Kamasutra

Foto’s Khajuraho dag 1

Openbare slaapplaatsen

We zitten nog altijd op de trein, hij staat ondertussen voor de vierde keer meer dan een uur stil. Ik stap zoals iedereen af en toe mee uit en geniet van de avondkoelte. De mensen in de stations maken zich op om te gaan slapen. De perrons worden blijkbaar gebruikt als openbare slaapplaatsen of wachten ze op een trein die nog meer vertraging heeft?

Een Engelsman met zijn familie die ik aanspreek in Varanasi zal meer dan zeven uur moeten wachten op zijn trein… Ik mag er niet aan denken. Hoe laat gaan we dan pas aankomen in ons hostel in Khajuraho?

Als de trein zich moeizaam in beweging zet, springt iedereen terug op de trein. De deuren blijven gewoon openstaan en iedereen kan naar believen in- en uitspringen. Ik moet wel zien dat ik die gewoonte niet meeneem naar België, want dan zou ik nog wel eens bedrogen kunnen uitkomen ?.

Curry

Ergens in een onooglijk klein stationnetje springt een hele bende mannen op de trein met plastiek zakken. Daar zit eten in dat ze aan de man proberen te brengen. Buiten een paar koeken die we vanmorgen aan een kraampje kochten hebben we nog niks gegeten. Ik laat mij volledig gaan en geniet van hun kookkunsten, een plastiek schoteltje met drie verschillende curry’s wat rijst en naan. Let op, de kerriepoeder zoals wij kennen, kennen ze hier niet. De kruidenmengeling wordt hier instant gemaakt met verse kruiden. Veel pikanter!

28 uur dertig minuten

Zowel Hilde als ik vallen terug in slaap, ons gezelschap, een oude man van mijn leeftijd ?, maakt ons gelukkig wakker vlak voor we in Satna aankomen. Het is ondertussen middernacht en daarmee heeft de trein exact zes uur dertig vertraging. Daarmee is ook Hilde haar verjaardag en onze huwelijksverjaardag officieel voorbij. Alhoewel, als ik opwerp dat het in België nog maar zeven uur dertig ’s avond is, vinden we een beetje troost in het feit dat haar verjaardag  nog niet voorbij is en eigenlijk 28 uur dertig minuten duurt. Ik denk dat Hilde haar verjaardag toch enigszins anders had voorgesteld, maar we zijn onderweg wat meer kan je voor je verjaardag wensen.

Taxi

We hadden gelukkig in de middag met ons reisgezelschap kennis gemaakt en daarmee wist hij dat we er in Satna uit moesten. Hij maakt zich zorgen dat onze taxichauffeur niet op ons zal wachten op dit nachtelijk uur. Ik maak mij echter geen zorgen, slaapplaatsen vind je overal. Hij wandelt toch met ons mee richting uitgang om zich te vergewissen dat we wel goed terecht komen. Lieve mensen die Indiërs.

En  onze chauffeur… die heeft braafjes de vertraging van de trein doorstaan en staat daar met een bordje Erik en Milde op ons te wachten. De resterende 125 kilometer neemt iets meer tijd in beslag dan we gedacht hadden, de banen liggen er verschrikkelijk slecht bij en de zware vrachtwagens die nog op de baan zijn maken er een welles nietes spelletje van wie er het eerst op het beste stuk weg mag rijden.

Het is drie uur ’s nachts als we volledig uitgeput in ons hostel aankomen. Dit is gelukkig een  echte verademing maar we hebben toch de kracht niet meer om de wificode te vragen om alle verjaardagswensen voor Hilde te lezen en vallen als een blok in slaap.

Erotische hindoetempels

We slapen een stuk in de dag volgens onze normen en genieten op de rooftop van een heerlijk ontbijt. Daarna maken we ons klaar voor wat een van de hoogtepunten van onze reis moet worden. De erotische tempels van Khajuraho. We nemen vandaag de westelijke groep tempels onder de loop. Zoals je op de foto’s kan zien gaat het er soms nogal heftig aan toe.

Westelijke tempel groep
Westelijke tempelgroep

De oorsprong van deze erotische afbeeldingen lopen nogal uiteen. De meest aannemelijke zou zijn dat de goden de bevolking wilde leren hoe ze seks moesten hebben om de bevolkingsgroei te verzekeren en hierbij voor het didactisch materiaal zorgde. Dat ze in hun opzet geslaagd zijn zie je aan de bevolkingsdichtheid in India.

Kamasutra

Of was het gewoon de kunstenaar die zijn fantasieën gezicht gaf en zich uitleefde met zijn beitel. Toegegeven wij zijn geen puriteinen, toch sommige standjes waar apen en paarden bij te pas komen flirten niet met de grens maar gaan los over de grens van het aanvaardbare. Ach ja, ieder diertje zijn pleziertje zeker.

Tja, wat een kunstenaar allemaal niet vermag
Tja, wat een kunstenaar allemaal niet vermag

Dat de kamasutra zijn mosterd hiervandaan haalt hoeft geen betoog. Drie dames op leeftijd die hier in gezelschap van een gids ronddolen zien we gretig om zich heen kijken. Ik houd Hilde toch maar stevig bij de hand want het schuim op hun lippen belooft niet veel goeds en we maken ons voor alle zekerheid uit de voeten. Of de veel jongere gids dit avontuur er zonder kleerscheuren van afbrengt is zeer de vraag.

Morgenvroeg is het weer vroeg dag. Wekker staat op 4.30 uur. Slaapwel.Booking.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

2 gedachten over “Kamasutra”

  1. Namaste Milde ?en Erik, prachtige foto’s Hilde, en Erik…wat een schrijverstalent, probeer wel niet te veel van die Kamasutra standjes ??, grts Myriam

  2. Een heeel lange nooit te vergeten verjaardag he.??Maar k weet..jullie beleven t met hart e ziel..THX vr t delen .en al t werk..tijdens t reizen erdoor erbij.Liefs v ons 2❤❤❤❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *