Lapland

We bevinden ons vandaag terug op de poolcirkel, maar deze keer in Finland. We hebben de koude invloed van de Barentszzee achter ons gelaten. Kirkenes en wie weet Mourmansk, de beruchte haven in Rusland, zien we misschien wel terug in de winter met de Hurtigrutten ;-)… We weten alleen nog niet van welk jaar ;-).

We verlaten de Samihoofdstad van Noorwegen, Karasjok en wroeten ons door de Finse Toendra naar de Finse hoofdstad van de Sami: Rovaniemi. We zitten in het centrum van Lapland dat tegenwoordig Samiland wordt genoemd. De Huskifarms, en de sneeuwscooters staan hier werkloos te apegapen, wachtend op de doortocht van de volgende sneeuw in oktober of november. De muggen nemen met verve de honneurs waar en alleen de lichaamsdelen besprenkeld en met volle aandacht ingewreven met producten met voldoende deet, weerstaan de lokroep van dit opdringerige stekertje.

Fins Lapland of Samiland
Fins Lapland of Samiland

 

 

 

 

We stevenen hier af op een zomerse 16 graden. Voor ons echt een verademing (met deetluchtje), we kunnen terug buiten leven en ons verwarmingstoestel ‘voorlopig’ opbergen.

Een eerste verkenning van de stad levert niet veel interessants op. Twee Ierse pubs ontsnappen echter niet aan mijn aandacht en laven mijn dorst met een perfect geschonken Guinness. Daarvoor moet een mens naar Rovaniemi komen…. De prijs voor een Guinness € 7,60 wat nog veel is, maar niet genoeg om mij deze goddelijke drank te ontzeggen ;-). Hilde haar dorst wordt voor € 2,10 gelest met een Gingerale, prijzen die we ook in Brussel kennen.

Rovaniemi, Irish Pub
Rovaniemi, Irish Pub

 

 

 

 

Het enige noemenswaardige feit is dat de caravans en mobilhomes hier minder staangeld betalen dan een tentje… Verklaring van de eigenaar: die mannen met hun tent maken van alles gebruik, terwijl campers en caravans minder gebruik maken van de sanitaire installatie…? Dit is trouwens de duurste camping tot nu. Als ik hem morgen toch nog kan wijsmaken dat ik in mijn auto heb geslapen betaal ik één euro minder ;-).

Gisteren is hier trouwens de zonnewende gevierd. In Noorwegen wordt dit pas op 24 juni gevierd. Wij Belgen vieren dit op den 21ste juni…nu ja vieren. Voor de gelegenheid zullen we dit evenement met de nodige egards behandelen en besprenkelen met vocht dat niet voor de muggen is gemaakt.

Morgen hebben we een belangrijke ontmoeting met niemand minder dan…how how how…

Voor de jonge meisjes in België een tip: In Finland dromen de jonge vrouwen over hun toekomstige geliefde op midzomernacht. Ze moeten dan wel 9 verschillende bloemen onder hun kussen leggen. Of ze hiermee echt hun toekomstige in hun dromen te zien krijgen, hebben we niet kunnen achterhalen, maar baat het niet het schaadt ook niet… En wie weet Lassies…krijg je wel de man van je dromen … in jouw dromen ;-).

Foto’s Rovaniemi

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *