In hogere sferen

Foto’s

Gisteren vergeet ik nog gewag te maken van een zeer indrukwekkende ontmoeting met de geschiedenis. Het Forum Fridericianum gelegen langs Unter den Linden, wat ooit het paradepaardje moest worden van de Pruisische monarchie, werd in 1933 besmet door nazistudenten organisaties die er hun idiote boekverbranding hielden. Via een glazen deksel zijn er ondergrondse lege boekenschappen te zien die de stille getuigen zijn van deze waanzin.

Fernsehturm
Fernsehturm

Maar vandaag gaan we het in de hogere sferen zoeken. De 368 meter hoge Fernsehturm. Gisteren stond er een rij om ’u’ maar vooral om ‘neen’ tegen te zeggen. Voor
€ 21,- (vijfentwintig procent vermindering via de Berlin Welcome card) katapulteren ze ons in veertig seconden  naar een op 203 meter gelegen panoramabar. Hier kan je in de 360° bar van een ongelofelijk uitzicht over Berlijn genieten. De drankjes zijn niet inbegrepen maar de prijzen zijn al even hoog als de hoogte waarop we ons bevinden. Het heeft iets van de view vanop de Bursj Kalifa maar die is nog een stukje hoger.

Na dit hoogstandje wandelen we via het Rotes Rathaus dat voor een stuk afgeschermd wordt met schermen die werken voor een nieuwe metrolijn verstoppen. Het Hackersche Höfe is als een kleine oase met zijn mieterse binnenpleintjes.

Neue Synagoge
Neue Synagoge

We brengen ook een bezoek aan de ‘Neue Synagoge’ waarmee de eerste link naar onze volgende reis naar Israël en Palestina is gelegd. De buitenkant van de Synagoge kan ons zeer bekoren, de binnenkant en vooral de koepel waar je drie euro extra voor betaalt kan dit absoluut niet. Alleen de fysieke inspanning zorgt ervoor dat we wat extra calorieën verbruiken.

Het Joods museum waar we deeerste dag al langs slenterden is dan weer wel de moeite waard. We gaan op in dit prachtige museum, maar de vermoeidheid slaat toe en na twee uren moeten we bijtanken.

Op de terugweg naar de Potzdamer Platz wandelen we via het prachtige ‘Martin Gropius Bau’ en passeren we het ‘topografie des terrors’ een openlucht tentoonstelling naast nog een stuk van de muur en waar we bovendien letterlijk het puin van oude Gestapo gebouwen met de voeten treden.

Martin Gropius Bau
Martin Gropius Bau

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *