Mitad del Mundo

Zoveel volgers

Foto’s Mitad del Mundo

We hadden gedacht om rond de achthonderd volgers te draaien, maar volgens onze laatste statistieken in Google Analytics zitten we aan 1111 volgers, ik denk dat dit zowat ons record is. Ook de vele reacties en de tijd dat er op de pagina wordt gebleven is boven alle verwachting. Bedankt iedereen om dit zo massaal te volgen en voor de zoveel positieve reacties.

Zachtjes tikt de regen tegen ’t vensterraam

Het heeft de hele nacht geregend, wat zeg ik, gegoten. Tussen de buien door hadden we beiden een goede nachtrust, dus wat mij betreft mag het hier ’s nachts nog regenen, vermoedelijk het hypnotisch tikken van de regen tegen het venster. Ook overdag krijgen we nog een en ander te verwerken.

Wierook en Palo Santo

Tijdens ons ontbijt, dat we nuttigen in een zaal die vlak naast een zagerij is gelegen worden er hele grote zakken met boomstronken geleverd. De sympathieke gastvrouw legt uit dat dit hout vanaf 26 november, vandaag dus, tot kerstmis in alle kerken verbrand wordt. Smeulen eigenlijk. De geur doet sterk denken aan wierook maar dan geparfumeerder, dragelijker in ieder geval. Wij kregen alvast enkele stukken mee naar huis. Hopelijk bezorgt dit ons geen problemen aan de grens. Het dode hout komt trouwens van de Palo Santo.

Boomtomaat
Boomtomaat

Onze gastvrouw laat ons ook nog kennismaken met de vrucht van de tomatenboom, wiens smaak ons doet denken aan een kruising tussen een tomaat en een perzik.

Militaire parade

Vanmorgen proberen we, voor ze ons om 11 uur oppikken aan het informatiecentrum, de kathedraal te bezoeken. Het is echter maandag en iedere maandag is er tussen 9 en 10 een militaire parade voor het presidentiële paleis. De volledige Plaza Grande en de toegangswegen zijn iedere maandag hermetisch afgesloten.

Betogers

De hele voormiddag lopen er verschillende betogers en stakers door de stad met toeters. Mijn oren tuiten van al dat toetergeweld. Nu goed, die mensen zullen natuurlijk hun reden hebben, wat die ook mag zijn. We merken dat hier in Ecuador de standaard misschien iets hoger ligt, maar dat brengt ook met zich mee dat het contrast met de sukkelaar groter is en dat er veel meer bedelaars te zien zijn. Geen kwaad woord over Ecuador, maar de klik zoals er die was met Bolivia en Peru hebben we geen van beide.

De prijzen liggen hier trouwens ook een stuk hoger, $ 5,- voor een museum of kerkbezoek, misschien niet veel maar in vergelijking met de vorige landen: duur.

Mitad del mundo
Mitad del mundo

Mitad del Mundo

Om elf uur stipt wandelen we met de dame van het informatiecentrum naar de bushalte waar we voorlopig door een tourbus worden opgepikt, die ons een half uur later afzet aan een kruispunt waar we onze definitieve bus nemen naar Mitad del Mundo.

Actieve vulkanen

Maar eerste passeren we nog een krater van een uitgedoofde vulkaan waar er 40 families hun kost verdienen op de resten van de lava. Van de krater merken we niks omdat de hele berg met bijbehorende krater in de mist ligt. Trouwens in heel Ecuador schijnen er nog zo’n 84 actieve vulkanen te bestaan waarvan er 24 in de hoofdstad gelegen zijn. Een van de gevaarlijkste is de Cotopaxi. Dat hier rond dit slapend gevaarte 3 miljoen mensen wonen, vind ik persoonlijk precies niet echt verantwoord. Hier gaan we nog over lezen vrees ik.

Mitad del mundo
Mitad del mundo

240 meter verschil?

Quito is de stad die beroemd is om de evenaar die door zijn stad loopt, overigens de tweede hoogst gelegen hoofdstad ter wereld, 2850 meter. Natuurlijk is Quito niet alleen, op nog zowat 40.000 kilometer die de twee halfronden scheiden liggen nog een aantal plaatsen op de evenaar. Het monument en zijn lijn die het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond scheiden maakt voor de hoofdstad Quito wel een verschil. Naar het schijnt hebben moderne berekeningen echter bepaald dat de lijn zo’n 240 meter noordelijk ligt.

Wetenschappelijke proeven

Wij doen enkele proeven, waaronder het bekende waterproefje waarbij het water in het noordelijk halfrond duidelijk op een ander manier door de gootsteen loopt dan in het zuidelijk halfrond. Wat moet dat niet zijn 240 meter noordelijk. Ook het ei op een nagel plaatsen, of de proef om blindelings op de evenaar te lopen strekken ons toch tot de overtuiging dat de equator of evenaar hier loopt ?.

Mitad del mundo
Mitad del mundo

De hele opzet, met musea en winkels maken de plaats natuurlijk the place to be voor toeristen die nog wat sollen uit hun zakken willen geschud zien.

De regen blijft ons teisteren maar kan de pret niet bederven, ook maken we kennis met de oogst en verwerking van de cacaoboon.

Deel onze weg

3 gedachten over “Mitad del Mundo”

  1. Geweldige reis. Zou dit met mijn vrouw ook wel willen doen… maar daar hebben wij het geld niet voor. Het is jullie gegund, maar we vragen ons soms wel eens af hoe jullie het allemaal kunnen flikken.

  2. Hallo Hilde en Erik, dikke PROFICIAT met zoveel volgers ??, dat kan ook niet anders met zo’n blog…Geweldig ??, en nogmaals thx om ons laten mee te genieten ?, grts Myriam ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *