Kruisbedekkend kleed

Foto’s Delhi, dag 2

Mannenwereld

Het is hier duidelijk een mannenwereld, telkens we van hotel veranderen en in ons nieuw onderkomen aankomen wordt met vriendelijk geweld mijn rugzak overgenomen, terwijl Hilde haar rugzak zelf moet sleuren… of zou het met mijn leeftijd te maken hebben? Overmand door schuldgevoel durf ik al eens te vragen of ik haar rugzak moet overnemen… meestal zonder gevolg ;-). Ook als ze een vraag stellen en Hilde antwoordt, dan negeren ze haar meestal en wachten geduldig op mijn antwoord.

Metro App

Ondertussen hebben we de metro App van New Delhi op onze smartphone geïnstalleerd en hebben Delhi volledig in onze broekzak. We scannen alle pagina’s van Delhi uit India’s Rough Guide en hoeven daarmee niet meer aan onze nogal dikke India gids te sleuren. Onze elektronica spullen worden ondertussen wel een beetje onmisbaar, de batterijen kunnen al ons opzoekwerk overdag nauwelijks verwerken, dus zien we ons weer genoodzaakt om de al zo omvangrijke elektronica zak uit te breiden met een lichte extra batterypack zodat we onze smartphones onderweg kunnen bijladen.

Lal Qila

Het Rode Fort (Lal Qila), naar het gelijknamige fort in Agra, is ook weer een residentie van Shah Jahan. Dat manneke had hier blijkbaar overal een onderkomen. Als wij via de autosnelweg meer dan vier uur onderweg zijn van Agra naar New Delhi, vraag ik mij af hoe lang hij met zijn olifanten en zijn harem onderweg was van zijn fort in Agra naar hier.

Rode Fort Delhi
Rode Fort Delhi

We vinden dat dit fort mooier is maar dat van Agra is veel beter geconserveerd. Hier zijn vier mannen bezig met de renovatie. Als je weet dat hier met 50.000 mannen aan gewerkt werd om het op te bouwen, vrees ik dat met deze vier mannen je over een druppel op een hete plaat kan spreken.

Smog

Dit is een contaminatie van ‘fog’ en ‘smoke’. De onrustmakende berichten vorige maand in de kranten waren eigenlijk een beetje overtrokken. Hier hangt inderdaad een lichte smog, maar al bij al niet in die orde zoals men ons liet geloven.

Na het Rode Fort wandelen we via de wolmarkt naar Jama Masjid, de grootste moskee van India, waar we in scenes van Pillars of the Earth van Ken Follet terechtkomen. Het oude Delhi is waarlijk een aanslag op onze zintuigen, je moet dit zien om te geloven. Wij zijn een en ander gewoon, maar dit is alsof we op een andere planeet zijn beland.

Moskee Jama Masjid
Moskee Jama Masjid

Kruisbedekkend kleed

We mogen de moskee binnen en Hilde die al een lange broek en een kruisbedekkend kleed met mouwen en een sjaal om haar hoofd te bedekken aan heeft, moet nog een extra volledig lang kleed aandoen. Deze overdreven houding is niet echt naar haar zin, maar dit beslecht kunnen we nooit winnen. Ze ritst het vlooienbakkleed uit de agressor zijn handen en hangt het argeloos over haar schouder… voor wat prachtige foto’s moet je af en toe wat compromissen sluiten ;-).

Kabeltelevisie

We wandelen terug via de Chawri bazaar. Hier zouden de mensen van Electrabel van achterover vallen. De indrukwekkende puzzel van draden en kabels is ongezien. Zelfs in Laos en Cambodja zouden ze niet weten waar ze het hebben. Als hier je kabeltelevisie uitvalt, kan je het wel schudden.

Chawri bazaar
Chawri bazaar

Kapers op de kust

Mijn ‘Oud Delhi’ (Shahjahanabad) potje loopt over en we gaan met de metro naar New-Delhi waar we, hoe druk ook, toch wel eventjes een iets normalere omgeving opzoeken. Ook hier zijn er toeristenkapers op de Indiase kust die alle vreemde schepen proberen binnen te halen. Ons schip is niet te enteren tot grote verwondering van de kapers en wij varen rustig en gezwind onze eigen koers.

Connaught Place is even een verademing. Daarna bezoeken we het herdenkingsmuseum waar Mahatma Ghandi zijn laatste momenten doorbracht. Misschien niet het beste museum van het land, toch wel een gebouw waar geschiedenis werd geschreven.

Rashtrpi Bhavan
Rashtrpi Bhavan

Ondertussen krijgen we een mail dat we op een wachtlijst staan voor de volgende verplaatsing. Dit is echter een probleem voor zaterdag waarvoor we morgen nog een hele dag hebben om dit op te lossen.Booking.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

6 gedachten over “Kruisbedekkend kleed”

 1. Wat een pracht foto’s.
  Dat is echt mee genieten met jullie.

  Wij tellen hier ongeduldig af, nog 14 dagen en dan zijn we ook in India, maar niet waar jullie zijn of nog gaan.
  We vertrekken van Mumbai, dwars door midden India tot Calcutta.
  Frederike blijft oefenen met de Saree en met een paar slagen rond haar is de 6meter stof prachtig gedrapeerd.
  Ze zullen niet kunnen zien dat we van België zijn.

  Hoe is het met de darmen?
  En Hilde, spijtig dat je daar niet de vrouwen emancipatie hebt kunnen tewerkstelligen. Come on Hilde. Go for it !

  1. Oh, ik geef mij nog lang niet gewonnen hoor ?. Ik blijf mijn mondje roeren.
   Sorry dat we niet mee aftellen met jullie. Anders zitten wij ook al 14 dagen verder. We amuseren ons nog altijd. Ook al zijn we moe, vooral van het voortdurende lawaai. Namaste uit Delhi.

  2. Oh ja en Alinneke en Frederike… leer het zinnetje (fonetisch) ‘Najie chejee’ goed van buiten. Dan laten ze je wonder boven wonder gerust 😉

 2. Namaste Hilde en Erik, heb weer genoten van prachtige foto’s en verhalen, Hilde laat je vooral niet doen he…women power ?, en hopelijk zaten er geen vlooien op uw kleed ?,en daar in India weten ze niet dat jullie ervaren wereldreizigers zijn…niet te kapen ?, grts en tot de volgende Myriam xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *