Neuschwanstein

Foto’s

Vanmorgen zetten we koers naar dé toeristische attractie van Duitsland: de Königsschlösser.

De auto is vastgevroren en hierdoor verlies ik iets uit het oog… diesel. Ook al meegemaakt? De GPS geeft nog 32 kilometer tot het volgende benzinestation. Ik tel de kilometers angstig af en doe ze telkens maal twee… Ah ja, ik moet met een bidonneke diesel toch nog terug naar de auto. De stukken bergaf leg ik mijn gewicht in de schaal en rijd zonder mijn gaspedaal aan te raken tot de snelheid onder de 70 km/u komt. De stukken bergop maak ik mij denkbeeldig lichter en hoop dat ze ondertussen nog ergens een Raststätten hebben bijgebouwd. Helaas. Twee tunnels die we door moeten van anderhalve kilometer is een ware nachtmerrie. Als ik hier stilval vijs ik mijn nummerplaten af en gaan we lopen 😉

We steken de Oostenrijkse grens over en het zweet breekt mij helemaal uit (gisteren in de sauna heb ik niet zoveel verloren). Als er nu file staat zijn we de klos.

Mijn wijzertje plakt helemaal tegen de linkerkant van het dieselmetertje. Nog 2 kilometer te gaan. Ik zie licht op het einde van de tunnel…. We laten ons bollen met een dieselbakje dat helemaal leeg is.  Met de daver op het lijf loos ik op 200 cl na 80 liters in mijn bakske. Gelukkig is de Oostenrijkse dieselprijs in de orde van grootte van onze Belgische diesel. Ook mijn ruitenwisser vloeistof is helemaal opgebruikt en met het opspringend vocht van de autosnelweg vermengd met zout kan onze voorruit best wat extra volume gebruiken.

Schloss Hohenschwangau
Schloss Hohenschwangau

Na enkele kilometers rijden we terug Duitsland binnen. Ik bibber nog na als we in Hohenschwangau aankomen. Het zicht op het gelijknamige kasteel doet mij alle dieselproblemen vergeten. Het is alsof we in een sprookje verzeild zijn geraakt. Als we op de parking een eerste blik op het Schloss Neuschwanstein kunnen werpen is het sprookjesgevoel helemaal compleet. Ook Laura wint het van de wolken en we huppelen de rest van de dag met perfect licht voor foto’s rond.

Schloss Neuschwanstein
Schloss Neuschwanstein

Het kasteel Neuschwanstein stond trouwens model  voor het Walt Disney’s kasteel van Doornroosje. Ons Merel was er in elk geval vast van overtuigd dat we Elsa van de Disney film ‘Frozen’ zouden ontmoeten. We mochten haar niet fotograferen, maar ze gaf ons in elk geval een mooi geschenkje mee voor Merel en Roxane 😉

Maar het is niet al goud wat blinkt… Alhoewel. In de oorlog hebben de Duitsers op het einde van de oorlog hier al hun goudvoorraden van de Deutsche Reichsbank gestockeerd/verstopt. Een paar dagen voor de geallieerden het slot overnamen is dit goud spoorloos verdwenen… tot op de dag van vandaag nog steeds onvindbaar… Bovendien heeft men hier meer dan dertig fotoalbums gevonden van gefotografeerde en gecatalogeerde kunstwerken die als oorlogsbuit vooral vanuit Frankrijk hier tijdens de oorlog werden bewaard.
Dus niet zomaar een kasteel.

Het kasteel was een opdracht van Leopold II  ook gekend onder de naam Ludwig II.  Zo zot als een snep naar het schijnt (kennen wij andere koningen?). Zijn stulpje is geïnspireerd op zijn middeleeuwse verafgoding en op Wagners’ opera’s. Leopold II misschien -gelukkig- veel te vroeg gestorven of heel Duitsland had één en al operettekasteel geweest. (trouwens gestorven terwijl hij afgezet werd door de regering… niet koosjer als je het mij vraagt.)

Schloss Neuschwanstein
Schloss Neuschwanstein

Onze fototoestellen maken overuren. Dit zou één van de meest gefotografeerde toeristische trekpleisters zijn. Kunnen we inkomen.  Het bezoek met een Nederlandse audioguide en in gezelschap van 50 Chinezen wanen we ons terug in het middenland (China). Enfin de korte rondleiding van 35 minuten is te vluchtig… een kolfje naar de Chinese hand.

Na dit sprookje nemen we de Romantische strasse en rijden we dankzij een tip van een ex-collega Inge B. naar Füssen. En het moet gezegd ik ben tientallen keren in Füssen gepasseerd op weg naar Tirol, maar nooit gestopt. Wel, het is een fotogeniek stadje. Dus als je hier nog eens passeert, zeker stoppen.  We laten onze gids spijtig genoeg in de auto liggen en kuieren dus maar wat rond.

Füssen
Füssen

De schemer valt in als we terug in Burgberg aankomen en samen met de schemer nemen de sneeuwwolken het heft terug in handen. De vlokken zullen ons al zeker tot zondagmorgen vergezellen en met hen komt ook het vriesmannetje zijn kop opsteken en stookt zijn ijsgolven af tot minus zeventien graden.

 

 

 

 

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *