Killing fields

Foto’s

Hartverscheurend…

We zagen al wat voorbeelden van Genocides: in Vilnius de Stalingevangenis, Dachau in Duitsland, Auschwitz en Birkenau in Polen. Ook deze Genocide van een ziekelijke, achterdochtige maniak Pol Pot, die bovendien nog in de VN raad zetelde en gesteund werd door Frankrijk, Engeland, Amerika, China… is onbegrijpelijk en onvergefelijk… Heeft de VN hier ooit een knieval voor gemaakt? Ik denk het niet.

Phnom Penh (33) Choeung Ek

We huren vandaag dus een tuktuk’er die zich voorstelt als Doel. We laten ons voeren naar de ‘Toul Sleng’ gevangenis en de Killing Fields ‘Choeung Ek’. Voor we echter daar geraken zitten we midden in een kleine opstand of zoiets. Een vrachtwagen van de politie is in brand gestoken alsook een paar brommertjes.  De straat ligt vol met stenen die ze naar mekaar gooien. Overal zien we politiemensen in gevechtskledij. (Waarschijnlijk dezelfde gasten die we gisteren nog zagen in parade uniform voor de 11 novemberviering in aanwezigheid van Koning Norodom Sihamoni). Onze chauffeur weet ook niet goed wat er aan de hand is, maar hij rijdt toch maar gewoon tussen dit geweld door, het lijkt of we midden in een oorlogstafereel zitten.

Phnom Penh (26) Straatgeweld Phnom Penh (27) Straatgeweld

We zijn er niet echt gerust in.  Een zware Jeep van de UN komt met loeiende sirenes aangereden. Wij toch content dat we heelhuids door dit spierballengerol zijn geraakt. (Het zal toch niet zijn omdat de koning een hogere dotatie wil? ;-) )

Phnom Penh (28) Straatgeweld

Enfin we geraken zonder kleerscheuren op onze bestemming de ‘Toul Sleng’ gevangenis. Duizenden mensen zijn hier laffelijk afgeslacht door hun eigen mensen. Beide hebben we spijt van ons copieus ontbijt. De achterdocht van Pol Pot die met zijn Rode Khmer verantwoordelijk is voor de dood van 3.000.000 Cambodjanen.

Phnom Penh (10) Toul Sleng (S-21) Phnom Penh (20) Toul Sleng (S-21)

Daarna rijden we door naar ‘Choeung EK’ beter bekend als de Killing Fields. Hier werden de gevangenen heengevoerd en in massagraven gesmeten. Kinderen, vrouwen, onschuldige burgers. De verschrikkelijke verhalen van kinderen die met hun hoofd tegen  bomen worden doodgeslagen… de folterpraktijken, het herdenkingsmonument met de duizenden schedels… het wordt hier veel mensen te veel. Ook wij zijn blij dat we deze verschrikkelijke plek kunnen verlaten.

Phnom Penh (54) Choeung Ek Phnom Penh (47) Choeung Ek

Van deze Killing Fields zijn er nog vele over gans Cambodja verspreid, maar zijn nog niet veilig gemaakt voor bezoek. Ze liggen nog bezaaid met landmijnen.

Phnom Penh (58) Choeung Ek

Pol Pot en zijn Rode Khmer hielden hier de touwtjes tot 1998 in handen…onbegrijpelijk.

Phnom Penh (53) Choeung Ek Phnom Penh (41) Choeung Ek

De rest van de middag zijn we geen bal waard. We lopen wat doelloos rond en proberen zo goed en zo kwaad het gaat toch nog een beetje van Phnom Penh te genieten.

’s Avonds eten we bij een organisatie die straatkinderen helpt en ze probeert te motiveren om met hun leven iets te doen. De straatkinderen worden opgeleid om te werken in het restaurant- en horecawezen. Zoiets noemen ze hier ‘eten met een geweten’. Het is eigenlijk het beste dat we hier al gegeten hebben. Ze lopen hier met meer dan 20 studenten en leraars mekaar wat voor de voeten maar het is echt  charmant. Ze hebben ook nog een tweede restaurant in de stad waar je spin (zwarte weduwe) kan eten… zou ik morgen durven of laat ik dit als uitdaging met de ‘bende van Vietnam’ volgende week?

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *