onze eerste verplaatsing naar Ulan Ude is voorzien voor morgen avond rond 22 uur. Drie nachten en bijna evenveel dagen zullen de toendra’s en poesta’s rond onze oren vliegen.

Siberië… bibberen geblazen
Hoe meer ge er van ziet hoe liever dat ge dat moogt. De eerste dagen werden we wat geplaagd door slecht weer waardoor de aanblik van de stad in procenten verliest, maar geloof ons… het is de moeite waard om een ommetje te maken naar hier. Niet dat er echt veel te zien is maar de stad ademt iets uit waardoor je niet anders kan dan gecharmeerd te geraken. De hoge vochtigheidsgraad en de al even hoge temperaturen nemen we er met plezier bij… Siberië, wie verwacht er hier nu 25 graden?

Belgisch in Vladivostok
We sluiten onze dag af in een Belgisch (Brugs) café met een steak waar je voor naar hier zou vliegen. De Rochefort 10 die in een limonadeglas wordt geserveerd kan noch de smaak noch de pret bederven… het is per slot van rekening slechts een Brugs café en geen Mechels ;-).

Brugge café, Belgishe café in hartje Vladivostok
Brugge café, Belgishe café in hartje Vladivostok

Mijn Russisch is zo slecht nog niet
Tenslotte nog even een woordje over onze vertaal app’s. We hebben er twee, de ene al beter dan de andere. De Google app waarbij je teksten via de camera kan vertalen grenst aan het ongelofelijke. Wij kunnen hier perfecte communicatie voeren zonder één woord Russisch te kennen.

Deel onze weg

Een gedachte over “Noord-Korea en China op de achtergrond”

  1. Hallo Hilde en Erik, ik volg jullie avonturen weer mee??,Brugs Café met?steak en ??,kijk al uit naar jullie reis op de TSE?,grts Myriam xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *