Massale massamoord in Masada

Foto’s

Masada is een niet te missen site in Israël. Zijn fenomenale ligging en zijn geschiedenis is buitengewoon boeiend. Je kan er op verschillende manieren naartoe. Ofwel neem je de route naar de Dode Zee en neem je daar de kabelbaan of je kan vanaf daar ook een uur klimmen via het slangenpad. Of je neemt de baan vanuit Arad die exclusief naar Masada gaat, van hieruit is het slechts twintig minuten rijden en bovendien hoef je maar een klim van twintig minuten naar de Byzantijnse Westpoort te maken. Aangezien ons basiskamp in Arad is, ligt het nogal voor de hand dat wij voor de laatste route gaan.

Op weg van Arad naar Masada
Op weg van Arad naar Masada

Onderweg zien we een kudde dromedarissen die een bende toeristen vervoeren. We hebben even overwogen om ook een kamelentocht in de woestijn te maken, maar dit tafereel doet ons van gedachten veranderen. We deden dit al eens in de woestijn in Marokko en dat was zo’n fijne ervaring, dat we die willen koesteren. Deze dromedarissen laten we aan anderen over.

Na een stevige klim bereiken we Masada. Herodes maakte er een indrukwekkend fort van. Zijn manie voor baden komt ten volle tot uiting. Ook  vinden we op verschillende plaatsen resten terug van duiventillen. Interessant voor bemesting van de onvruchtbare grond daarboven en bovendien lekker als ze niet meer van dienst waren.

In het fort spelen we even Franciscus van Assisi.
In het fort spelen we even Franciscus van Assisi.

Nadat Herodes zijn kop kwam te leggen hielden Joodse rebellen de Romeinen, in het jaar des Heeren… ongeveer 73, een tijdje aan de praat. Van zodra de Romeinen eindelijk een oplossing hadden gevonden om het fort in te nemen, pleegden de joden massaal zelfmoord.

Israëlische soldaten komen hier nog altijd hun eed afleggen onder het moto: “Masada zal nooit meer vallen.” Dit zal blijven nazinderen.

In de late namiddag laten we onze huid nog wat weken in het zoute water van de Dode Zee. We nemen er iets meer tijd voor dan gisteren.

We krijgen vandaag melding dat ons boek ‘Een reis rond de wereld in 80 verhalen – deel I’ morgen klaar zal zijn voor een laatste revisie. We trekken ons dus vermoedelijk enkele dagen terug om ons pareltje aan een laatste controle te onderwerpen.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *