Ik zie ze vliegen

Foto’s Salawas en Pushkar

Cycloon

Boven Mumbai heeft een cycloon huisgehouden en er zouden veertig vissers spoorloos zijn. Wij zitten een stuk landinwaarts en wij krijgen door dit fenomeen wat meer wolken en koelere temperaturen te verwerken. De thermometer houdt vandaag zelfs halt rond de twintig graden.

Boomomhelzers

We worden vanmorgen op de thee verwacht. Na een stevig ontbijt en een hartelijk afscheid van Minnie en Jai, die we nog in Jaipur zullen terugzien, vertrekken we naar een onooglijk klein dorpje: Salawas, zo’n twintig kilometer ten zuiden van Jodhpur. Hier gaan we kennis maken met het Bishnoi-volk. Bishnoi komt uit de Marwartaal en betekent ‘negenentwintig’, naar de negenentwintig regels die de goeroe uitvaardigde om het milieu te beschermen (in 1485). Ze behoren trouwens tot de oudste ‘boomomhelzers’ ter wereld. Alle regels volgen ze niet meer, maar ze eten toch nog altijd geen wortelsoorten omdat op die manier de plant volgens hun wordt gedood.

Bij de wever
Bij de wever

Bij de wever (zonder hoofdletters)

Er worden regelmatig dorp safari’s georganiseerd en dan kan je langs verschillende Bishnoidorpen rijden. Wij zetten echter zelf koers naar een adres dat we kregen van Jai, ergens in Salawas waar een tapijtwever een homestay uitbaat (Chhotaram Projapat). Hij kent de Bishnoidorpen als zijn broekzak. Kumar, onze chauffeur, blijft wachten in de auto, we moeten pas tegen vanmiddag in Pushkar zijn. Het wordt dus een bezoek aan een Bishnoidorp, waar we een opiumceremonie kunnen meemaken en een woestijnsafari per jeep. Hierdoor kunnen we nog tijdig doorreizen naar Pushkar. We worden eerst getrakteerd op een demonstratie tapijt weven en lekkere Chai masala (kruidenthee).

Traffic jam

We rijden een eind de woestijn in en worden een paar keer getrakteerd op een traffic jam in de woestijn: een herder met zijn kudde schapen die de weg blokkeert en die op zoek is naar wat grasland in deze dorre streek. De wilde honden liggen op vinkenslag, als de herder even onoplettend is durft een meute honden er wel eens een schaap tussenuit halen. Ook zien we enkele velden waarvan we beiden eerst dachten dat het koolzaad was, maar het blijken mosterdplanten te zijn.

Traffic jam
Traffic jam

Opiumpijpen

Een plaatselijk meer staat ei zo na droog en de naastliggende bron van bijna honderd meter diep, is de enige watervoorziening van het dorp. Hier komen nog dagelijks dieren om van honger en dorst. Als we in het Bishnoidorp aankomen, dat niet veel meer is dan drie boerderijen, worden we onmiddellijk uitgenodigd op een opiumceremonie. Drie oude mannen houden een verticale pijp in de hand waar bovenaan een klompje opium brandt. Zij zuigen door middel van een vod die er vanonder aanhangt, de rook van de opium naar binnen. Ik word uitgenodigd om aan het ritueel deel te nemen. Dit laat ik mij natuurlijk geen twee keer zeggen en ik lurk van dezelfde pijp als de drie stamvaders. Ook Hilde laat zich niet onbetuigd en laat zich de opiumrook welgevallen 😉

Opiumceremonie
Opiumceremonie

Bishnoi theeritueel

Voor hun theeritueel waar opium in een houten vijzel wordt verbrijzeld en door een theedoek wordt gegoten om daarna uit hun hand te drinken, passen we. De wever verwittigt ons dat het bronwater is waarvan de bacteriën bijna met het blote oog te zien zijn en ons de rest van onze reis alleen wc-potten zou laten bewonderen.

Een strijkje opium

De stamoudste neemt met een stokje een likje opium uit een potje – dat er uitziet als teer – en smeert er wat van op onze vinger. De smaak is een mengeling van bitter vermengd met asse. Als je een varken van mijn omvang wil vellen, heb je meer nodig dan een strijkje opium.

Opiumceremonie
Opiumceremonie

Poppy

Hij vertelt, terwijl onze jeepdriver vertaalt, dat het afkomstig is van poppies, waarvan de minder kwalijke variant in Vlaanderen met hopen te vinden zijn. Deze drugsvariant wordt vooral gekweekt in Afghanistan, Pakistan en Irak en door de maffia India binnengesmokkeld. Het opiumritueel wordt door de regering oogluikend toegelaten. Het vervoer ervan is echter strafbaar… Toch volgens onze Bishnoi vrienden is de maffia veel slimmer dan de regering.

Ram ram

De ram rams zijn niet van de lucht. Ram ram wil zoveel zeggen als verwelkoming bij aankomst. Op het einde van de ontmoeting betekent dit dan: “vergeef mij als ik iets verkeerds heb gezegd, we zien elkaar weer.” Misschien moeten we deze ram ram-begroeting meenemen naar België om het daar te introduceren ;-).

Nijlgaus

De boskoeien zoals onze chauffeur ze altijd placht te noemen zijn eigenlijk Nijlgaus die hier nog massaal te spotten zijn. Wij mislopen ze vandaag alvast.

Van vlees en bier

Na het opiumritueel zetten we met Kumar koers naar Pushkar. We blijven nog altijd in Rajasthan en blijven in de Tharwoestijn. We komen opnieuw in iets bergzamer gebied terecht. De temperatuur zakt nog een stuk en voor morgenvroeg geven ze hier zowaar slechts 13 graden.  Een gevolg van de cycloon in Mumbai. We arriveren na een zware rit in de stad, waar de enige tempel ter wereld ter ere van Brahma, de oppergod van het Hindoeïsme staat. Het dorp staat volledig droog… en hier hebben we het niet over de woestijn droogte, er zou geen druppel alcohol te vinden zijn. Ook vlees wordt hier nergens geconsumeerd. Het vlees klopt, bier vinden we in een kroeg die in zijn achtertuin de nodige alcohol tapt en zelfs straffere drankjes dan alleen een pintje.

Meer van Pushkar
Meer van Pushkar

Claxon

Zoals de autoscholen hier vermoedelijk de vijf eerste lessen spenderen hoe en wanneer de nieuwe leerlingen hun claxon moeten gebruiken, zo worden hier de straatkinderen geleerd hoe ze hun hand moeten uitsteken om iets te krijgen. Zelfs een jongetje van slechts zes maand zagen we zijn handje al uitsteken.


Booking.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

5 gedachten over “Ik zie ze vliegen”

  1. Namaste of moet ik nu Ram-ram zeggen Hilde en Erik, zo prachtig om jullie avonturen te volgen, schattige foto Hilde met kindje ❤,foto van Erik met soort tulband ??, ik geniet alle dagen, pas op met de straffere drankjes ?, en tot vervolg grts Myriam ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *