Zorba en de Monniken

Foto’s Agia Triada en Stavros

Tot nu toe ontbeten we gezellig in ons eigen stulpje, maar we slapen onze Greek wedding roes uit en gaan vandaag voor het eerst uit ontbijten. Zo ‘s morgens een stevig ontbijt op het strand bij het ruisen van de zee, een mens zou van minder gelukkig worden.

Het is voor onze normen ongezien maar we vertrekken pas om tien uur weerom richting Chania. Deze maal echter niet voor een bezoek aan de stad maar het noordelijk gelegen klooster van Agia Triada en het nabijgelegen klooster van Agios Gouvernetou. We tanken onze scooter nog eens vol en volgen de bordjes van de luchthaven die vlakbij ligt naar het Akrotiri-schiereiland.

Een lange oprijlaan cipressen verwelkomt ons aan dit prachtig gelegen klooster dat met plezier de show steelt in onze fotoreportage. We hebben nog een babbel met een moeder en zoon die bij ons op het vliegtuig zaten en we delen wat ervaringen en weetjes uit.

AgiaTriada
AgiaTriada

Als we ieder hoekje en kantje van deze monastry hebben verkend (de wijnkelder niet te na gesproken, stomstomstom) rijden we nog een vijf kilometer verder naar het klooster van Agios Gouvernetou, dat volgens onze gastheer nog indrukwekkender is. De weg er naartoe is in ieder geval de moeite waard. Via een kronkelige bergweg waar we volle concentratie nodig hebben op de scooter komen we op deze godverlaten plek… euh of toch niet… aan het klooster dat vandaag woensdag gesloten is. Onze reisgids krijgt op slag een sterretje minder. De tocht er naartoe is alvast de moeite en de omgeving adembenemend. Maar we gunnen de monniken hun rustdag en laten ook het klooster van Katoliko dat te voet van hier te bereiken is links liggen wegens de hitte.

Van hieruit rijden we naar het noordelijk gelegen Stavros, bekend van de film Zorba de Griek met zijn wereldhit van Mikis Theodorakis. Het eiland is ondertussen van filmset naar strandbastion geëvolueerd. We herkennen het uitzicht uit de film en besluiten om iets te nuttigen in de kroeg die Anthony Quinn frequenteerde.

Stavros - Zorba de Griek
Stavros – Zorba de Griek

De cameraman die de Oscar kreeg voor beste cinematografie is in Stavros blijven plakken, maar we krijgen hem niet te zien. Trouwens het Oscarbeeldje stond in een restaurant dat in rook is opgegaan met have en goed en Oscarbeeldje.

De Zorbakroeg heeft foto’s ophangen van de film van Michael Cacoyannis, maar of Anthony hier ooit zijn boterhammen opat zullen we nooit weten. De oude dame die de zaak onder haar hoede heeft en trouwens aan een dringende wasbeurt toe is zal het worst wezen. Wij zetten ons verstand op nul… op zich niet zo moeilijk en genieten van een maaltijd voor elf euro.

Na een pijnlijke rit (voor mijn achterwerk die al dat gescooter niet gewoon is) nemen we een duik van om en bij de vijftien seconden in de zee en gaan ’s avonds lekker en gezellig eten met enkele brothers en sisters. ’t Leven kan toch schoon zijn.

Bewaren

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *