Is het schurft of een parasiet?

Een onderdeel van de voorbereiding van onze reizen is ‘gezondheid’. Afhankelijk van het land waarnaar we reizen, hebben we wel al wat inentingen moeten krijgen of pillen moeten slikken.

Inentingen

Toen we naar Australië vertrokken hebben we ons laten inenten tegen hepatitis A én B. Dat was een reeks vaccins, waarvan we de eerste twee spuiten in een periode van één maand kregen. Voor de derde spuit was het nog zes maanden wachten. Het bleek een kostelijke grap: per spuitje iets meer dan 50 euro. Doe dat maal 3 spuiten en maal 2 personen. Gelukkig is het vaccin ons leven lang geldig. Voor personen onder de 26 jaar wordt dit nog terugbetaald. Maar daar zijn we net voorbij :-).

Ook het vaccin tegen buiktyfus is een kostelijke grap. Alleen is dat spuitje maar 3 jaar geldig. Nog één jaar te gaan voor ons… Misschien is Indië dan toch een aangewezen bestemming voor 2015?

We hadden ons voor Zuidoost-Azië en China ook nog willen laten inenten tegen rabiës, omdat je daar toch wel wat loslopende honden aantreft. Er was toen echter een schaarste aan vaccins.

Loslopende honden in Vietnam
Loslopende honden in Vietnam

Pillen en co

Voor het overige hangt het van de bestemming af of we al dan niet Malarone slikken voor malaria of Deet smeren van 40% of meer tegen de Dengue-muggen.

Maar je kan je nog zo goed voorbereiden, voorzichtigheid ter plaatse blijft geboden met water uit de kraan of beek, rauwe groenten, fruit, enz… Een beetje gezond verstand brengt je al een heel eind.

Slager in Pingyao - China
Slager in Pingyao – China

Vlooien vs bedwantsen

Toch sluipen er nog altijd kleine duiveltjes rond die voor verrassingen kunnen zorgen. Drie maanden na onze terugkeer uit China krijg ik plots huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk. Omdat de jeuk niet te harden is en omdat de huiduitslag steeds meer van mijn lichaam gaat bedekken, ga ik naar de huisarts. Deze vermoedt contactallergie en ik krijg hiervoor een behandeling met zalf en pilletjes. Niets gekort. Terug naar de dokter. Andere zalf. Weer niets gekort. Dan maar een cortisone-spuit. Die helpt een halve dag.

Intussen zijn we 6 weken verder.

Ik maak een afspraak met de dermatoloog. Die schraapt wat huidweefsel weg tussen duim en wijsvinger om schurft uit te sluiten. Hij zou diezelfde dag nog bellen, mocht dat het geval zijn. Gelukkig krijgen we geen telefoon van de dermatoloog. Ja, gelukkig! Want schurft blijkt heel erg besmettelijk te zijn en bovendien zeer moeilijk te behandelen. Hij neemt ook nog wat bloed af om op parasieten te testen. We vertellen dat we tijdens de laatste nachten in China last hadden van vlooienbeten. De dermatoloog is er meteen van overtuigd dat het om bedwantsen ging. Op zijn beurt schrijft hij een behandeling voor met nog een andere zalf en andere pilletjes én met het advies om toch wat op te letten met minder hygiënische omstandigheden in het verre buitenland. Stilaan komt er verbetering bij de huiduitslag.

Het lekkers in deze kookpotten laten we aan ons voorbij gaan - Sapa Trekking - Vietnam
Het lekkers in deze kookpotten laten we aan ons voorbij gaan – Sapa Trekking – Vietnam

Na een tweede afspraak bij de dermatoloog is hij overtuigd van zijn diagnose: een reactie op een insectenbeet in China. Mogelijk van de bedwantsen, maar het kan evengoed een ander insect geweest zijn. We reageren: “Nu nog? Drie maanden na onze terugkeer?”, waarop de dermatoloog antwoordt: “Ja, dat is best mogelijk. Je lichaam heeft geprobeerd om hier weerstand aan te bieden. Daardoor kreeg je hier met uitstel last van.” Bovendien was in mijn bloed een verhoging waar te nemen dat hierop wijst.

Wie zijn wij om hieraan te twijfelen? De uitslag is nog niet volledig verdwenen, maar er is beterschap te merken na zeven weken ondraaglijke jeuk.

Bij het verlaten van zijn praktijk, zei de dermatoloog nog grappend: “Ga in het vervolg maar liever naar Bokrijk in plaats van naar China.” Gelukkig weet hij niet van onze plannen voor Indië of Mongolië :-).

Hilde

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *