Naakt model

Vanmorgen starten we onze dag vrij vroeg bij de kleine zeemeermin, zowat het symbool van Kopenhagen en Denemarken. Maar twee bussen Chinese toeristen zijn ons al voor. Zeggen dat we vorig jaar zelf eens deel hebben uitgemaakt van zo’n Chinees gezelschap. Dan snap je natuurlijk iets beter hun doen en laten. De gidsen zijn er op getraind om zo veel en zo snel mogelijk verschillende toeristische attracties te zien. Vroeger zouden we ons hier aan gestoord hebben, nu weten we onder welk een tijdsdruk die mensen staan ;-).

Gelukkig staat de zeemeermin een meter of 2 van de kant in de zee, anders was het onmogelijk geweest om ze te fotograferen zonder een stuk of 50 Chinese toeristen erbij. En eigenlijk is het spijtig dat ze er zit… Ooit met de wereldtentoonstelling in Shanghai, hebben ze de meermin die ganse tijd op de wereldtentoonstelling gehouden… Wat natuurlijk erg was, maar… Tijdens die periode zat er altijd een echt naakt modelleke op die steen… Toeme toch 😉

De kleine zeemeermin
De kleine zeemeermin

 

 

 

 

De Gefion fontein een beetje verderop is een zeer verrassend kunstwerkje dat gebaseerd is op een leuk verhaal over een Godin die land kreeg als ze het in één nacht kon omploegen. Het volledige verhaal kan je makkelijk terugvinden in de reisgidsen. Hierna kuieren we nog eventjes langs de citadel van Kopenhagen, trouwens nog altijd in gebruik door het Deense leger.

Als we via Amaliënborg naar de nieuwe haven wandelen, merken we dat er heel wat activiteit is op het plein voor het kasteel. De verkiezingen van vorige week, hebben al een nieuwe regering opgeleverd en Rasmussen, de eerste minister, komt zijn nieuwe ploeg voorstellen aan Koningin Margaretha II. Het koningsgezinde volkje is massaal toegestroomd om dit evenement te vieren. We raken aan de klap met een Deens koppel, die ons deze faits divers verklapt. Nu ja dit moet zo wat een record zijn, 8 dagen na de verkiezing een centrum rechtse regering op poten zetten. Heel wat anders dan onze 541 dagen.

Na dit politieke intermezzo, genieten we van de nieuwe haven met zijn kleurrijke huisjes. Omdat onze Kopenhagenkaart zijn geld moet opbrengen, beslissen we om ook een toertje te maken met de kanaalboten. We leveren ons volledig over aan deze klaktoeristenactiviteit en genieten op het achterdek van al het moois dat Kopenhagen te bieden heeft, zonder dat we ons moeten moe maken.

We snuiven daarna nog wat cultuur op in het paleis Christiansborg, waar we plastieken hoesjes over onze schoenen moeten trekken, en genieten daarna nog van het prachtige National Gallery of Denmark waar we overdonderd worden door de meesterwerken van onze Vlaamse meesters.

Als toetje sluiten we af in het kasteel van Rosenborg, hetgeen één van de meest bezochte attracties in Denemarken schijnt te zijn. Wij vinden het nogal schreeuwerig, maar de schatkamer met de kroonjuwelen mag er dan weer wel zijn.

Rosenborg slot
Rosenborg slot

 

 

 

 

Ons kilometertellertje gaat een stuk boven de 25 kilometer en dat is eigenlijk net iets te veel om nog comfortabel te zijn. Velen zullen ons vermoedelijk zot verklaren… is dit congé….? Eigenlijk niet, we zijn op reis ;-).

 Foto’s Kopenhagen dag 2

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *