Nobelprijs

14 eilanden, dat is wat ze nodig hadden om de volledige hoofdstad op te bouwen. Een wirwar van bruggetjes verbindt de eilandjes onderling met mekaar. Voor ons alvast een overzichtelijk geheel om de bezienswaardigheden per eiland te gaan bekijken. Gisteren maakten we al een oriëntatiewandeling en daarmee was het vandaag een stuk gemakkelijker om te starten. We vertrekken al rond 8 uur met de metro en zijn voor de eerste toeristen in de stad, enkele early birds zoals wij niet te na gesproken.

Een van de kleinere eilandjes, Riddarholmen, namen we gisteren al voor onze rekening, en daarmee kunnen we ineens met Gamla Stan (oude stad) beginnnen. We keren ze werkelijk binnenste buiten. Gewoonweg prachtig! Achter ieder hoekje schuilt een ander beeldje. Stockholm is een waar openluchtmuseum en kan volgens ons best de vergelijking met Praag doorstaan. Stonden wij daar dertig jaar geleden nog niet voldoende voor open? Wij vinden dit nu alvast top en beslissen trouwens dat we hier van slag een dagje langer blijven. De weergoden zijn aan onze kant en dat is ook meegenomen.

Stockholm-30

 

 

 

 

Blijkt dat er voor Stockholm ook een soort van Stockholmkaart te krijgen is waarmee je zowel het openbaar vervoer als in alle musea binnen kan. Gisteren nemen wij op aanraden van de uitbater van de camping een abonnement voor  3 dagen op het openbaar vervoer… De knuppel vergeet natuurlijk over de Stockholmkaart te spreken. Onze iewat verouderde trotter maakte hier nog geen melding van. Nu goed het zal dus iets meer kosten. Beginnersfoutje 😉

De kathedraal, het koninklijk paleis, allemaal klassiekers die best leuk zijn om zien, maar onze pièce de resistance vanmorgen is het museum van Nobel. We betalen hier elk 10 euro voor, maar het is zijn geld meer dan waard. De gids is eentje van de betere die we ooit hebben gehad. Na al die Chinees, Vietnamees, Laotiaans, enz… Engelssprekende onverstaanbare gidsen is het hier echt een verademing wat dat betreft.

Trouwens ik moet hier nog één en ander reschtzetten van Nobelprijzen. Alleen de Nobelprijs voor de Vrede wordt in Oslo uitgereikt, de overige vijf hier in Stockholm. Alfred Nobel was trouwens een Zweed. De nobelprijs voor economie is blijkbaar eentje die er later is bijgekomen en die wordt gesponsord door de nationale bank van Zweden. De rest van de laureatenpremies komt nog altijd van de nalatenschap van Alfred Nobel. En het schijnt dat die bijna onuitputtelijk is.  Bij zijn dood liet hij alle fabrieken over de hele wereld verkopen met dit doel in gedachten (zo’n 95). Voor iemand die zo begaan was met de wereldvrede produceerde men in die fabrieken toch wel iets controversieels aan die  nobele gedachte: dynamiet. Inderdaad Nobel had naast nog een paar honderd andere patenten voor uitvindingen die hij gedaan had, ook het patent op de uitvinding van dynamiet. Op tien september van ieder jaar, de dag van zijn overlijden, worden de nobelprijzen uitgereikt. De blauwe hal in het stadhuis ontvangt dan alle winnaars met hun 15 genodigen en de notabelen van de omstreken, waaronder de Koning en zijn gevolg, voor een dineetje.

Alfred Nobel
Alfred Nobel

 

 

 

 

Wij zagen hier enkele foto’s van dat feestje en het moet gezegd, die Zweden weten iets af van feestjes bouwen. Trouwens wie weet of een van ons ooit genomineerd is voor één of andere nobelprijs..  Ja het kan echt hoor. Iedereen kan iemand nomineren, maar alleen de laureaten worden bekend gemaakt. Degene die niet bij het feestje horen kunnen dit pas 50 jaar later te weten komen.

Foto’s Stockholm dag 2

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *