Ik wil de mooiste zijn

Foto’s Agra

Bucketlist

Er zijn zo dingen in ’t leven die op je bucketlist staan waarvan je nooit weet of je die op een dag kan afvinken. Onze bucketlist barst behoorlijk uit zijn voegen en sommige zaken behoren vermoedelijk tot het rijk der dromen.  Wel vandaag is zo’n dag dat we onze lijst iets korter zullen maken.

Deelstaten

We zijn gisteren in Agra aangekomen, dit is ondertussen de derde   deelstaat die we aandoen. Na Maharashtra met Mumbai en Madhya Pradesh met Khajuraho komen we terug in de deelstaat Utar Pradesh  waar ook Varanasi toebehoort.

Taj Mahal

Taj Mahal
Taj Mahal

Kan je geloven dat ik vandaag een beetje zenuwachtig ben. We zijn dus op weg naar wat heet het mooiste gebouw ter wereld. We zijn op de trein van een Duitse medereiziger te weten gekomen dat de prijzen om monumenten te bezoeken vorige week gewoon verdubbeld zijn voor de buitenlanders. Zo was de toegangsprijs vorige week nog € 6,5 terwijl je vandaag € 13,- moet ophoesten. Je krijgt daarvoor wel schoen-overtrekken en een flesje water.

De weersvoorspellingen gaven wolken aan maar buiten een klein beetje smog is er geen wolkje aan de hemel te bespeuren. De temperatuur is gezakt naar een aangename 24°C. De ideale omstandigheden om dit monument te bezoeken.

Inderdaad, we zijn niet alleen, je zou zelfs kunnen zeggen dat je over de koppen kan lopen. Het domein waar de Taj zich op bevindt is zo enorm dat de bezoekers herleid worden als vlooien in een hondenvacht. We wandelen via de Westelijke poort het domein op en zodra de koepel van de Taj Mahal zich manifesteert en statig alle andere gebouwen herleidt tot nietige onderkomens word ik zowaar emotioneel. Dit is zo gracieus, zo van een andere orde dat dit moeilijk met woorden te beschrijven is.

Taj Mahal
Taj Mahal

Dit mausoleum is ontsproten uit het brein van een Sjah die immens veel verdriet had bij het overlijden van zijn favoriete vrouw, hij had er dus nog wel wat in reserve… liefde kan toch schoon zijn hé. Ik hoop maar dat tante Tille en nonkel Flup hier vorige week geen wilde ideeën opdeden om onze schatkist nog verder te belasten.

Fort van Agra

Het is al een stuk na de middag als we ons eindelijk kunnen losmaken van dit fenomeen en wandelen verder naar het Fort van Agra. Daar heeft Sjah Jahan, die afgezet werd door zijn oudste zoon, zijn laatste dagen in gevangenschap gesleten met als enige troost dat hij zicht had op zijn Taj Mahal. Na zijn dood hebben ze hem dan toch maar naast zijn madame in het enorme mausoleum gelegd.

Fort van Agra
Fort van Agra

Over melk en vleesklak

Onderweg worden we weer vergezeld door apen, honden, koeien, ezels en buffels. In de loop van vorige week was er een jonge Indiër zeer verbouwereerd toen hij hoorde dat wij in België geen buffels hebben. Hij vroeg zich af waar wij dan de melk vandaan haalden. Ook de melk van de heilige koeien wordt hier niet geconsumeerd.

We verliezen ons enkele uren in het fort dat trouwens nog een prachtig blik op de Taj Mahal biedt. Dat er geen water te krijgen is in het fort lees ik pas als we al ter plaatse zijn. Ook mijn hoed ben ik vergeten en de zon heeft hiermee vrij spel op mijn vleesklak die behoorlijk rood aangeschoten is als we terug richting hotel tuktukken. Gelukkig zonder veel erg.

We sleuren trouwens niet meer aan onze reisgids. We fotograferen enkel de pagina’s waarvan er zaken staan die we die dag gaan bezoeken.

Pollutie

In de late namiddag gaan we nog op zoek naar een externe harde schijf want onze laptop loopt bijna over. We zijn daarna maar net op tijd om de zonsondergang mee te maken aan de overzijde van de  Yamuna, de rivier die door Agra loopt. We moeten hier nog eens vijf euro ophoesten om op de tuinen van Mehtab Bagh te mogen vanwaar je een prachtig zicht hebt op de Taj Mahal. De laaghangende smog gooit echter roet in het eten want de rode gloed die normaal over het mausoleum valt wordt gesmoord door pollutie.

Taj Mahal
Taj Mahal

Malaria

Ook nog meegeven dat we onze klamboe niet meer gebruiken. De malariamug zou hier niet actief zijn. Onze pillen blijven we natuurlijk braafjes innemen want die moeten tot 7 dagen na de besmettingszone worden ingenomen. Ondanks al onze voorzorgsmaatregelen zijn we beiden gestoken, dus hopelijk doen de pillen waarvoor we ze genomen hebben hun werk.

Als ik ’s avonds in de kroeg een biertje vraag krijg ik negatief antwoord. Het zijn burgemeestersverkiezingen en vandaag en morgen is er algemene drooglegging. De kelner knipoogt en komt als een volleerd spion geheimzinnig meedelen dat hij er straks wel een koppel op de kamer zal laten brengen.Booking.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

8 gedachten over “Ik wil de mooiste zijn”

 1. Namaste Hilde en Erik,eindelijk TAJ MAHAL…WAUW…PRACHTIG…hebben jullie toch maar gezien ?☺,hoop dat Erik niet te veel last heeft van zen verbrand bolleke, en hoop dat de malaria pillen hun werk doen, en santé ?, grts Myriam

 2. Ik mis de foto’s van het graf in Taj Mahal. Hebben jullie die kunnen zien? Graftombe boven en identieke beneden. Met mooi ingelegde stenen in de witte marmer.
  Maar ik ben blij dat de Taj Mahal een even grote indruk op jullie heeft gelaten als bij mij vroeger.
  Nog veel reisplezier, zon en lekker eten.

 3. Ik mis de foto’s van het graf in Taj Mahal. Hebben jullie die kunnen zien? Graftombe boven en identieke beneden. Met mooi ingelegde stenen in de witte marmer.
  Maar ik ben blij dat de Taj Mahal een even grote indruk op jullie heeft gelaten als bij mij vroeger.
  Nog veel reisplezier, zon en lekker eten.

 4. Erik, ik wil je alvast een heel gelukkige verjaardag wensen in het heel mooie land. Echt tof dat ze zo kunnen meegenieten van jullie reis, zo zijn we er ook een stukje bij.
  Het amusement!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *