Spookwandeling door Jeruzalem

Foto’s

Wij schreven vorige week na aankomst dat het Simchat Thora was, maar het blijkt vandaag te zijn. Deze feestdag sluit Soekot (Loofhuttenfeest) af. Dit is ter herdenking van de tocht door de woestijn na de vlucht uit Egypte. Laat er vandaag nu net een wandeling in Westelijk Jeruzalem, de joodse wijk op het programma staan. We twijfelen of we die zouden wisselen met morgen, maar langs de andere kant kunnen we rustig wandelen en de winkeltjes waar de reisgids ons langs stuurt zijn gesloten. Voor ons is dat alvast een voordeel.

We vertrekken via Jaffa Road en het is er inderdaad opvallend stil. Zelfs de tram rijdt niet, trouwens het was hier ergens in de buurt dat er vorige week een schutter op mensen heeft geschoten die aan de tramhalte stonden te wachten. Shit happens, maar dit kan tegenwoordig evengoed in Brussel gebeuren, dus hierdoor laten we ons niet afschrikken. Hier is wapendracht blijkbaar niet verboden want we zien enkele orthodoxe joden gewapend rondlopen, gelukkig is het een absolute minderheid.

West-Jeruzalem
West-Jeruzalem

We passeren enkele leuke straten die bekend staan als zowat dé uitgangsbuurt van de joodse gemeenschap, en hoewel er in dit gedeelte ook heel wat vrijzinnige joden wonen, houdt iedereen toch feestdag. Ach ja, hoe gaat dat bij ons met Pasen en Kerstmis. Het zijn ook niet alleen de gelovigen die dat vieren.

Een levendige markt wordt vandaag omgetoverd tot een spookmarkt. Ook de Russische Drie-eenheidskathedraal ligt er verlaten bij. Alleen een Ethiopische kerk waar enkel Ethiopische kerkgangers de pastelkleuren van de kerk opfleuren zorgt voor wat beweging.

Jeruzalem muur
Jeruzalem muur

We kunnen voor de middag nog een wandeling over de stadsmuur maken vanaf de Jaffapoort tot aan de Herodespoort, vlakbij ons hotel. Je krijgt op deze manier een totaal andere kijk op de stad en eigenlijk zou je deze wandeling bij wijze van kennismaking meteen moeten maken als je hier toekomt.

We toornen hoog boven de huizen uit en we krijgen alweer een kijk op de gouden Rotskoepel, maar deze keer door een wirwar van paraboolantennes.

Jeruzalem muur
Jeruzalem muur

We doen ons onder de middag te goed aan wat exotische soorten fruit en groenten die we hier leren kennen en slenteren de middag vol met een wandeling in Oost-Jeruzalem. De Arabieren houden vandaag geen feestdag en de commerce draait op volle toeren.

We passeren nog maar eens een begraafplaats waar Jezus zou begraven liggen: de graftuin. Archeologen zijn het er over eens dat dit niet correct is, maar toch stromen hier bussen toe met pelgrims. Maar wat mij op deze wandeling vooral zal bijblijven is het historische American Colony hotel met zijn fraaie lobby. De prijzen voor een drankje zijn mij iets te duur, maar niemand maakt bezwaar als we enkele foto’s nemen.

We planden vandaag enkele rustige wandelingen. Er staat alweer 22 kilometer op onze stappenteller. We zullen vanavond heel wat moeten consumeren om het verlies aan calorieën goed te maken. Zo gezegd, zo gedaan.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *