Mandarijnen en gebakken varkensvel

Foto’s

Gisteren kregen we een hele boterham voorgeschoteld met  de keizerlijke stad. De keizerlijke stad is gelegen binnen een citadel die wel 10 kilometer lang is. Binnen de keizerlijke stad heb je dan de paleizen van de verboden Purperen stad. Eigenlijk heel verwonderlijk dat die in zo’n goede staat verkeert, zeker als je weet dat Hue voor de rest compleet van de kaart is geveegd. Na iedere oorlog is er wel wat opknapwerk aan te pas gekomen, trouwens ook termieten en tyfoons eisten een deel van de restauraties op. Er wordt nog met man en macht gewerkt maar ik vrees dat dit een eeuwigdurende strijd is.

Hue (70) Khai Dinh Tomb

Hue (69) Khai Dinh Tomb

Hue (68) Khai Dinh Tomb

 

Hue (3)Minh Mang Tomb

Hue (2)Minh Mang Tomb

Vandaag staan de tombes of mausolea op het programma. Tijdens hun leven waren hun paleizen al indrukwekkend, de mausolea voor hun eeuwige reis zijn dat misschien nog meer. In ieder geval, de Koninklijke inhaligheid in ons Belgiëlandje kan niet op tegen de grootheidswaanzin van deze Keizerlijke Nguyendynastie in Vietnam.

Hue (14)Minh Mang Tomb

Hue – Minh Mang Tomb

Het zoeken naar een juiste locatie duurde soms veel langer dan de bouw van de Tombes zelf. De dwangarbeid en slavenarbeid die hier mee gepaard gingen zijn al lang vergeten … dat ze maar rusten in vrede.

We huren een auto met chauffeur want zelf met een auto rijden lijkt mij hier een brug te ver. We hebben een goed chauffeureke en zelfs zijn Engels is verstaanbaar. Mijn woorden zijn nog niet koud als hij de parking oprijdt en een steen ramt. Die gaat vandaag niet veel verdiend hebben vrees ik, want de onderkant van zijn auto is herleid tot schroot. Hij wimpelt onze bezorgdheid af en zegt dat zijn garage dat wel zal maken. ..ja dat zal wel.

Hue (71) Khai Dinh Tomb

Hue – Keizerlijke wacht bij Khai Dinh Tomb

We hotsen de hele dat van hot naar her en bezoeken de drie belangrijkste tombes: de mausoleums Tu Duc, Minh Mang en Khai Dinh en als toetje nemen we er de Tu Hieu Pagode bij. En zeggen dat we nog twijfelden om die tombes en pagodes te gaan bekijken wegens tijdsgebrek. Maar omdat we beslist hebben om de nachttrein naar Hanoi te nemen, kwam er nog 3/4de dag vrij. Dit is totaal anders dan wat we tot nu toe te zien kregen. Elke keizer heeft zijn eigen mausoleum dat zo’n gebied van ongeveer 15 tot 25 ha beslaat. Een mausoleum bestaat uit 3 elementen: een tempel voor de verering van de overleden keizer en zijn vrouw; een grote stenen stèle met biografische gegevens en een verslag van zijn regering; en de keizerlijke tombe. In de bijgebouwen woonden de keizerlijke concubines en eunuchen. Het ene mausoleum was al rijkelijker versierd dan het andere. Op de keizerlijke hof staan de bronzen mandarijen, soms levensgrote exemplaren, de paarden en olifanten.

Hue (17)Minh Mang Tomb

Hue – Minh Mang Tomb

We zijn nu anderhalve maand onderweg en waren in totaal al in misschien 50 verschillende pagodes, tempels, mausolea. Toch blijven ze even boeiend. Als we hier in Hue toekwamen, sloeg de vermoeidheid wat toe en de bronchitis van Hilde heeft hier ook geen goed aan gedaan. Maar vandaag maakt weer heel wat goed en geeft ons weer de nodige energie. Trouwens de pillen die Hilde hier gekregen heeft schijnen aan te slagen. Ze voelt zich al stukken beter.

Aan de tempels staan er natuurlijk weer de nodige verkopers van vanalles en nog wat. Ze komen vragen of we geen euromuntjes bij hebben, omdat ze die verzamelen.  Als we  vertellen dat we er geen hebben, halen ze er zelf een deel uit hun zak en vragen of we die kunnen ruilen tegen Dongs… ’t zijn geslepen gasten zulle…

Hue is ook bekend voor zijn Non La (de rieten kegelhoedjes) en voor de productie van wierookstokjes. Onze chauffeur stopt bij zo’n kraampje – waar hij vermoedelijk iemand kent – maar wij toch content dat we eens gezien hebben hoe ze die dingen maken. Het resultaat hiervan zie je trouwens in de filmpjes waarvan je de link in de mail terugvindt.

Hue (165) Tu Duc Tomb

Hue – Tu Duc Tomb

Als we tegen vier uur naar het station gaan regent het nog altijd, minder hard dan gisteren maar zonder paraplu kan je hier wel niet buiten komen. De madam van ons hotel maakt geen bezwaar dat we de paraplu’s meenemen, alle middenstanders hebben hier gezamenlijk paraplu’s aangekocht en die mag je dan overal achterlaten of meenemen naar je volgende locatie binnen Hue. Het is echter nog een aangename 23 graden, maar alle Vietnamezen lopen hier met dikke winterjassen rond.

Hue (52)Minh Mang Tomb

Hue – Minh Mang Tomb

Terwijl ik dit schrijf zitten we op de nachttrein naar Hanoi. Morgenvroeg komen we rond 5 uur ’s morgens aan. We krijgen gezelschap van twee jonge Vietnamezen, woordenwisseling zullen we niet hebben want ze spreken alleen Vietnamees.

Maar dan rond 20 uur krijgt een van die gasten honger.  Regelmatig komt er een karretje langs met allerlei snuisterijtjes waar zelfs onze hondjes voor passen, vrees ik. De hongerige klant bestelt twee gewone eieren en twee eieren waar je liever niet in de buurt bent als die opgegeten worden. Ik weet niet of het duizendjarige eieren zijn of de embryo-eieren waar ik het in de week over had. Maar ik durf de ganse tijd geen adem te halen. Bovendien heeft onze vriend zelf een zak mee ter grootte van een patattenzak van 15 kilo met ondefinieerbare rommel. Ik gok op gefrituurde wormen en gezien zijn vieze eetvoorkeur moet je hier niet van verschieten. We kunnen het niet laten om het te vragen en het blijkt gefrituurd vel van een varken te zijn… moet je echt eens proberen…

Hue (100) Khai Dinh Tomb

Hue – kletsen met een militaire mandarijn in Khai Dinh Tomb

Ik leg mijn kots zakje alvast klaar… Nog drie nachttreinen te gaan. Wij houden echt van reizen met de trein, maar het heeft toch ook zijn kleine kantjes zulle.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *