Israël en Palestina een waardige afsluiter

Foto’s

Lanterfanten, lezen en lopen

We zijn terug thuis van Israël. Gisterenavond zijn we met een half uur vertraging geland in Zaventem. Mijn zus Aline en mijn schoonbroer Michel stonden ons op te wachten.

De laatste dagen in Tel Aviv hebben we genoten van de drie L’s: Lanterfanten, Lezen en Lopen. We profiteren van de uitgestrekte strandpromenade en houden onze lichamen in topvorm voor een volgende reis. Dat is de reden dat je de laatste dagen niets van ons hoorde. Het lanterfanten doen we naar de plaatselijke mall en de Carmel market, waar we op jacht gaan naar wat kleine souvenirs.

Halva, specialiteit in Israël
Halva, specialiteit in Israël

Ons hotel in Tel Aviv is er eentje dat schuil gaat achter zijn regenboogvlag, holebi koppels zijn hier graag geziene gasten. Maar het hotel is natuurlijk toegankelijk voor iedereen. Het muziekthema dat in de kamers en gangen is terug te vinden is een schot in de roos. Je kan zelfs aan het onthaal een gitaar lenen. Op het dak is een terras waar je hoog boven de daken van Tel Aviv kan genieten van de wolkenkrabbers. Ik heb nog nooit zo hoog gezongen ;-).

Lanterfanten in Tel Aviv
Lanterfanten in Tel Aviv

Het laatste wapenfeit is er een als we thuiskomen en ik merk dat er in mijn rugzak is gezeten. Ik had al een vermoeden wanneer mijn rugzak als eerste van de band rolde en half openstond. En inderdaad er stak een briefje in van de security dat mijn rugzak om veiligheidsreden gecontroleerd werd. De reden was natuurlijk de fruitpers die in mijn rugzak stak. Die kocht ik in Safed en is vervaardigd uit zwaar metalen onderdelen. Die trok de aandacht als mijn rugzak door de scanner ging. Alles werd netjes terug gestoken.

Israël en Palestina hebben een diepe indruk nagelaten

We reden ongeveer 2.000 kilometer in een land dat van het uiterste noorden tot in het uiterste zuiden slechts 470 kilometer lang is.

Vooral de kennismaking met zijn staatsgrenzen zorgde vaak voor de nodige adrenaline: Syrië, Libanon, Egypte, Jordanië. Zo ook het zicht op Saoedi-Arabië. De vuurgevechten die we hoorden aan de grens met Syrië waren hallucinant.

Werken op het strand
Werken op het strand

We hoorden op voorhand vaak over de onverdraagzaamheid van de inwoners, maar overal waar we kwamen leven joden, Arabieren en christenen vredevol samen. Ze leven eigenlijk naast elkaar en laten elkaar zoveel mogelijk gerust.

De talrijke aanwezigheid van het leger op de straat word je gewoon, wij zijn dit in Antwerpen en Brussel ook stilaan gewoon. De wapendracht echter bij particulieren deed wat vraagtekens rijzen.

We onthouden de grote diversiteit in landschappen, van dorre woestijn tot vreemde zeeën. Van bergen tot vlakke land. De grootste steden bevinden zich vooral in het noordelijke deel van Israël, met uitzondering van Eilat. Ze verschillen enorm van elkaar.

Tel Aviv is een ideale biotoop voor de veganist en de feestvierder. Het is een stad niet nooit slaapt.

Jeruzalem is zeer speciaal. We hoorden vaak: “You love it, or you hate it!” Kan ik inkomen. We loved it! Er hangt een zeer speciale sfeer die wellicht te maken heeft met het feit dat je van een Arabische wijk in een joodse, Armeense of christelijke wijk terecht komt. Ze zijn gescheiden van elkaar, maar lopen toch ook in elkaar. Zo heb je de Tempelberg die Arabisch grondgebied is. Je vindt hier de Rotskoepel en de Al Aqsamoskee. Aan de voet van de Tempelberg is de joodse Klaagmuur opgetrokken. Hij ondersteunt als het ware het plein van de Tempelberg. Binnen de stadsmuren is het een grote souk. Gezelligheid troef. Leuk om je in te laten verdwalen.

Haifa heeft gezellige restaurants en is gebouwd tegen een heuvel. Een wandeling door de stad is een goeie training voor je kuiten. Lopen is geen optie.

Eilat kon ons bij het begin niet bekoren. Een strandstad met een luchthaven die uitloopt in de Rode Zee, vlakbij het strand. Hier komt binnenkort verandering in, want 20 kilometer meer inlands, wordt een nieuwe luchthaven gebouwd. Toch hebben we van hieruit een van de meest interessantste dagen beleefd. Timna Park en de beklimming van Har Tzlakhot, waar we twee interessante mensen hebben ontmoet.

Har Tzlakhot
Har Tzlakhot

En dan heb je natuurlijk Palestina waar we eigenlijk veel te weinig tijd doorbrachten. De beperking die we bij de huur van onze auto opgelegd kregen, maakte dat we Palestina niet zelfstandig konden bezoeken, tenzij met een taxi. Vooral Bethlehem, dat volgende maand zijn hoogdagen kent als er plaatsen te kort zijn in de geboortekerk van Christus, is een aantrekkingspool in Palestina en natuurlijk ook het meer dan tweehonderd meter onder de zeespiegel gelegen Jericho dat toch wel een speciaal fenomeen is.

Meer dan een heilig land

Natuurlijk is de heilige geschiedenis van Israël voor vele gelovigen over de hele wereld de reden voor een bezoek, maar het heilig land heeft veel meer te bieden dan jagen achter Bijbelse verhalen. Vele Israëlieten waren verwonderd dat we een maand rondtrokken, ze waren maar al te blij dat vreemdelingen interesse hadden voor hun prachtige land.

En dan nog de geruchten dat we in de luchthaven aan zware verhoren zouden onderworpen worden zijn wilde cowboyverhalen. Alle veiligheidsagenten, douaniers en politie waren zeer vriendelijk en de veiligheidsmaatregelen waren niet draconischer dan op Zaventem.

We kunnen nog een tijdje doorgaan met vertellen over onze reis. Weet je wat? Ga het zelf ontdekken. Wat ons betreft zijn we blij dat we Israël hebben bezocht. Speciaal, bij momenten spannend, maar ontzettend mooi!

Boreling – deel I

Zoals jullie ondertussen weten is het nu wachten op de publicatie van ons eerste boek: Een reis rond de wereld in 80 verhalen – deel 1. Vanaf vrijdag zal hij in de betere boekhandel te verkrijgen zijn. Je kan hem natuurlijk ook bij ons bestellen, maar hieromtrent sturen we deze week nog een bericht. Israël en Palestina was het laatste verhaal voor deel 2 dat hopelijk rond maart/april 2017 het daglicht zal zien.

We hopen jullie tegen te komen op een van onze boekvoorstellingen in Sint-Katelijne-Waver of Mechelen, waar we onze borelingen aan het publiek zullen voorstellen.

Roadbook

Masada
Masada

Bewaren

Deel onze weg

3 gedachten over “Israël en Palestina een waardige afsluiter”

  1. Hilde, Erik,
    Bedankt voor de dagelijkse verhalen, en ons zo mee te nemen op een virtuele reis. Zeker een welgemeende proficiat voor de ontzettend mooi foto’s.

  2. ik ontmoette in Granada, in het Alhambra een Egyptische familie. De vrouw droeg een hoofddoek en ik geraakte aan de praat met hen . Zij zeiden zoals jij hierboven vertelt: moslims en christenen leven door elkaar en met elkaar. Ze vertelden zelfs dat ze elkaar nooit vragen naar hun geloof. Dat interesseert hen niet . Het zijn alleen de politieker, de media en de geldschieters van oorlogen die achter hun religie rellen zitten. Erg vind ik dat. Wereldvrede zullen we nooit krijgen zolang geld macht maakt en omgekeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *